Big Mama Thornton
A Hound Dog és a Ball and Chain „szülőanyja”!

Amerikai bluesénekesnő, dalszerző.

Eredeti neve: Willie Mae Thornton

                       1926. december 11. Montgomery, Alabama.

                       1984. július 25. Los Angeles, California.
Big Mama Thornton

Big Mama Thorntont a század egyik legkiemelkedőbb blues (elsősorban rhythm and blues énekesnőjeként tartják számon. Mindössze 57 éves volt, amikor meghalt, de életműve sokak számára jelentett példát. Természetesen a blues halhatatlanja, tíz jelölést kapott a Blues Music Awardsra. A Hound Dog Elvis Presley-vel, a Ball and Chain Janis Joplin hangján élt tovább. E két dalon kívül legalább további húsz számnak volt a szerzője.
Willie Mae Thornton apja lelkész, anyja templomi énekesnő volt, heten voltak testvérek. Templomi kórusban kezdett énekelni. Első hangszere a dob volt, de igen fiatalon szájharmonikázott is. (Mindkét hangszerét autodidaktaként sajátította el.) Tizenkét éves korában tehetségkutató versenyt nyert, 1941-től énekelt és táncolt a Sammy Green’s Hot Harlem Revue-ben, főként a déli államokban turnézott a társulattal. A texasi Houstonban letelepedve ismerkedett meg igazán a blueszal.   
Első felvételét az ötvenes évek legelején Big Mama Thornton néven a Peacock kiadó rögzítette. Hamarosan a rhythm and blues listára került az a bizonyos Hound Dog, amelyet azután Elvis Presley tett az egyik leghíresebb rock and roll slágerré. .
A jól ismert Johnny Otis együttesével lépett fel éveken át. Az ötvenes években főként színes bőrűek klubjaiban énekelt, ismert zenészek, köztük Roy Milton, Johnny Ace, Esther Phillips , Junior Parker, Clarence "Gatemouth" Brown és mások társa lehetett a színpadon..
A hatvanas években a nyugati parton próbált szerencsét: 1964-ben, 1966-ban és 1968-ban fellépett a Monterey Jazz Festivalon,  ez szélesebb körben ismertté tette nevét. 1965-től csatlakozott az American Folk and Blues Festival utazó showhoz, amely Európában is sikert aratott. (Willie Dixon, John Lee Hooker, Sunnyland Slim, Roosevelt Sykes, T-Bone Walker és mások részvételével). Mama többször is átrándult az öreg kontinensre, sokat tanult a műfaj legnagyobbjaitól. New Yorkban, a Carnegie Hallban Muddy Waters-szel és Otis Spannel adott koncertet. Muddy Waters együttesével korábban Európában is turnézott, közös lemezfelvételük is megjelent 1965-ben és 1966-ban.
Ball and Chain című 1968-as albumának címadó dalát Janis Joplin tette felejthetetlenné. Mi tagadás, az eredeti verziót sokan nem ismerik. Folytatódtak Big Mama Thornton sikeres fesztivál-szereplései, koncertjei, tv-felvételei készültek. Megélhetési gondjai nem voltak, bár sztár sem lett műfajában. Ezzel együtt a hatvanas és hetvenes években a legjobb blues énekesnők között tartották számon. 1979-ben a San Francisco Blues Festivalon is megcsodálhatták a hangját.
Pénzkereseti okból a hatvanas évek végétől popdalokat is bevállalt, de a bluesnak soha nem fordított hátat. Talán 30 lemeze készült, forrásértékű dalokkal.
A hetvenes évek második felében az alkohol aláásta egészségét. Autóbaleset is érte, de felépült, s csakhamar ismét fellépett a Newport Jazz Festivalon Muddy Waters és B. B. King társaságában.
„Mama" 1984. július 25-én szívroham következtében elhunyt. Ezután felkapták a kiadók, sorra jelentek meg lemezei: 1992-ben a Hound Dog: The Peacock  Recordings, 1994-ben a The Rising Sun Collection, egy lemeze Muddy Waters együttesével közös felvételeivel 2004-ben, a Sassy Mama és a They Call Me Big Mama 2005-ben került ismét piacra. Minden korongját elismeréssel fogadta a szakma, és keresett portéka a blueskedvelők körében.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

In Europe: Big Mama Thornton with Muddy Waters Blues Band (1965)

Big Mama The Queen at Monterey (1967)

She’s Back (1968)

Ball and Chain (1968)

Stronger Than Dirt (1969)

Maybe (1970)

The Way It Is (1970)

Jail (1975)

Sassy Mama (1975)

Mama's Pride (1978)

The Original Hound Dog (1990)

They Call Me Big Mama (1991)

Hound Dog: The Peacock Recordings (1992)

The Rising Sun Collection (1994)

The Complete Vanguard Recordings (2000)

With Muddy Waters Blues Band 1966 (2004)

Sassy Mama (2005)
Big Mama Thornton

Big Mama Thornton

Big Mama Thornton

A CD-k online megrendelhetők, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Big Mama Thornton Big Mama Thornton Big Mama Thornton

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu