Junior Wells
"A chicagói blues és a szájharmonika nagymestere."

Amerikai szájharmonikás, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Amos Blackmore Jr.

                       1934. december 9. Memphis, Tennessee.

                       1998. január 15. Chicago, Illinois.
Junior Wells

A chicagói blues kiemelkedő színes bőrű szájharmonikása, a legnagyobb blueszenészek méltó társa volt. A leghosszabb ideig Buddy Guyjal, a műfaj gitárvirtu-ózával játszott együtt, de fellépett fehér blues- és rockzenészekkel is.
Kisgyermekkorától játszott szájharmonikán. Eleinte szűkebb hazájában az utcán koldult hangszerével. Tizenkét éves korában nekiindult a világnak és Chicagóig jutott. Alkalmi munkából éldegélt, a nehéz fizikai munkáért kapott csekély fizetéséből vásárolta első igazi "herflijét".
Az Aces együttessel, Dave és Louis Myers gitárosokkal és Freddie Below dobossal kezdett muzsikálni. Fiatal korában nagyon nagy hatást gyakorolt rá Muddy Waters, Little Walter, szájharmonika másik mestere, de a blues többi óriása, köztük Howlin Wolf, Sunnyland Slim, Tampa Red is nagyon hamar barátságába fogadta.
Saját zenekart alakított Little Boys illetve Three Deuces néven. Már 1952-ben feltűnt Muddy Waters társaságában, amikor a blues fejedelme a Chess kiadónál készített felvételeket, a bandájába került be, éppen az általa csodált Little Walter helyére. Az első közös zenélés nem tartott túl hosszú ideig, de később is szerepeltek egy színpadon.
Már az ötvenes években szoros barátságba került, s 1958-tól hosszú éveken át, egészen haláláig – kisebb szünetekkel - játszott koncerten és lemezen Buddy Guy-jal, a chicagói blues egyik legjobb gitárosával. A hatvanas évek közepétől jelentek meg közös lemezeik a Chess kiadónál, köztük az Original Blues Brothers, a Drinkin’ TNT&Smokin’ Dynamite, a Play The Blues albumok. Nem sokkal Wells halála előtt egy remek koncertlemezt készítettek együtt. Wells többször játszott Carey Bell szájharmonikással is.
Junior Wells legjobb lemezei között emlegetik első lemezét, az 1965-ben megjelent Hoodoo Mant, s a hatvanas évek többi kitűnő korongját, az It’s My Life Baby, a Southside Blues és a Comin’ at You című albumot.
Fehér blues- és rockzenészekkel is rendszeresen zenélt: többek között a hetvenes években többször is voltak „közös ügyei” a Rolling Stones-szal, zenélt Van Morrison-nal és Carlos Santana-val. Játszott azon a kitűnő albumon (Paint It Blues), amelyen a legjobb fekete blues- és soulzenészek a Rolling Stones dalait dolgoztak fel bluesosan.
Élete utolsó éveiben saját nyolctagú együttesével járta a világot Come In This House című lemeze a legrangosabb bluesdíjat, a W. C. Handyt is megkapta.
A kitűnő herflis 1996. novemberében fellépett Budapesten a Kertészeti Egyetem klubjában nyolctagú zenekarával. Junior Wells szerepelt a Magyarországon is bemutatott Blues Brothers 2000 című (1998-ban készült) zenés filmben.
Hosszú pályafutásához képest albumainak száma nem volt túl sok, viszont szinte mindegyik kitűnő – életrajzírója is hangsúlyozta, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számított nála. Gyűjtők kedvence a South Side Blues Jam, az In My Younger Days, a Messin’ With The Kid és több más lemeze. Volt néhány listás kislemeze, albuma, de ezt a műfajt soha sem a slágerlistákon helyezésekkel mérték.
Rockos, soulos és jazzes kirándulásai ellenére az igazi szerelem haláláig a blues maradt. Igazi showman volt: igényesen, de ugyanakkor elég lazán, sok humorral tálalta kitűnő muzsikáját.
Nyirokmirigy rák következtében hunyt el, 1997 nyarán szerepelt utoljára színpadon, akkor járt utoljára a stúdióban is. Lemezei halála után is megjelentek, voltak a hangtárakból előbányászott posztumusz sorlemezei is..
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Hoodoo Man Blues (Buddy Guyjal – 1965)
It’s My Life, Baby (Buddy Guyjal 1966)
Coming At You (Buddy Guyjal 1968)
South Side Blues Jam (Buddy Guyjal) (1969)
Buddy and The Juniors (1970)
Buddy Guy and Junior Wells Play The Blues (1970)
In My Younger Days (1972)
Blues Hit Big Town (1977)
Live at Montreux ( Buddy Guyjal 1977)
Alone&Acoustic (Buddy Guyjal (1981)
Drinkin’ TNT’ &Smoking Dynamite (Buddy Guyjal 1982)
Messin’ With the Kid (1986)
Harp Attack! (1990)
Messin’ With The Kid 1957-63 (1995)
Come On In This House (1997)
Buddy Guy&Junior Wells (1998)
Junior Wells&Friends (1999)
Chicago Blues Festival 1964 (2003)
Live in Boston 1966 (2010)
Junior Wells

Junior Wells

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Junior Wells Junior Wells Junior Wells

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu