Jimmy Rogers
"Az elektromos blues úttörője."

Amerikai blueszenész, énekes, gitáros, szájharmonikás.

Eredeti neve: James A. Lane

                       1924. június 3. Ruleville, Mississippi.

                       1997. december 19. Chicago, Illinois.
Jimmy Rogers

A blueszene meghatározó egyénisége, akinek Walking by Myself című dalán muzsikusok sokasága „nőtt fel”, a dal ma is a műfaj, a gyűjtők egyik kincse . A Blues Hall of Fame tagjai közé választották.. A műfaj olyan kiválóságai tekintik őt „atyamesterüknek” mint Eric Clapton, Jimmy Page és sokan mások.
Jimmy Rogers nagyapja nevén vált ismert muzsikussá. Sok más tehetséges, fiatal, fekete zenészhez hasonlóam Jimmy is maga kezdett hozzá, hogy megtanulja hangszerének mesterfogásait. Nyolcéves korától szájharmonikázott, tizenévesen pedig nagyszerű művelője volt a „herflinek”. "Önerőből" tanult meg gitározni is egy házilag készített hangszeren, mégpedig kitűnően, de a zongora mellett sem jött zavarba. Példaképei közé sorolta Big Bill Broonzyt, Sony Boy Williamson II-t, akikkel zenélt is és Robert Jr. Lockwoodot.
Szűkebb hazájában, Mississippi államban kezdte a szárnypróbálgatást, Atlantában is élt egy ideig, 1939-ben Chicagóban telepedett le, ez a város a blueszenészek találkozóhelye volt, s kínálta a fejlődés lehetőségét az ifjabbak számára.
Jimmy Rogers eleinte utcazenész volt, majd Sunnyland Slim zongorista fogadta be őt együttesébe, azután harmonikán játszott Blue Smitty gitáros zenekarában, s ehhez a bandához csatlakozott Muddy Waters, a blues legnagyobb egyénisége is. Muddy Waters a negyvenes években bevette Rogerst saját együttesébe is, éveken át kitartottak egymás mellett. Egy időre társult hozzájuk a kitűnő szájharmonikás Little Walter. That’s Allright című bemutatkozó lemeze 1950-ben jelent meg. Amikor 1955-ben távozott Muddy Waters zenekarából, hogy saját együttest alakítson, a béueszenészek egyik legfontosabb kiadójánál, a Chessnél elkészítette You’re The One című lemezét. Ugyanennél a kiadónál vette fel egyebek között a The World is in a Tangle, a Money, Marbles and Chalk, a Sloppy Drunk és a Chicago Bound című dalait.
1950-ben megjelentette első saját lemezét, a That’s Alrightot. Ahogy B. B. King Lucille-nak nevezte el gitárját, ő a Ludella nevet adta hangszerének, még lemezt is jelentetett meg ezen a címen.
Nem saját dalaival aratta elsősorban sikereit, kitűnően játszotta a műfaj örökzöldjeit, köztük a Hoochie Coochie Mant, az I Got My Mojo Working és más klasszikusokat. Emellett az 1957-ben felvett Walking By Myself című dalával beírta nevét a blues "aranykönyvébe" –ez volt az egyedüli listára került dala, igaz, ezt a műfajt soha nem a listás dalaiért szerették.
A hatvanas évektől játszott többek között Buddy Guyjal és Magic Sammel. Egy ideig tagja volt Howlin Wolf zenekarának. Részt vett az American Folk Blues Festival több évtizedes utazó showjában, és részt vett a Chicago Blues fesztiválokon. Európában is koncertezett. A hatvanas években azonban több évre visszavonult a zene világától, mindenféle „polgári” foglalkozást űzött, üzlete is volt, amely az 1968-as chicagói zavargások idején leégett.
A hetvenes évek elején tért vissza a zenéhez, 1977-ben ismét csatlakozott g Muddy Waters együtteséhez (igaz, a hetvenes években is voltak közös fellépéseik és felvételeik). Jimmy Rogers 1982-től ismét szólóban folytatta.
Jimmy Rogers ezt követően haláláig muzsikált, bár az utolsó éveiben meglehetősen takaréklángon. Már halála után megjelent lemeze, a The Jimmy Rogers All-Stars : Blues, Blues, Blues igazi sztárparádé volt, közreműködött a 12 dalt tartalmazó korongon Jeff Healey, Keith Richards, Eric Clapton, Robert Plant, Jimmy Page, Stephen Stills, Mick Jagger és Taj Mahal.
A kiadók halála után sem hanyagolták el lemezei kiadását. Tíz évvel halála után jelent meg a Dirty Dozens albuma, amelyen 1979-ben Londonban felvett dalai hallhatók.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Gold Tailed Bird (1972)
That’s Alright (1974)
Chicago Bound (1976)
Living The Blues (1976)
Jimmy Rogers (1984 - 1960 előtti felvételek)
Ludella (1990)
Walking By Myself (1991)
Blue Bird (1994)
With Ronnie Earl and Broadcasters (1994)
Feeling Blues (1995)
Complete Chess Recordings (1997)
Sloppy Drunk (1998 – az 1973-as lemez Cd-változata )
The Jimmy Rogers All-Stars: Blues, Blues, Blues (1999)
The Dirty Dozens (2007)
Blues Greats: Jimmy Rogers (2011)
Jimmy Rogers

Jimmy Rogers

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani.

Jimmy Rogers Jimmy Rogers Jimmy Rogers

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu