Charles Brown
„Hivatkozási pont a rhythm and blues és a rock and roll művelői számára.”

Amerikai blues és rhythm and blues énekes, zongorista.

Eredeti neve: Charles Brown
 
                       1922 . szeptember 13., Texas City, Texas.

                       1999. január 21., Oaklyand, Kalifornia.
Charles Brown

Kitűnő, blues- rhythm and blues énekes, zongorista, zeneszerző és hangszerelő volt Charles, azaz Charlie Brown, akit a rock and roll legnagyobb előadói közül is sokan zártak a szívükbe. Gyakorlatilag ameddig mozdulni bírt, színpadon volt, még a kilencvenes években is turnézott Bonnie Raitt bluesénekesnővel. Halála után két hónappal a rock and roll halhatatlanjai közé választották. Több szerzeménye került a Billboard országos listáira.
A kis Charlie hamar árvaságra jutott, de nagyszülei igyekeztek mindent megadni neki. A klasszikus zongorával kezdte, már egészen fiatalon igen tisztességesen megtanult játszani.
A negyvenes évek elején Kaliforniába vándorolt. 1943-ban Los Angelesben amatőr zongoraversenyt nyert és bekerült a Lincoln színház állandó zenekarába.
A negyvenes években Johnny Moore Three Blazers nevű zenekarában énekelt. Kitűnő dalokkal látta el az együttest, az 1945-ben született Driftin’ Blues a rhythm and blues listára került, s 23 héten át maradt a legjobbak között. Sikere volt a Sunny Road, a New Orleans Blues és a Merry Christmas Blues című szerzeményeivel is - ez utóbbi 2. volt a Billboard 100-as listáján, s a dal országosan ismertté tette együttesét .
Tagja volt a fantasztikus hangú Nat King Cole triójának,1948-ban megalakította első saját zenekarát, de szólófelvételeket is készített.
A negyvenes-ötvenes évek fordulóján a Get Yourself Another Fool, a Long Time, a Trouble Blues, az In The Evening When The Sun Goes Down és a Homesick Blues című dalaival aratott sikereket, a west coast blues jelentős előadójává nőtte ki magát. Összesen tíznél több listás dala volt ezekben az években. Jelentős hatást gyakorolt többek között Ray Charles-ra, Percy Mayfieldre és Johnny Ace-re is.
A Black Night, az I’ll Always Be In Love With You és egyik legismertebb darabja, a Please Come Home For Christmas volt a legnagyobb sikere az ötvenes-hatvanas évek fordulóján. Ez utóbbi dal kislemezéből több mint egymillió példányt adtak el 1968-ig. Megfordult Fats Domino, Ray Charles, B. B. King koncertjein alkalmi társként. Játszott Louis Jordannel, John Lee Hooker-rel, Big Joe Turnerrel és másokkal.
A hatvanas években Charlie egy időre "eladta lelkét az ördögnek" - Los Angeles éjszakai mulatóiban és kocsmáiban zenélt. A hetvenes évek közepétől visszatért a koncertezéshez, részt vett a San Franciscó-i bluesfesztiválon. Ettől kezdve ismét visszakerült a blues és rhythm and blues fő áramába, és egész Amerikában és Európában is folyamatosan turnézott. A nyolcvanas és kilencvenes években is jól bírta magát, koncertjei mindig élményszámba mentek. A nyolcvanas években gyakran koncertezett New Yorkban is. 1998 augusztusában adott utoljára koncertet, közvetlenül halála előtt Bonnie Raitt gitáros-énekesnővel lépett színpadra. Összesen több mint fél évszázadot töltött Amerika és a nagyvilág különböző pódiumain.
Mintegy harminc eredeti albuma készült, a kiadói halála után megjelentették több korongját, válogatását.
Már halála után érdemelte ki a blues legrangosabb elismerését, a W. C. Handy Awardot, több lemezét jelölték Grammy-díjra. A legrangosabb lemezkiadók, köztük a Verve, az Alligator, az Ace Records és a King Records jelentették meg felvételeit.
( Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Mood Music (1952)
Charles Brown Sings Christmas Songs (1961)
Million Sellers (1962)
Driftin’ Blues (1963)
Boss of The Blues (1964)
Ballads My Way (1965)
Legend (1970)
Blues”N Briwn (1972)
Charles Brown (1975)
Sunny Land (1979)
One More for The Road (1986)
Let’s Have a Ball (1989)
One More for The Road (1989)
All My Life (1990)
Blues and Other Love Songs (1992)
Someone To Love (1992)
Just a Lucky So and So (1994)
Please Come Home for christmas (1995)
These Blues (1995)
Driftin’ Blues: the Best of Charles Brown (1995)
Honey Dripper (1996
So Goes Love (1998)
1944-1945 (1998)
In a Grand Style (1999)
1946-1947 (2000)
Driftin’& Dreaming’ (2001)
With Johnny More’s Three Blazers (2003)
Charles Brown’s CoolChristmas Blues (2003)
Alone at The Piano (2004)
Black Night (2005)
Groovy (2007)
Charles Brown

Charles Brown

Charles Brown

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Charles Brown Charles Brown Charles Brown

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu