Robben Ford
"Megbecsült, virtuóz művésze hangszerének."

Amerikai blues- és rockgitáros, dalszerző.

Eredeti neve: Robben Ford

                    1951. december 16. Woodlake, Kalifornia.
Robben Ford

Robben Ford különösebb extrák nélkül érte el hangszerén azt a magas színvonalat, amelyet nemcsak a szakmabeliek, hanem a közönség is nagyra értékelt. Bár zenekarban is játszott, inkább szólópályafutásával hívta fel magára a figyelmet. Szívesen hívták a legnagyobb zenészek is, köztük Miles Davis, John Mayall, George Harrison, Bob Dylan, John Scofield, Greg Allman, Joni Mitchell és Bonnie Raitt. Már e korántsem teljes felsorolásból is kitűnik műfajgazdagsága, egyformán otthonos, a bluesban, jazzben, de nem szégyelli a pop-rockzenét sem. Háromszor koncertezett Magyarországon. Utóbbi albumai közül több bekerült a Billboard tíz legjobb blueslemeze közé, sőt 2007-ben a Truth című korong első helyezett volt.
A kaliforniai Robben Ford igazi zenészcsalád gyermeke. Apja countryénekes és gitáros volt, de testvérei is aktív zenészek. Ő maga tízéves korában szaxofonnal kezdte a zenészéletet, de amikor 13 esztendős lett, Mike Bloomfield, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Albert King, B. B. King, Elvin Bishop és mások hatására gitárral folytatta. Saját maga tanulta meg a hangszer csínját-bínját.
Elmondása szerint a a jazz legnagyobb művészei közül nagy tisztelője volt John Desmond, Yusuf Lateef, Dave Brubeck, Ornette Colman, John Coltrane, Archie Shepp, Wayne Shorter-nek, ők hatottak rá többek között.
Tizennyolc éves korától már profi zenész. A főiskola elvégzése után testvéreivel - a szájharmonikás Markkal és a dobos Patrickkel – megalakította a Charles Ford Band nevű családi együttest. (A nevet a legidősebb Ford iránti tisztelet jeléül választották). A bandába beszállt Charlie Musselwhite, a kitűnő szájharmonikás, sokat lendítve a csapat népszerűségén.
Robben Ford a hetvenes évek első felében több esztendőn át kísérte Jimmy Witherspoon fekete bluesénekest, aki szívesen játszott fehérekkel. Nemcsak bluest, hanem jazzt is játszottak együtt.
A blues mellett fiatal korától szerencsét próbált „könnyebb” műfajokban - lemezt készített Joni Mitchell-lel. Tom Scottal és George Harrisonnal (aki meghívta a Dark Horse albumház közreműködőnek.).
Az első szólólemezének is tekintett Inside Story a hetvenes évek végén jelent meg. Az album közreműködő zenészeiből szerveződött a jazzrock felé orientálódó Yellowjackets zenekar, amely 1981-ig működött.
Életének meghatározó eseménye volt 1986-ban találkozása Miles Davisszel. Két kitűnő lemezzel rukkolt elő 1988-ban: a Talk To Your Daughter és a nevét viselő bluesos korongról elismerően szóltak a kritikusok, és a közönség is szeretettel fogadta. (A Talk to Your Daughter négyszeres Grammy-jelölt volt.)
A Blue Line nevű újabb saját zenekara 1993-ban alakult, 1996-ban. Budapesten is fellépett az együttessel. Handful of Blues című, akkoriban megjelenő albuma is szép siker.
Robben Ford mind a színpadon, mind a stúdióban igen aktív és szorgalmas. Több mint huszonöt lemeze jelent meg a közelmúltig, de rengeteg zenésztársa lemezén volt vendég. Különösen a kilencvenes évektől volt elemében. Értékes korongja volt a Tribute To Paul Butterfield, Anthology: The Early Years című válogatása. Keep on Running című albuma 2003-ban, a City Life 2006-ban került a boltokba.
2010-ben nagy sikerrel zenélt a Renegade Creation nevű rockformációvva. 2013.ban pedig Bring It Back Home címmel jelent meg kizűnő lemeze.(5. helyezett volt a Billboard blueslemezlistáján.)
Volt idő, amikor a legjobb három gitáros között emlegették, de ma is az élmezőnybe sorolják.
Legutóbbi budapesti koncertjén, 2005-ben a közreműködő Ford Blues Band tagja volt két testvére, Mark és Patrick is.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Discovering The Blues (1972)
Jimmy Witherspoon&Robben Ford Live (1976)
Schizophonic (1976)
The Inside Story (1979)
Talk to Your Daughter (1988)
Robben Ford and The Blue Line (1992)
Mystic Mile (1993)
Handful of Blues (1995)
Tiger Walk (1997)
The Authorized Bootleg (1998)
Supernatural (1999)
Anthology: the Early Years (2001)
Blue Moon (2002)
Keep On Running (2003)
Truth (2007)
Out of The Blue (2010)
Renegade Creation (2012)
Bring It Back Home (2013)

A Ford Blues Banddel:

The Charles Ford Band (1972)
Reunion Live (1984)
Fords abd Frends (1996)
A Tribute To Paul Butterfield (2001)
In Memory of Michael Bloomfield (2002)
Centre Stage (2004)
Robben Ford

Robben Ford

Robben Ford

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Robben Ford Robben Ford Robben Ford

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu