Billie Holiday
"Több műfaj kiváló művésze volt."

Amerikai bluesénekesnő, dalszerző, színész.

Eredeti neve: Eleanora Fagan Gough

                       1915. április 7., Philadelphia, Pennsylvania.

                       1959. július 17. , New York, New York.
Billie Holiday

Rövid, de igen tragikus életet élt Billie Holiday, vagy Lady Day, a huszadik század egyik legnagyobb bluesénekesnője. A Ma Rainey és Bessie Smith nyomdokain haladó énekesnőről általában azt tartották, hogy örökre és gyökeresen megváltoztatta az éneklést nemcsak fő műfajában, a bluesban, hanem a popban is.
Billie Holidaynek még a színes bőrüek megszokott nehéz életéhez képest is sanyarúbb sors jutott. Nagy nyomorban élt a családja, így, bár tehetsége hamar kiderült, szó sem lehetett taníttatásáról. Apja, Clarence Holiday bendzsón és gitáron játszott, zenélt Fletcher Henderson együttesében, ahol később leánya is énekelt. Állítólag nagyon fiatalon megerőszakolták, prostituált lett, később is ez volt jövedelem-kiegészítése.
Centekért énekelt New York legsötétebb kocsmáiban, éjszakai lebujaiban a húszas évek végén, s már akkor ámulatba ejtve hallgatóságát hangjával és ösztönös előadói képességeivel. (Sem ő maga, sem környezete nem tudott fantasztikus képességeiről korábban) Ugyanúgy élt, mint a példaképének tartott Bessie Smith. (Állandóan hallgatta lemezeit, akárcsak Louis Armstrongét.)
Idősebb John Hammond, a Columbia kiadó producere és Benny Goodman fedezte fel 1933-ban.. Your Mother’s Son-in-Law és Riffin The Scotch című első felvételeit tizennyolc éves korában készítette Goodman segítségével. Hammond nevezte el Lady Daynek, s ezt rajongói is átvették, terjesztették. Művésznevét Billie Dove némafilm-sztártól vette a harmincas években.
A jazz legismertebb darabjait saját hangjára formálta, fantasztikus volt improvizációs képessége. A harmincas évek .közepén három éven keresztül Teddy Wilson, majd ( még a harmincas évek végén) Count Basie és Artie Saw zenekarával énekelt. Legszebb dalait , az Any Old Time-ot és a Strange Fruitot Artie Shaw együttesével vette fel. Az utóbbi egy lincselés története, amely Billie Holiday életének drámai élménye maradt, többször visszatért ehhez dalaiban.
A kábítószernek és az italnak már a harmincas évek végétől rabja lett, a drog miatt börtönben ült. Teljesítményét akkor még nem befolyásolta szenvedélybetegsége, legjobb évtizede volt ez az időszak, több kitűnő dala keletkezett akkoriban: az I Cover The Waterfront, a Billie’s Blues, az I Got Right To Sing The Blues, a Fine and Mellow méltán került "klasszikusai" közé. Még a a negyvenes években is a legnagyobbak között tartotta számon őt a szakma. Többször koncertezett Európában, a londoni Royal Albert Hallban is ünnepelték. Utoljára 1958-ban lépett fel az öreg kontinensen.
A negyvenes évek végétől egyre gyakrabban került összeütközésbe a törvénnyel, az ötvenes évektől Billie pályája meredek hanyatlásnak indult, botrányok kísérték életét. Időnként bevonták működési engedélyét, s a hatóságok más módon is „nyakára jártak” de csak kis időre tudott megálljt parancsolni a káros szenvedélyeinek. Kezeltette ugyan magát, de ez csak átmeneti javulást hozott számára.
Billie Holiday 1959. július 17-én mindössze 44 éves korában teljesen kiégve halt meg. Emlékét a megszámlálhatatlan lemeze mellett őrzi 1956-ban kiadott élettörténete, a Lady Sings The Blues, amely sok mindent homályban hagyott életéről. Önéletrajzát megfilmesítették, az 1972-ben bemutatott alkotásban Diana Ross kitűnően alakította a tragikus sorsú énekesnőt.
Klasszikussá vált dalai a Lover Man, a Porgy, a Good Morning Heartache, az If You Were Mine, a God Bless The Child, a He,s Funny That Way, a ’Tain’t Nobody’s Business If I Do,". Szinte nincs év, hogy ne jelenne meg valamelyik sikeres albuma, vagy válogatása.
Már halála után került több dala – köztük a God Bless the child – a Grammy halhatatlan lemezei közé. Beválasztották az Ertegun Jazz Hall of Fame-be, a rock and roll halhatatlanjai közé is. 1973-ban a Strange Fruit, 2010-ben pedig The Complete Billie Holuday lemeze vezette a Billboard listáját. Lemezeit folyamatosan megjelentetik, évente 8-10-et is kiadtak.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

New Orleans (1947)
Billie Holiday Sings (1950)
An Evening With Billie Holiday (1953)
A Recital By Billie Holiday (1956)
Lady Sings The Blues (1956)
Songs for Distingué Lovers (1957)
All or Nothing At All (1958)
Lady in Satin (1958)
Stay With Me (1959)
The Golden Years Vol 1 (1962)
The Golden Years Vol. 2 (1966)
Strange Fruit (1973)
Lady Day Blues (1976)
Giants of Jazz (1980)
The Quintessential Billie Holiday vol 1-2 (1987)
Billie’s Blues (1988)
The Quintessential Billie Holiday vol 3-4 (1988)
The Quintessential Billie Holiday vol 5. (1989)
God Bless The Chikd (1990)
The Quintessential Billie Holiday Vol 6-7 (1990)
The Complete Billie Holiday on Verve (1992)
Billie Holiday

Billie Holiday

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Billie Holiday Billie Holiday Billie Holiday

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu