Pinetop Perkins
"Már elmúlt kilencven , amikor átvehette első és egyetlen Grammy-díját."

Amerikai blueszenész, zongorista, énekes, szerző.

Eredeti neve: Joseph Williams Perkins

                       1913. július 7. Belzoni, Mississippi.

                       2011. március 21., Austin, Texas.
Pinetop Perkins

Valóban a blues egyik nagy öregje volt a kitűnő zongorista és énekes – csaknem száz évet élt meg. Díjakkal nem nagyon kényeztették el: első Grammy-díját nem sokkal halála előtt kapta, - mint az elismerés legidősebb nyertese, s utolsó lemezei már a Billboard lista élmezőnyébe kapaszkodtak. Természetesen megkapta a Grammy életműdíjat is, s bekerült a Blues Hall of Fame nagy családjába. A Blues Music Award-ot igen nagy számban érdemelte ki, s a legjobb zongoristának járó díj az ő nevét viseli.
Pinetop Perkins átzenélte az egész 20. századot, több mint hatvan évet töltött a színpadon. A múlt század húszas éveitől zenélt, eleinte gitározott is, de a negyvenes évektől a zongora mellett kötött ki, miután keze megsérült valami nőügyben kirobbant veszekedésben.
Zongorázni autodidaktaként tanult meg. Példaképe Roosevelt Sykes, Little Brother Montgomery, Pinetop Smith és Leroy Carr. A negyvenes években Robert Nighthawk összehozta Earl Hooker gitárossal, akivel az ötvenes évektől együtt jártak "bulizni", s aki segítette pályáján. Zenélt Sonny Boy Williamson-nal és B.B. King-gel. Hosszú éveken át tagja volt Muddy Waters blueslegenda bandájának, később az emlékét ápoló tribute bandnek is. Alapítója a Legendary Blues Bandnek, hosszú éveket töltött ebben a zenekarban. Egyik leghíresebb számának, a Pinetop Boogie Woogie-nak Pinetop Smith a szerzője, ezt 1953-ban vette fel először. A számot Clarence "Pinetop" Smithnek, egyik mentorának ajánlotta.
Sonny Boy Wiliamson King Biscuit Time rádiójának köszönhetően ismerték meg szélesebb körben az ötvenes években, amikor Earl Hookerrel,  Big Joe Williamsszel, Robert Nighthawk-kal, Ike Turnerrel és Buddy Guyjal is zenélt. (Előzőleg a KFFA rádió is játszotta dalait). Élete nagy részében együttesekben játszott , csak jóval hetven fölött kezdte önálló lemezeinek megjelentetését. Boogie Woogie King volt az első önálló lemezének címe, amely 1976-ban jelent meg. Ezt több mint egy tucat követte, s jó néhány válogatáson is hallani játékát. Ilyen osszú pályához nem sok a lemezek mennyisége, viszont mindegyik minőségi korong volt.
Életerejére és szerencséjére jellemző, hogy túl a kilencvenen autója vonattal ütközött, a jármű totálkáros lett - ő túlélte.  Join At the Hip című, Grammy-díjas és immár utolsó lemezének alkotótársával, a 75 esztendős Willie „Big Eyes” Smith dobossal, szájherflissel énekessel és zeneszerzővel újabb közös lemezt tervezgettek.
Szerepelt Martin Scorsesénak a Duna TV-ben is bemutatott bluestörténeti sorozatának Piano Blues című részben.
Első Grammy-díját a tradicionális blues albumok kategóriájában 2007-ben kapta a Last of The Great Mississippi Delta Bluesmen - Live in Dallas című lemezéért. A legkényesebb igényeket is kielégíti a Pinetop Perkins and Friends korongja is, többek között Eric Clapton, B.B. King és Jimmie Vaughan közreműködésével. Alkotótársa, a sokkal  fiatalabb de már 75 esztendős Willie „Big Eyes” Smith, akivel évtizedeken át játszottak együtt. Smith dobos, szájherflis, énekes, zeneszerző, a Blues Music Awards sokszoros díjazottja.
  Társaságkedvelő embernek ismerték, szeretettel vették körül az emberek. Szép, hosszú,”munkás” élet jutott neki, ennek titkát Pinetop Perkins abban látta, hogy mindig arra törekedett, hogy több mindennel foglalkozzék. Életéről, pályájáról DVD is megjelent. Feltűnt a Blues Brothers című kitűnő filmben (John Lee Hookert kísérte, de nyilván nem sokan figyeltek rá.)
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Boogie Woogie King (1976)

After Hours (1988)

Pinetop’s Boogiee Woogie (1992)

Portrait of a Delta Blues Man (1993)

Live Top (1995)

Eye To Eye (1996)

Born In The Delta (1997)

Back On Top (2000)

On Top (95 North) (2005)

Last of The Great Mississippi Bluesmen: Live in Dallas (2007)

Pinetop Perkins&Friends (2008)

Joined At The Hip (2010) 
Pinetop Perkins

Pinetop Perkins

Heaven (2012)

A Cd-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Pinetop Perkins Pinetop Perkins Pinetop Perkins

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu