Champion Jack Dupree
"A boksz és a blues bajnoka."

Amerikai blueszenész, zongorista, énekes.

Eredeti neve: William Thomas Dupree

                       1910. július 4., New Orleans, Louisiana.

                       1992. január 21., Hannover, Németország. 
Champion Jack Dupree

Champion Jack Dupree elmondhatta magáról, hogy bokszolóként, blueszenészként - zongoristaként és énekesként – egyaránt élvezte a közönség szeretetét. Nemcsak Amerikában, hanem Európában is kitűnő bulikat csapott, s lemezei máig a műfajt kedvelők féltett kincse.
A születési évszáma korántsem egyértelmű, hiszen a legvalószínűbbnek tartott 1910-es évszám mellett forgalomban van az 1908.as és az 1909-es is. A születési helyben egyetértenek a források, mint ahogy abban is, hogy a majdani Bajnok fekete apa és cherokee indián anya gyermeke volt. Szüleit egy Ku-Klux Klan által előidézett tűzvészben korán elvesztette, árvaház lakója volt tizenéves koráig, ott kezdett a zenével barátkozni.
Saját magától tanult zongorázni. Eleinte a zene és a boksz között osztotta meg életét. Hosszú éveken át profi bokszoló volt, 1940-ig űzte ezt a sportot.
Előbb Chicagóban élt és zenélt, majd a negyvenes évek közepén New Yorkban telepedett le, bár később is visszatért Chicagóba, ahol Big Bill Broonzyval és Tampa Reddel is muzsikált. New Yorkban már zenéből tartotta el magát. Összehozta a sors Leroy Carr-rel, akit ugyanúgy példaképének tekintett, mint egy másik őrült fekete zongoristát, Professor Longhairt. Leroy Carr mellett tisztességesen elsajátította a zenész-szakma alapjait. Zenészbarátság fűzte Sonny Terryhez és Brownie McGhee-hez is. A későbbi zeanész-generációból nagy tisztelője volt John Mayall, Eric Clapton, Mick Taylor és TS, McPhee (a Groundhogs frontembere), valamennyien játszottak a kitűnő blues-zongoristával, közös lemezfelvételük is volt..
A második világháború idején egy időre japán hadifogságba került, hazatérése után egyre mélyebbre vetette magát a zene világába.
Az ötvenes évek első felét főként kisegyüttesekkel zenélt. Megszülettek híres dalai, köztük a Tongue Tied Blues, a Walking The Blues, a Mail Order Woman, a Big Leg Emma valamint a Nasty Blues.
Már az ötvenes évek végén rendszeresen átjárt koncertezni Európába, s egyedi hangszeres játékával, dalaival itt is nagy sikert aratott. Boogie alapú muzsikájának különlegessége volt a rendkívüli humorral átitatott dalszöveg, s mindezt feldobta színpadi produkciójával. Kis klubok és nagyobb koncerttermek színpadán egyaránt otthonosan érezte magát.
Champion Jack Dupree a hatvanas évektől végleg az öreg kontinensen telepedett le. Állandó lakhelye Németország lett, de Angliában, Svájcban és Svédországban is koncertezett.
A magyar bluesrajongók kétszer is élvezhették hangulatos blues-showműsorát: 1971-ben a székesfehérvári Alba Regia dzsesszfesztivál vendége volt, 1990-ben pedig a Petőfi Csarnokban lépett fel.
Közel száz lemeze jelentet meg, ennek mintegy fele volt sorlemez. Halála után is szinte minden évre előbányásztak valamit tőle a kiadók. Leghíresebb dalai közül említést érdemel a Shake, Baby Shake, a Junker's Blues, a TB Blues, az Angola Blues, a Tongue Tied Blues, Big Leg Emmma, a Nasty Blues és a Dupree Shake Dance. Albumainak többségét az Atlamtic, az Okeh Records, a Stoeyville és a Blue Horizon jelentette meg.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:
The Women Blues of Champion Jack Dupree (1961)
Sings The Blues (1961)
Champion of The Blues (1961)
Plays&Sings The Blues (1962)
Barrell House Béues and Boogie Woogie (1963)
Garbage Greens (1963)
From New Orleans To Chicago (1966)
Champion Jack Dupree and His Blues Band (1967)
When You Feel The Feeling You Was Feeling (1969)
Blues for Everyone (1969)
Walking The Blues (1970)
Blues at Montreux Live (1971)
Oh, Lord, What Have I Done (1972)
Champion Jack Dupree (1974)
Junker Béues 1940-1941 (1982)
Shake Baby, Shake (1987)
Back Home in New Orleans (1990)
1945-1953 (1992)
One Last Time (1993)
New Orleans Barrelhouse Boogie (1993)
Joe Davis Sessions 1945-1946 (1995)
Walking The Blues: the Very Best of chamion Jack Dupree (2003)
Dupree’N’ McPhee – The 1967 Blue Horizon Session (2005)
Early cuts from a Singer, Pianist and Songwriter (2009) 
Champion Jack Dupree


Champion Jack Dupree 

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani! 

Champion Jack Dupree  Champion Jack Dupree  Champion Jack Dupree 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu