Howlin' Wolf
"A blues üvöltő farkasa"

Amerikai blues énekes, gitáros, szájharmonikás és dalszerző.

Eredeti neve: Chester Arthur Burnett

                        1910. június 10. West Point, Mississippi.

                        1976. január 10. Hines, Illinois.
A CD online megvásárolható!

Howlin Wolf, a 190 m centiméter magas, másfél mázsányi fekete amerikai bluesénekes, gitáros, szájharmonikás és természetesen dalszerző, fekete és fehér muzsikusok tucattjaira gyakorolt jelentős hatást a múlt század közepétől. Nemcsak rengeteg saját dala, hanem feldolgozásai is jelentős, eredetinek számító darabok. Énekstílusa, hangja eltéveszthetetlen, akár a farkasüvöltés, nem véletlen, hogy Chester Arthur Brunett végül ezen a néven vált ismertté, nemcsak a blues világában.
Mississippi államban, West Pointban 1910. június 10-én, született szegény, igen népes családban. Anyja utcai énekesként kereste meg a napi betevőt. Ő maga a nehéz mezőgazdasági munka mellett templomi kórusokban, helyi klubokban énekelt. Eleinte countryzenét tanult a fehér Jimmy Rodgerstől. majd Charley Pattontól sajátította el a blues elemeit. Ott volt persze a nagy példaképek között Robert Johnson, Sonny Boy Williamson, Tampa Red, Blind Lemon Jefferson és még sokan mások. A negyvenes évek végére „ért be” profi zenésszé, s megalakította első együttesét.
Már nem volt fiatal, amikor a szélesebb közönség megismerte nevét és főleg hangját. Chcicagóban telepedett le az ötvenes évek elején,s megkezdte a lemezgyártást, amelyek közül a koraiakat a Sun és a Chess adta ki. Tekintélyes számú saját szerzeményét hol születési, hol művésznevén jegyezte. Valamenyit lehetetlen felsorolni, ám a Smokestack Lightnin, és a Louise az élre kívánkozik. Ugyanígy a híres darabjai közé tartozik a Moanin' in The Moonlight, a Who's Been Talking, a Killing Floor, a Highway 49, a Sittin On Top Of The World is. Számos feldolgozást értek meg ezek a dalok, ismerhetjük például a Yardbirds-től, az Animals-tól és a Manfred Mann-től a Smokestack Lihghtninget, Jimi Hendrix-től pedig a Killing Floor cínű dalát.
Howlin Wolf feldolgozásai forrásértékűek. Különösen szívesen énekelte Willie Dixon szerzeményeit – köztük a Backdoor Mant, a Little Red Roostert, a Spoonfult, a Wang Dang Doodle-t, a Built for Comfortot és sok mást. A Howlin Wolf gazdag hagyatékát feldolgozók közül mindenképpen említést érdemel a már említett feldolgozók mellett Jeff Beck, a Doors, a Rolling Stones és a Led Zeppelin is.
Howlin Wolf 1964-től többször átjött Európába – a London Howlin Wolf Sessions című nagyszerű lemezen például Eric Clapton, Stevie Winwood, Charlie Watts és Bill Wyman is játszott. A hetvenes években sokat betegeskedett a szívével, halálát azonban a rák okozta 1976 január 10-én. Az Üvöltő Farkas emlékét szobor őrzi Chicagóban. Természetesen bekerült a blues és a rock halhatatlanjai közé.
Kovács Miklós

Nagylemezek:

Howlin' Wolf (1962)

Howlin' Wolf Sings The Blues (1962)

The Rockin' Chair Album (1962)

Live In Europe 1964 (1964)

Poor Boy (1965)

The Real folk Blues (1966)

Big City Blues (1966)

More Real Folk Blues (1967)

Evil (1969)

The Back Door Wolf (1973)

Howlin' Wolf aka Chester Burnett (1974)

The London Howlin' Wolf Session (1976)

Chess Blues Masters Series: Howlin' Wolf (1976)

The Legendary Sun Performers (1977)

Ain’t Gonna Be Your Dog (1994)
 
1951-1952 (2003)

1952-1953 (2004)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu