Cyril Davies
"Az első fehér bluespionírok egyike."

Angol blueszenész, énekes, szájharmonikás.

Eredeti neve: Cyril Davies

                       1932: január 23., Buckinghamshire, Anglia.

                       1964. január 7., Eel Pie Islannd, Anglia.
Cyril Davies

Kevesen érezték úgy a fehér brit muzsikusok közül az igazi, fekete bluest annyira, mint Cyril Davies. Mindössze harminckét évet élt, s már csak ezért sem maradhatott utána sok lemez, de életével foglalkozó dokumentum sem. Emlékezetes viszont közreműködése Chris Barbe jazzegyüttesében, csakúgy, mint Alexis Korner blueszenészeket nevelő együtteseiben.
Nem zenész ősöktől származik, gyermekkoráról nem sokat lehet tudni, Buckinghamshire-ben született, két testvére volt, nem ismeretes, hogy ők zenéltek-e.
Mielőtt a szájharmonikára adta volna a fejét, előbb mandolinon és 12 húros gitáron játszott. Az ötvenes évek elején a Steve Lane’s Southern Stompers tagjaként. A chicagói blues - Muddy Waters, Willie Dixon, Howlin Wolf és mások zenéje - jelentette számára már egészen fiatalon a követendő irányt. Az ötvenes évek közepén ismerkedett meg Alexis Korner gitárossal és énekessel, az angliai blues egyik fő szervezőjével. Közös muzsikálásuk élmény volt mindazok számára, akik valaha is hallották őket. Chris Barber dzsesszegyüttesében játszottak először együtt, majd Davies tagja lett Korner több zenekarának is, így az Alexis Korner,s Skiffle Groupban, majd alapítónak a Blues Incorporatednek. Még a legendás formáció születése előtt jelent meg a The Roundhouse Jug Four LP című középlemez, rajta Robert Johnsonnak és Leadbelly-nek, a fekete blues két klasszikusának szerzeményeivel. Kornerrel együtt szerepeltek a Blues at The Roundhouse című lemezen is.

Someday Baby
Oh Lordy Lord, Oh Lordy Lord
Hurts you go bad for us to part
But some day baby, you ain't gonna worry my life any more
She's on my mind, she's on my mind, every place I go
How much I love her nobody knows
But some day baby, you ain't gonna worry my life any more
So many nights, since you been gone,
I been wonderin', how my life goes on
But some day baby, you ain't gonna worry my life any more
And my story, here's all I got to say,
"Goodbye baby, don't care what you do"
But some day baby, you ain't gonna worry my life any more

 A Blues Incorporated bemutatkozó albumán, a Rhythm and Blues from The Marquee című albumon több dalt énekelt, köztük az egyik példaképének tekintett Muddy Waters dalait. Felejthetetlen "alakítása" volt a Hoochie Coochie Man, az I Got My Mojo Working vagy az I Wanna Put a Tiger in Your Tank. Voltak ezen az albumon saját szerzeményei is, például a Keep Your Hands Off.
A Blues Incorporatedet még ebben az évben elhagyta, állítólag valamilyen zenével kapcsolatos nézeteltérése támadt az általa egyébként nagyon tisztelt Kornerrel. Ezután megalakította The Cyril Davies R&B All Stars nevű saját együttesét, amelyben Long John Baldry énekelt, Nicky Hopkins zongorázott, Bernie Watson gitározott, és Mickey Waller dobolt. (Egyébként Long John Baldry hangja is hallható a Rhythm and Blues From the Marquee című lemezen, és Davies halála után ő vitte magával annak több zenészét Hoochie Coochie Men nevű együttesébe.) Cyril Davies együttesének összetétele gyakran változott, nevét is All Starsra változtatta.
Cyril Davies és sztárjai a hatvanas évek elején koncerteztek a pályakezdő Rolling Stones együttessel. A nevesebb blues- és rockzenészek közül alkalomszerűen játszott Jack Bruce-szal, Ginger Bakerrel, Graham Bonddal és Peter Thoruppal. Jeles esemény volt 1962-ben a londoni Ealing Club megnyitása, amelyen Davies saját bandáján kívül fellépett a Rolling Stones több tagja, valamint Eric Burdon és Rod Stewart.
Davies még végigbulizta az 1963-as esztendőt, de az év végén ágynak dőlt, és megállapították róla, hogy leukémiás. Diagnózisát megismerve állítólag keményen ivott. Betegsége 1964. január 7-én a sírba vitte.
Viszonylag szerény hagyatékáról szerencsére nem feledkezett meg az utókor. Már 1970-ben kiadták a The Legendary Cyril Davies with Alexis Korner,s Breakdown Group című albumot, 1972-ben a Dealing with the Devil, 1992-ben pedig a Stroll On című lemezen, s hangja Alexis Korner több újra kiadott albumán hallható. Szerepelt továbbá több válogatáson, köztük az 1968-as Blues Anytime (2006-ban is kiadták),, az 1969-es Anthology of British Blues, az 1970-es British Achive Series lemezein.
Az új évezredben CD-n is megjelent Cyril Davies számos korai felvétele.
(Kovács Miklós)

 

Lemezek:

Blues at the Roundhouse - az Alexis Korner’s Breakdown Gruppal (1957)

Rhythm And Blues from The Marquee (Alexis Kornerrel - 1962)

The Sound of Cyril Davies (középlemez) (1964)
Cyril Davies

Cyril Davies Cyril Davies Cyril Davies

Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu