The Blues Band

1979-ben alakult angol fehér blues-szupergrup.

Eredeti felállás: Paul Jones ének, szájharmonika;
                           Dave Kelly gitár, ének;
                           Tom McGuinness gitár,
                           Gary Fletcher basszusgitár;
                           Hughie Flint dob.
The Blues Band

Látszólag a semmiből csöppent a brit elektromos blues világába a The Blues Band együttes. Más együttesekben nevet szerző „öregfiúk” alakították, s lemezeik, koncertjeik alapján bátran állítható: jól megtanulták a leckét fiatalkorukban. Paul Jones a Manfred Mann első időszakában volt a legendás együttes tagja, akárcsak Tom McGuinness, Dave Kelly a brit blues meghatározó egyénisége saját együttessel és közreműködőként együttesében zenélt Gary Fletcher is. Hughie Flint, akinek szintén volt saját formációja, dobolt egyebek között John Mayall-nál.
Paul Jones és Tom McGuinness eredeti együttesében hozzászokhatott a klasszikus blueshoz, Jones egy ideig Alexis Korner-től is vett leckét. A Manfred Mann már a hatvanas évek első felében játszotta többek között a Hoochie Coochie Mant, a Smokestack Lightnin’, a Stormy Monday és más klasszikusokat. Az együttes a hatvanas évek második felétől popos -rockos zenét kezdett játszani. Paul Jones szólópályát kezdett, ő is popot és rockot énekelt, emellett filmezett. Láthatták a mozi szerelmesei a Magyarországon is bemutatott The Privilege (Kiváltság) című kultuszfilmben. Az új évezredben is vezet bluesműsorokat a BBC televízióban, a Blues Band mellett más zenekarokkal is gyakran fellép.
Tom McGuinness, aki dalszerző is volt, már a Manfred Mann előtt bluest játszott, zenélt többek között a hatvanas évek elején Eric Clapton-nal a Roosters együttesben. A Manfred Mannt elhagyva a hatvanas évek végén Hughie Flinttel alakított együttest, majd társaival (a névadó nélkül) egy időre felélesztették a Manfred Mannt, ezután csatlakozott a The Blues Bandhez.
Dave Kelly saját együttese mellett tagja volt a John Dummer Blues Bandnek és a Brunning Sunflower Blues Bandnek. Nővérével, az azóta már elhunyt bluesénekesnővel, Jo-Ann Kellyvel is dolgozott. Amerikában tanulmányozta a blues gyökereit, fellépett Muddy Waters-szel és John Lee Hooker-rel. Dave Kelly többször koncertezett Budapesten.
Gary Fletcher basszusgitáros korábban a Dave Kelly Band tagja volt. Hughihe Flintet a doboknál hamarosan Rob Townsend váltotta, aki a Family, a Medicine Head és Andy Summers együttesének volt a tagja.
A Blues Band nem sokkal megalakulása után megjelentette a The Official Blues Band Bootleg Album-ot, rajta több klasszikus blues-zal – Boom, Boom, Death Letter – és saját dalokkal. A következő évtizedekben több mint húsz kitűnő sorlemezt készítettek (igaz, hullámzó lelkesedéssel, ami a gyér érdeklődésnek is betudható volt. ) Közülük a kitűnő Itchy Feetre felvették a Talkin’ Woman Bluest, és az I Cant Be Satisfiedot. Szakmailag hibátlan volt a Bye, Bye Blues , a Homage (Sweet Home Chicago, C. C Rider, Let The Good Times Roll és más klasszikusokkal), a Scratching On My Screen, valamint a 2011-es Few Short Lines című album is..
A sorlemezek mellett kitűnő válogatások gyarapították a termést. Lemezeik viszonylag szűk körnek szóltak, a listákra kevés került közülük, az is csak Angliában, s nem is az élvonalba. Jó hangulatú koncertjeiket szereti a közönség, ha nem is verik szét értük a koncerttermeket. Az együttes 2001-ben koncertezett Budapesten. Paul Jones és Dave Kelly az együttesen kívül másokkal is fellép.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Official Blues Band Bootleg Album (1980)

Ready (1980)

Itchy Feet (1981)

Brand Loyalty (1982)

Bye-Bye Blues (1983)

These Kind of Blues (1986)

Fat City (1991)

Homage (1993)
 
Wire Less (1995)

Live at The BBC (1996)

Brassed Up (1999)

The Best of The Blues Band (1999)

Scratching on My Screen (2001)

Be My Guest (2003)

Few Short Lines (2011)
The Blues Band

The Blues Band

The Blues Band

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Blues Band The Blues Band The Blues Band

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu