Albert Collins
"The Ice Man!"

Amerikai bluesgitáros, énekes.

Eredeti neve: Albert Collins

                       1932 . október 1., Leona, Texas.

                       1993. november 24. Las Vegas, Nevada.
Albert Collins

Az egyik legnagyobb, legtechnikásabb fekete gitáros volt Albert Collins, aki egyfajta összekötő kapocs volt a déli (Texas, Mississippi) és az északi (chicagói) blues világa között. Példaképei között emlegette T-Bone Walkert, John Lee Hooker-t, Lightnin Hopkinst (unokabátyja volt) és Clarence Gatemouth Brownt. Legnevesebb követője Jimi Hendrix volt, de csodálta őt egyebek között Robert Cray, Johnny Copeland, ( a szintén texasi) Stevie Ray Vaughan, Gary Moore és Tab Benoit. A Rolling Stone magazin sokat emlegetett 100-as gitáros listáján az 56. helyet juttatták neki, 1986-ban Grammy-díjat kapott. Bár Grammyből csak ez az egy jutott neki, emellett számos Blues Music Awards nyertese, a blues halhatatlanja. Több albumát jegyezte a Billboard is.
Nagyon fiatalon kezdett zenélni, mégpedig először zongorázni, ám John Lee Hooker, Lightnin Hopkins és mások hatására gitárra váltott. Tizenévesen klubokban játszott, Clarence "Gatemouth" Brown fedezte fel és vette pártfogásába. Húszéves korában megalakította első saját zenekarát. Néhány évvel később megjelent első kislemeze, a Freeze című dallal. A hatvanas évek elején kisebb lemezkiadókkal dolgozott,
Kis időre Kansas Citybe vetette a sors, majd Kaliforniába telepedett le. A nyugati parton Bob Hite, (a Medve) a Canned Heat együttes frontembere beajánlotta a már menő Liberty kiadóhoz.
Gitártudása gyorsan fejlődött, bekerült Little Richard zenekarába (Jimi Hendrix helyére). A hetvenes évek elején Chicagóban barátságot kötött Robert Cray-jel, Casey Jonesszal, Larry Burtonnel, Chuck Smith-szel és A. C. Reeddel, akik az Icebreakers együttes tagjaiként kisérték a lemezfelvételeken.
Albert Collinsról már egészen fiatal korában kiderült, hogy nagyszerűen érzi a színpadot, igazi sessionzenész. A magyar közönség a televízióban láthatta, amint B.B. King-gel, John Lee Hookerrel, Charles Musselwhite-tal, David Edmundsszal és Ry Cooderrel zenélt. Bejárta a világot, fellépett többször Európában, eljutott Japánba. A nevesebb zenészek közül szerepelt együtt Eric Clapton-nal, Jeff Beck-kel, Ron Wooddal, Jimmy Page-dzsel, Gary Moore-ral, Rory Gallagherrel, Keith Richardsszal és másokkal.
Albert Collinst elsősorban a koncertek éltették, nem volt igazán alkotó zenész. A nevezetes koncertjei között emlegetik fellépését Newportban, a Fillmore Westben, Winterlandben, Montreuxben, az 1985-ös Live Aiden valamint az 1992-es barcelonai Expo zenei programjában. Mindössze 15 albuma jelent meg életében, volt hosszabb időszak a hetvenes években, amikor egyáltalán nem jelent meg korongja. . Az egyik legsikeresebb lemeze a Showdown, ezért kapta a Grammy-díjat (Robert Cray és Johnny Copeland is játszott a lemezen.). Legnagyobb sikerei közé sorolják az 1972-ben megjelent Get Your Business Straight című dalát, valamint halála után megjelent Live 92/93 című albumát. Halála után több mint tíz albuma jelent meg.
Saját lemezei mellett játszott olyan nevezetes albumokon, mint B. B. King Blues Summitje, John Lee Hooker Mr. Luckyja, valamint Gary Moore, Robert Cray, John Mayall, David Bowie lemezén.
Collins, a múlt század második felének egyik legnagyobb gitáros egyénisége 1993 november 24-én halt meg tüdőrák következtében (májára is átterjedt.) Soha nem beszélt betegségéről. Utolsó külföldi koncertje 1993 márciusában Londonban volt. Betegágyánál meglátogatta B. B. King is.
Albert Collinst a Telecaster királyának is nevezték, ugyanis nagyon hamar elkötelezte magát a Fender Telecaster gitárok mellett. Az említett műhelyeken kívül kiadta lemezeit az Imperial Records, az Alligator Records, az EMI és az MCA is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Cool Sound of Albert Collins (korai kislemezek) (1965)

Love Can Be Found Anywhere (1968)

Trash Talkin’ (1969)

The Complete Albert Collins (1970)

Ice Pickin’ (1978)

Frostbite (1980)

Frozen Alive (1981)

Don’t Loose Your Control (1983)

Showdown (1985)

Jazzvisions: Jump The Blues Away (1989)

Iceman (1991)

Live at Montreux (1992)

Live 92/93 (1995)

Deluxe Edition (1997)

The Iceman at Mount Fuji (2005)

Live from Austin TX (2012)
Albert Collins

Albert Collins

Albert Collins

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Albert Collins Albert Collins Albert Collins

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu