Robert Johnson
"Keveset élt, de nagyot alkotott a delta blues királya."

Amerikai blues énekes, gitáros, dalszerző.

Eredeti neve: Robert Leroy Johnson

                       1911. május 8. Hazlehurts, Mississippi.
 
                       1938. augusztus 16. Greenwood, Mississippi.
A CD online megvásárolható!

Robert Johnsont a blues minden művelője és rajongója a műfaj ikonjának, legeredetibb egyéniségének tekinti. Dalai hivatkozási alapnak számítanak a legjobb fekete és az élvonalbeli fehér muzsikusok tucatjai számára – akár a hagyományos, akár az elektromos bluest is művelje. Az első modern blueszenész volt, aki a Mississippi-delta vidéki (country) bluest a háború előtti időszak nagyvárosi bluesával ötvözte. Mindössze 27 évet élt, s évei számánál mindössze kettővel több dalt írt és játszott.
Robert Leroy Johnson 1911. május 8-án született a kutatások szerint. A Mississippi állambeli Hazlehurstben jött világra, a szülők mezőgazdasági munkából tartották el sok gyermeküket. Robert korán kihúzta magát a munka alól, szívesebben hallgatta a század első felének ismert blueszenészeit, Charley Pattont, Willie Brownt, Son House-t, és játszotta is dalaikat. Robert Oliver magyarul is megjelent bluestörténetében írta, Robert Johnson fiatalon egyszer hónapokra eltűnt, és mire előkerült, kitűnően gitározott. Tizenéves korától bejárta a Mississippi deltavidékét, szórakozóhelyeken énekelt és gitározott. Eljutott St. Louisba, Detroitba és Chicagóba, amelyek a fekete zene fellegvárának számítottak.
Robert Johnson szerencsejátékos volt és nagy nőcsábász. Hiába figyelmeztették, gyakran foglalt hölgyekre vetette ki hálóját. 29 dalából húsz a szerelemről, s e húsz fele hűtlen asszonyokról szól. 1938. augusztus 16-án holtan találták, egyesek szerint egy féltékeny férj leszúrta, mások szerint egy kocsmáros, akinek megkörnyékezte a feleségét, mérget tett whiskyjébe.
Fellépett a híresebbik Sonny Boy Williamson-nal, Howlin’ Wolf-fal, Elmore James-szel és másokkal, 1936-ban és 1937-ben öt felvételi napon 78-as fordulatszámú lemezre vette dalait. A halála után jóval később (1961-ben és 1970-ben) két nagylemezen jelentek meg a felvételei King of Delta Blues címmel. a Columbia kiadónál, majd 1990-ben The Complete Recordings címen adták ki életművét. A gyűjteményért Larry Cohn producer Grammy-díjat kapott. Fennmaradt dalai és ezek feldolgozásai nagyon sok változatban jelentek meg az évek során.
A Duna TV-bern is játszott bluestörténeti sorozat készítője, Martin Scorsese is közreadta az anyagot.
Minden dala telitalálat, a Cross Road Blues, a Dust My Broom, a Hellhound On My Trail, a Rambling On My Mind, a Come On In My Kitchen, a Love In Vain, a Terraplane Blues és a Sweet Home Chicago állandóan szerepelnek a fekete és fehér zenészek műsorán. Feldolgozta szerzeményeit többek között John Lee Hooker, Howlin' Wolf, Muddy Waters, Luther Allison, Alexis Korner, Eric Clapton, John Mayall, a Canned Heat, a Doors, a Fleetwood Mac, a Rolling Stones és még sokan mások. Robert Johnson a rock and roll, a blues halhatatlanja, Grammy életműdíjas, a Blues Foundation Awards kitüntetettje.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Nothing But The Blues: Crossroads Blues (1936)

King Of Delta Blues (1961)

King Of Delta Blues Vol. 2 (1970)

The Complete Recordings (1990)
A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu