Jeff Healey
"Nemcsak zenélt, példát is mutatott."

Kanadai rock- és bluesgitáros, énekes, zeneszerző.

Eredeti neve: Normann Jeffrey Healey

                       1966. március 25. Toronto, Kanada .

                       2008. március 2., Toronto, Kanada.
Jeff Healey

A sokra hivatott kanadai rock- és blueszenésszel rendkívül mostohán bánt a sors: születésétől kezdve küzdött a rák ellen. A betegség ritka formája retinahártyáját támadta meg, s a retinoblasztóma következtében egyéves korában elvesztette szeme világát. A betegség a legkülönbözőbb szerveit támadta meg, számos daganatot távolítottak el testéből.
Két albuma is vezette a Billboard blueslemezeinek listáját, más lemezei is szerepeltek listákon, ha nem is az élvonalban. A rock és a blues mellett szívesen játszott, jazzt, dixielandot is. A sokezres lemezgyűjteményének értékes darabjai között jócskán voltak 78-as fordulatszámú „ősleletek” is.
Jeff Healey kisgyermek korától vonzódott a zenéhez, első gitárját hároméves korában kapta, de más hangszereken is próbálkozott. (Például később trombitán játszott.) Tizenhét évesen alakította első zenekarát, a Blue Directiont, amellyel Toronto környékén bulizott. Egészen fiatalon határozott elképzelései voltak a zenéről, példaképe volt többek között Eric Clapton, Jimi Hendrix, Albert King, B. B. King, Steve Ray Vaughan. Húszéves sem volt, amikor Albert Collinssal, B. B. Kinggel és Stevie Ray Vaughannal koncertezett. Fiatal kanadai zenészekkel - Joe Rockmannal és Tom Stephennel – alakította a The Jeff Healey Bandet, amely Kanada-szerte turnézott. Volt egy Jazz Wizzard nevű zenekara is.
Kislemezekkel és videókkal kezdte a bemutatkozást. Az Arista lemezkiadóhoz 1988-ban szerződött, s 1989-ban a cégnél jelent meg a See The Light (Lásd a fényt) című első albuma, amelyből videó is készült -- platinalemez lett, Grammy-díjra jelölték.
Jeff Healey a Roadhouse című 1989-es filmben vak blueszenészt alakított. (Patrick Swayze volt a film főszereplője) A film zenéje lemezen is megjelent, négy saját szerzeménnyel. Ebben az évben indult Healey első világkörüli turnéjára, s mind hosszabb koncertsorozaton „rekedt” zenésztársaival az Egyesült Államokban. Együttese 1990-ben kiérdemelte a legrangosabb kanadai elismerést, a Juno Awardst. Healey és társai 1990-1994 között néhány kislemezükkel szerepeltek a kanadai top 10-ben – köztük a While My Guitar gently Weeps című Beatles-szám feldolgozásával. (A felvételen George Harrison és Jeff Lynne vokálozott.)
A Hell To Pay című lemeze Mark Knopfler és George Harrison közreműködésével a kemény rockhoz közelített. Az 1992-ben megjelent Feel This, majd az 1995-ös Cover To Cover lemeze egyaránt nagy siker volt a közönség körében. Az utóbbin Jimi Hendrix, John Lennon és mások szerzeményei és saját korábbi dalai hallhatók. Több albuma jelent meg szólóban is.
Folyamatosan koncertezett zenekarával. Eric Claptonnal, Jimmy Page-dzsel, Mick Jagger-rel és másokkal együtt részt vett Jimmy Rogers fekete gitáros emlékére rendezett zenésztalálkozón. 2003-ban és 2004-ben válogatásalbummal jelentkezett, 2005-ben 1999-es montreux-i koncertjének addig ismeretlen felvételét. A halál után megjelent Mess of Blues című szólólemeze méltán lett első helyezett az amerikai Billboardon.
Healey többnyire ülve játszott térdére fektetett Fender Stratocaster gitárján. Lemezlovasként a múlt század húszas éveiből származó jazzlemezeit mutatta be egy torontói rádióban, s egyéb különböző rádióprogramokban szerepelt. Szívesen segítette a fiatal zenészeket.
(Kovács Miklós)


Nagylemezek :

The Jeff Healey Band:

See The Light (1988)
Hell To Pay (1990)
Feel This (1992)
Cover To Cover (1995)
Get Mer Some (2000)
The Jeff Healey Band Live at Montreux 1999 (2005)

Jeff Healey szólólemezek:

Among Friends (2002)
Live at Healey’s (2003)
Adventures in Jazzland (2004)
Platinujm&Gold Collection (2004)
It’s Tight Like That (2006)
Mess of Blues (2008)
Songs from The Road (2009)
Last Call (2010)
Live at Grossmann’s 1994 (2011)
Jeff Healey

Jeff Healey

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Jeff Healey Jeff Healey Jeff Healey

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu