Charlie Musselwhite

Amerikai, blues-zenész, szájharmonikás, gitáros, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Charles Douglas Musselwhite

                       1944. január 31. Kosciusko, Mississippi.
Charlie Musselwhite

Az egyik legegyénibb fehér amerikai blueszenész Charlie Musselwhite. Szájharmonika-játéka eltéveszthetetlen. Bár énekesként és gitárosként is jegyzik, nem ő legjobb a műfajban, Összességében méltán sorolják őt a legjobb kortárs blues-zenészek közé. A blues halhatatlanja, a műfaj legrangosabb elismerésének, a Blues Music Awardsnak sokszoros kitüntetettje, többszörös Grammy-jelölt. A DownBeat amerikai jazz magazin írta róla, hogy Musselwhite ”a bluesharmonika bajnoka”, a Rolling Stone magazin szerint a blues állócsillaga. Túl a hatvanadik életévén is rendkívül aktív, rendszeresen koncertezik, 2011-ben Budapesten is fellépett a New Orleans klubban.
Korai éveiről ellentétesen szólnak a krónikák. Egy helyen zenekedvelő családról szól a történet, állítólag apjával is muzsikált együtt. Másutt azt írják, hogy anyja egyedül nevelte. Gyerekkorától voltak blueszenész barátai, például Will Shade, Furry Lewis, Red Robey és Earl Bell. Kezdetben hillbillyt, rockabillyt, gospelt játszott, de a country blues sem volt idegen tőle. Lejárt Elvis Presley, Johnny Cash, Johnny Burnette és mások koncertjeire, olykor fel is lépett velük. Sonny Terry fekete szájharmonikás játékát hallva elkötelezte magát a "herfli" mellett.
Családjával együtt gyerekként került Memphisbe, majd 18 éves korában, amikor már gyűjtött egy kis pénzt, Chicagóba vándorolt tovább. Sofőrként dolgozott, de zenés éjszakai klubokat is látogatott, zenét hallgatott, majd zenélt. Közeli barátja, tanítómestere volt Little Walter, Sony Boy Williamson, Big Joe Williams, Muddy Waters, Howlin Wolf, Buddy Guy. A blues hőskorának mesterei közül hatott rá Big Walter Horton, Fury Lewis, James Cotton, Junior Wells és Carey Bell. Zenélt a Cream együttessel, Paul Butterfield-del, Mike Bloomfielddel. Soha nem törekedett arra, hogy főnök legyen egy együttesben.
A hatvanas évek elejétől  Johnny Young, J.B. Hutto, Homesick James és Big Joe Williams együtteseiben zenélt. Első albuma, a Stand Back, Here Comes Charlie Musselwhite 1967-ben jelent meg, Big Walter Horton, a műfaj legendája segítségével. Az évtized végén áttelepült a nyugati partra.
A mintegy tucatnyi válogatást nem számítva közel harminc saját korongját jelentették meg a kiadók, több közülük az új évezredben került a boltokba, CD-n is megjelentek.. Kiemelkedik az utóbbi évek terméséből az Up and Down Highway Live:1986 (2000), a One Night in  America (2002), a Delta Hardware (2006), Rough Dried –Live at the Triple Door (2007).  Közreműködött többek között Tom Waits, John Lee Hooker, Bonnie Raitt, a Blind Boys of Alabama, az INXS és Cindy Lauper lemezén.
2010-ben kiadott The Well című albumát nagy elismeréssel fogadta a szakma és a közönség. A 13 dalra egyaránt rányomta bélyegét Chicago, a Mississippi-vidék és Kalifornia hangzása és zenei világa. Valamennyi szám szerzője maga Musselwhite. Vendégként énekelt a lemezen régi művészbarátja, Mavis Staples énekesnő. Az albumért két Blues Music Awardst kapott.
Az Alligator mellett szerencsét próbált többek között a Virgin, a Telarc, a Real World és az Indigo kiadónál. Zsűritagnak hívták különböző díjkiosztókra. Sok más élvonalbeli zenésszel együtt ő is szerepelt a Blues Brothers 2000 című filmben. Egyik John Lee Hookerrel közös fellépését a magyar televízióban is bemutatták.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Stand Back! Here Comes Charlie Musselwhite’s Southside Band (1967)

Louisiana Fog (1968)

Stone Blues (1968)

Tennessee Woman (1969)

Memphis Tennessee (1970)

Takin’ My Time (1974)

Leave The Blues To Us (1975)

Harmonica according to Charlie (1978)

Curtain Call Coctails (1982)

Where Have All The Good Times Gone? (1984)

Mellow-Dee (1986)

Ace of Harps (1990)

Signature (1991)

In My Time (1993)

Memphis Charlie (1993)

The Blues Never Die (1994)

Rough News (1997)

Up&Down The Highway Life: 1986 (2000)

One Night In America (2002)

Deluxe Edition (2005)

Delta Hardware (2006)

Rough Dried – Live at the Triple Door (2007)

The Well (2010)
Charlie Musselwhite

Charlie Musselwhite

Charlie Musselwhite

Charlie Musselwhite

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Charlie Musselwhite Charlie Musselwhite Charlie Musselwhite

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2013
e-mail: Literatura.hu