Memphis Slim
"Blues és boogie billentyű-massztírozó."

Amerikai blueszongorista, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: John Peter Chatman

                       1915. szeptember 3. Memphis, Tennessee.

                       1988. február 24. Párizs, Franciaország.
Memphis Slim

Memphis Slim a blues, a boogie woogie egyik felejthetetlen zongoristája, énekese és szerzője volt. Ötszáznál több felvételt készített, sorlemezeinek száma – halála után megjelentekkel együtt, de a válogatások nélkül – több mint hatvan. Leghíresebb szerzeményét, az Everyday I Have The Blues-t feldolgozta mások mellett Sonny Boy Williamson (I), B. B. King, Ella Fitzgerald, Eric Clapton, Lowell Fulson és sokan mások. Mint a műfaj egyik meghatározó egyénisége, 1989-ben bekerült a blues halhatatlanjai közé.
Memphis Slim - vagy ahogy gyermekként hívták, John Peter Chatman - hétéves korában kezdett zongorázni, s autodidaktaként fejlesztette ki szenzációs technikáját. Apja is zenélt, énekelt, gitározott és zongorázott. Példaképe a század első évtizedeinek több kitűnő és népszerű muzsikusa Roosevelt Sykes, Pinetop Perkins és Big Bill Broonzy volt. Míg színpadi neve a negyvenes évek elejétől Memphis Slim, dalszerzőként születési nevén jegyezték.
A harmincas években szűkebb hazájában kezdett nyilvánosság előtt fellépni, majd a harmincas évek legvégén Chicagóba települt, ahol Big Bill Broonzyval társult. (Később lemezt is készített egyik mestere tiszteletére). Első felvétele 1939-ben jelent meg az OKeh Recordsnál. Első lemezére került Beer Drinkin Woman című dala, amely később állandó tétele volt repertoárjának. A negyvenes évek derekától Houserockers néven saját zenekara volt. Legendás szerzeménye, az eredetileg Nobody Loves Me címet viselő Everyday I Have the Blues a negyvenes évek végén született, amely a műfaj egyik a legtöbb feldolgozást megért szerzeménye, fekete és fehér muzsikusok kedvelt darabja. Előadta az említetteken kívül Elmore James, Ray Charles, Jimi Hendrix, Carlos Santana, Natalie Cole és Sarah Vaughn. Nagy népszerűségnek örvendett pályatársai körében Messin’ Around című dala, amely a rhythm and blues lista első helyezettje volt 1948-ban, de más szerzeményeit is jegyezték a listákon. A blues nagy értéke Blue and Lonesome, Help Me Some és Mother Earth című dala is. Alan Lomax népzenekutatónak 1947-ben sikerült közös felvételre verbuválnia Memphis Slimet, Big Bill Broonzyt és Sonny Boy Williamsont, A hozzáértők a korai albumai közül az 1961-es Memphis Slim, az 1963-as All Kinds of Blues, a The Real Folk Blues című 1966-os, az 1970-es Messin’ Around With The Blues, az 1971-es Boogie Woogie, a későbbiek közül az 1981-es Rockin’ The Blues és a Memphis Heat című albumait szokták kiemelni.
Az ötvenes évek végétől rendszeresen zenélt Willie Dixon bőgőssel, a blues kiemelkedő jelentőségű szerzőjével, legendás közös albumuk készült a párizsi koncertjükről.
Memphis Slim meglehetősen gyakran lépett fel francia színpadokon, ott találkozott a fehér blues egyik pápájával, Alexis Korner-rel, végül Párizsban telepedett le.
Rendszeresen fellépett a newporti folk- és jazzfesztiválokon. Volt saját koncertügynöksége, amely amerikai blueszenészeket "exportált" Európába.
A hatvanas évek elejétől John Lee Hooker-rel, Muddy Waters-szel, T. Bone Walkerral, Roosevelt Sykes-szal Sonny Terryvel együtt az Európában zajló amerikai folk- és bluesfesztiválok aktív résztvevője volt. Más fekete blueszenészekhez hasonlóan szívesen játszott fehér zenészekkel – Alexis Korneren kívül készült közös lemeze a Canned Heat együttessel is.
Memphis Slim 1976-ban és 1981-ben koncertezett Magyarországon. Lemezei ma is szépen fogynak, folyamatosan újra kiadják a régi darabokat, 2011-ben is jelent meg válogatása. A blues és a boogie zongoravirtuóza veseelégtelenség következtében halt meg.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

At The Gate of The Horn (1959)

Blue This Evening (1960)

Memphis Slim’s Tribute to Big Bill Broonzy, Leroy Carr,
Cow Cow Davenport, Curtis Jones (1961)

Alone With My Friends (1961)

Memphis Slim USA (1962)

All Kind of Blues (1963)

Real Folk Blues (1966)

Mother Earth (1969)

Messin Around With The Blues (1970)

Boogie Woogie (1971)

At The Village Gate (1974)

Rockin The Blues (1981)

Memphis Heat: Memphis Slim&Canned Heat Recorded in 1970 (1981)

Everyday I Have The Blues (1999)

The Folkway Years 1959-1973 (2000)

Born To Boogie (2003)

Double-Barreled Boogie (2005)

Paris Missisísippi Blues (2005)
Memphis Slim

Memphis Slim

Memphis Slim


Kansas City&Other Favorites (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Memphis Slim Memphis Slim Memphis Slim

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu