Blind Lemon Jefferson
"A countryblues és az akusztikus blues egyik atyja."

Amerikai gitáros, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Lemon Henry Jefferson

                       1897. július (24?), Couchman, Texas.

                       1929. december 19, Chicago, Illinois.
Blind Lemon Jefferson

Blind Lemon Jefferson a blues történetének egyik kulcsfigurája, hivatkozási pontja volt a műfaj zenészei számára, akárcsak a szintén fiatalon elhunyt Robert Johnson, az akusztikus blues egyik úttörője. Blind Lemon Jefferson 1980 óta a Blues Foundation alapítvány halhatatlanja. A számos feldolgozást megért Matchbox Blues bekerült a Rolling Stone magazin 500-as öröklistájára.
A születésétől vak Blind Lemon Jefferson gyermekkoráról nem sokat tudhat az utókor. Ami biztos, hogy nagy nyomorban élő családjában rajta kívül hat gyermekről kellett gondoskodnia szüleinek. Az ő helyzete, ha lehet még kilátástalanabb volt, mint testvéreié, koldussors várt rá, hiszen mezőgazdasági munkát sem végezhetett. Már kisgyermek korától dalaival hálálta meg az adományokat, amelyekhez az utcán, kávéházakban vagy a kocsmákban jutott hozzá.
A kétkezi munkások nehéz életéről szóltak ezek a dalai, amelyeket ősi aratódalokból és vallásos énekekből mentett át maga számára, és írt át saját stílusára. Kitűnően énekelt, technikásan gitározott, hangja erőteljes, jellegzetes volt.
A húszas évektől – egyes források szerint 1925-től - Chicagóban, a blues fővárosában élt, a Paramount stúdióban készítette első felvételeit. Csaknem száz dalát rögzítették a század második évtizedében, valószínűleg ő lehetett az első fekete blueszenész akinek hangját a 20. század elején megörökítették.
Első, saját néven kiadott dalai közül a Booster Blues és a Dry Southern Blues nagy sikert aratott, ezeket követte a Got The Blues, a Long Lonesome Blues és a többi klasszikusa.
Gospelt, country-bluest és klasszikus texasi bluest énekelt és játszott. A blues hőskorának több elismert alakja - köztük Leadbelly, Big Bill Broonzy, T. Bone Walker majd Lightnin Hopkins, B. B. King is nagyra értékelte produkcióját. Nem bizonyították ugyan, de tartotta magát a legenda, hogy Leadbelly és T. Bone Walker is tőle tanulta a blues nehéz mesterségét.
Ismertebb darabok repertoárjából: Matchbox Blues, See That My Grave Is Kept Clean és a Black Snake Moan. Hűséges törzsközönsége követte őt a vidéki koncertjeire. Főként élete vége felé megjelent albumokból, antológiákból ismerheti őt a zenésztársadalom és a közönség. Mesélik róla, hogy amikor egy kicsit "összekapta" magát, autót vásárolt, amelyet sofőrje vezetett.
Legismertebb lemezei a The King of Country Blues és a Blind Lemon Jefferson 1926-1929, valamint a négylemezes Complete Recorded Works, amely megjelent a kilencvenes években, majd az új évezredben is.
Mindössze 32 évet élt: egyesek szerint szívroham vitte el, de nem kizárt, hogy agyonverték, sőt az sem lehetetlen, hogy megfagyott hóviharban. Az viszont a forrásokból egyértelműen kiderült, hogy Chicagóban a nyílt utcán találtak rá.
Dalait feldolgozta többek között Bob Dylan, a Beatles, Carl Perkins (A Martchbox egyik legnagyobb sikere volt), Van Morrison és Nick Cave. Lemezei a blues újabb fellendülése idején, a hatvanas évektől jelentek meg ismét.
Valaha megjelent lemezeinek jó részét a CD-korszakban újra kiadták, a kilencvenes évek elejétől több mint egy tucat albuma jelent meg. Legismertebb gyűjteményes összeállítása a húszas évek végéről a négylemezes Complete Recorded Works. Kezdetleges technikával rögzített dalaikból sokat megőrzött a Library of Congress legendás zenei gyűjteménye.
(Kovács Miklós)

 

Kislemezek:
Got The Blues (1926)
Long Lonesome Blues (1926)
Black Snake Moan (1926)
Wartime Blues (1926)
Matchbox Blues (1927)
Easy rider Blues (1927)
Lonesome House Blues (1927)
Penitentiary Blues (1928)
Worried Blues (1928)
How Long, How Long (1928)
Eagle Eyed Mama (1929)
Yo, Yo Blues (1929)
Cat Man Blues (1 929)

Nagylemezek:
The Folk Blues of Blind Lemon Jefferson
How Long, How Long Lasting Love
Immortal Blind Lemon Jefferson
One Dime Blues
See That My Grave Is Kept Clean
Blind Lemon Jefferson (1961)
King of The Country Blues (1985)
Complete Reocorded Work Vol 1-4. (1927-1929) (1994)
Matchbox Blues (1998)
Blind Lemon Jefferson


Blind Lemon Jefferson

Dalszövegek/Lyrics


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu