Sonny Boy Williamson
"Ő volt a második, de a híresebb ezen a néven."

Amerikai blueszenész, szájharmonikás, énekes, dalszerző, hangszerelő.

Eredeti neve: Aleck (Alex) Ford Rice Miller

                       1899. december 5. Glendora, Mississippi.

                       1965. május 25. Helena, Arkansas.
Sonny Boy Williamson

A múlt század első felében számos kitűnő szájharmonikást ismert a világ, kettőt a sors szeszélye folytán egyformán Sonny Boy Williamsonnak hívtak. Megkülönböztetésül sorszámmal is ellátták őket, ennek ellenére olykor még szakírók is keverik életrajzi adataikat. A két Sonny Boy Williamson művésznevet viselő zenész közül a II. számot viselő volt a jelentősebb a blues története szempontjából – az is igaz, hogy „névrokona” 1948-ban bekövetkezett halála után fordult felé a figyelem. Érdemei alapján egyébként mindkét Williamson bekerült a blues halhatatlanjai közé.
A II. számú Williamson, Aleck (Alex) Ford Rice Miller nevéből a Rice gyermekkorától viselt becenév volt, ezzel is meg tudták különböztetni I. számú zenésztársától, John Lee-től. Születési évszámaként általában elfogadják az 1899-es évszámot, bár más évek is forgalomban vannak (a napot egyformán tudja mindenki.)
Azon kívül, hogy állítólag törvénytelen gyerek volt, és 5 éves korától játszott szájharmonikán, keveset tudni a gyermekkoráról. Állítólag fiatalon elszökött hazulról. A harmincas évektől Mississipppi, Missouri, Arkansas és Tennessee államokban tűnt fel Robert Johnson-nal, Elmore James-szel, Howlin Wolf-fal, Robert Nighthawkkal és Robert Jr. Lockwooddal lépett fel különféle kocsmákban a Mississippi deltavidékén. Gyakran az utcán is zenélésbe fogtak, hiszen a pénzre szükségük volt.
Sonny Boy Williamson a szájharmonika mellett énekelt is, érdekes, jellegzetes blueshangja volt. A negyvenes évek elején a helenai KFFA rádió King Biscuit Time műsorában foglalkoztatták, ettől kezdve egyre többen ismerték meg. Ez volt az első élő blues rádióműsor. Vendége volt a műsorban többek között Elmore James, Robert Lockwood Jr. pedig gyakorlatilag a program „házi zenésze” lett. King Biscuit Entertainers néven zenekara is volt azokban az években.
A lemezfelvételeket csak az ötvenes években kezdte el szűkebb hazájában, később Detroitba, majd Chicagóba költözött. Ettől kezdve tucat számra jelentek meg lemezei, igaz, hogy legtöbbjük már 1965-ben bekövetkezett halála után került a lemezpiacra. Érdemes kiemelni, hogy válogatásalbumai közül sok eredetiként érdemel említést. Lemezeinek többségét az ötvenes évek közepétől 1963-ig a legjelentősebb blueskiadó, a Chess jelentette meg. Egyébként jóval több, mint hatvan lemeze jelent meg a válogatásokkal együtt.
Nagy esemény volt, amikor 1963-ban és 1964-ben átrándult Európába az American Folk and Blues Festivál sorozat keretében. Egyik alkalommal kísérte őt a Yardbirds, másik esetben az Animals. Közös lemezeik évekkel később – szintén halála után - jelentek meg, többfajta szerkesztésben. Az Animalst egyébként sajátos "tájszólásban" Mammimalsként emlegette. Az egyik londoni fellépésén Chris Barber is a társa volt. A fekete zenészek közül a már említetteken kívül játszott például Willie Dixon-nal, Memphis Slim-mel és az akkor még ifjú Buddy Guy-jal.
Dalai között a műfaj értéke a Keep it Yourself, a Help Me, a Fattening Frogs for Snakes, a One Way Out, a Like Wolf, a Your Funeral and My Trial és a Don't Start Me To Talking (utóbbi 3. helyezett volt a Billboardon) . A szívroham következtében elhunyt Sonny Boy Williamsont a közönség szerette kedvességéért és jó beszólásaiért. Kellemes egyénisége sok barátot szerzett a bluesnak.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Down and Out Blues (1959, 1964)

Sonny Boy Williamson and Memphis Slim in Paris (1963)

Help Me (1964)

Real Folk Blues (In Memoriam) (1965)

Don’t Send Me No Flowers (1966)

Sonny Boy Williamson and Yardbirds (1965, 1966, 1971)

More Real Folk Blues (1967)

One Way Out (1968)

Bummer Road (1969)
 
Sonny Boy Williamson and The Animals (1975, 1989)

Sonny Boy Williamson (1976)

Clownin’ With The World (1989)

King Biscuit Time (1989)

His Best 1997)

Live in Europe (2009)
Sonny Boy Williamson

Sonny Boy Williamson

Sonny Boy Williamson

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kel kattintani!

Sonny Boy Williamson Sonny Boy Williamson Sonny Boy Williamson

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu