Little Walter
"A blues ikonja lett."

Amerikai blueszenész, szájharmonikás, gitáros, énekes és szerző.

Eredeti neve: Marion Walter Jacobs

                       1930. május 1., Markvisse, Louisiana.
                             
                       1968. február 15., Chicago, Illinois.
Little Walter

A blues háború utáni történetének egyik eredeti figurája, kimagasló szájharmonikása, énekese és nem mellékesen gitárosa volt Little Walter. Rövid pályafutása ellenére- mindösszesen 38 évet élt- nagy tekintélyt szerzett zenésztársai körében, s megszerettette magát a közönséggel. A rock and roll halhatatlanjai közé került kísérőzenészként (éppen szájharmonikájával). Szájharmonikája is márka volt kromatikus, azaz váltós hangszeren játszott. Ráadásul hangszerét az ötvenes évek közepétől erősítővel használta, ezzel különleges, orgonaszerű hangzást adott herflijének. Leghíresebb felvétele Willie Dixon számos feldolgozást megért szerzeménye, a My Babe, amely vezette a Billboard Rhythm and Blues listáját. 2009-ben az 1950-1967 közötti felvételeiért Grammy-díjat kapott a legjobb történeti album kategóriában. Több lemeze, dala került a Blues Hall of Fame-be.
Rendkívüli tehetsége, már egészen fiatalon nyilvánvalóvá vált. A tehetsége ugyanakkor meglehetős vásottsággal párosult. Mindössze tizenkét éves volt, amikor csapot-papot iskolát hátrahagyva nyakába vette a világot és egy-kettőre eljutott New Orleansba, s még 16 sem volt, amikor Chicagóban, a blueszenészek Mekkájában kötött ki. Először gitározott, majd hamarosan felfedezték briliáns szájharmonika-játékát is
Első felvételei 1947-ben jelentek meg. Muddy Waters, a műfaj egyik legnagyobb egyénisége 1948-ban vette be együttesébe, számos felvételén játszott, majd 1952-től önállósította magát. Little Walter and The Night Caps néven alakított együttest, amelyben David Myers és Louis Myers gitározott, Fred Below dobolt. Bandáját később átkeresztelte The Jukes-ra.
Néhány év alatt, 1958-ig tizennégy dala került a rhythm and blues listák élvonalába. Sikerdalai között volt a Juke, a Sad Hours, a Blues With a Feeling, a Mean Old World, a Tell Me, Mama, a You,re So Fine, a You Better Watch Yourself és az Off The Wall. S természetesen nem hagyható ki a sorból a My Babe sem, sokan máig is az ő változatát tartják a legjobbnak. A This Train című hagyományos blues dal feldolgozásával is első helyezett volt. Nagyszerűen sikerült a Key To The Highway című, korábban Big Bill Broonzy által előadott dal személyre szabása. A ma már szintén halott fehér szájharmonikás, Paul Butterfield és a nagy nevekből verbuválódott Blues Band is rendszeresen élt a hagyatékából. Az ötvenes évek végétől nem volt állandó zenekara, de nem maradt munka nélkül.
Európába koncertezve 1964-ben például Nagy-Britanniában adott nagy sikerű koncertet, fellépett a Rollling Stones-szal is. 1967-ben ismét az öreg öreg kontinensen turnézott, s bekapcsolódott a hallatlanul népszerű amerikai folk- és bluesztiválok több éven át tartó sorozatába. Ebben az évben jelent meg Super Blues című albuma Muddy Watersszelés Bo Diddleyvel közösen.
Még felnőtt korában is benne volt mindenféle balhéban. Egy alkalommal egy komolyabb verekedésbe keveredett, és az ott szerzett sebeibe halt bele 1968. februárjában.
A már említett pályatársakon kívül feldolgozta és játszotta dalait Charlie Musselwhite, a fehér blues egyik kiemelkedő képességű szájharmonikása is
Dalait műsoron tartották halála után is, lemezei rendszeresen megjelentek az elmúlt években. Különösen nagy sikere volt a blues kedvelőinek körében annak az albumának, amelynek anyagát az 1947 és 1953 között megjelent dalaiból válogatták, s legalább annyira kedvelt volt a Blue Midnight című lemeze.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Juke (1952)
My Babe (1955)


Nagylemezek:

The Best (1958)
Little Walter (1964)
Super Blues (1967)
Hate To See You (1969)
Boss of Blues Harmonica (1986)
His Best: Chess 50th Anniversary Collection (1998)
Live in Windy City (2000)
1947-1953 (2004)
The Complete Chess Masters 1950-1967 (2009)
Blues Greats: Little Walter (2011)
Little Walter

Little Walter

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Little Walter Little Walter Little Walter


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu