Stevie Ray Vaughan
"Kis híján Eric Clapton is vele zuhant."

Amerikai blues gitáros, énekes, zeneszerző.

Eredeti neve: Stephen Ray Vaughan

                       1954. október 3.  Dallas, Texas.

                       1990. augusztus 27.  East Troy, Wisconsin.
Stevie Ray Vaughan

Nagyon sokan tartják őt minden idők legnagyobb fehér blues- és bluesrock gitárosának. Nem érte meg harminchatodik születésnapját. Koncertről egy újabb fellépésre tartva helikoptere hegynek ütközött a ködben. Eric Clapton éppen lekéste a helikoptert, így maradhatott életben. Steve Ray Vaughan - gyakran az SRV monogrammal „nevezték meg” - hatszoros Grammy-díjas, a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb gitárosának listáján 2003-ban és 2011-ben is szerepelt, a Classic Rock magazin 100 legnagyobb gitárhősének listáján a 3. lett. A W.C. Handy díj (ma Blues Music Award) többszörös kitüntetettje, halála után került a blues halhatatlanjai közé. Ma is folyamatosan hivatkoznak rá, összesen mintegy 12 millió lemeze fogyott világszerte.
Még nem volt tízéves, amikor már gitározott. testvérének, Jimmie-nek a hatására. A két testvér állandóan a rádiót vagy lemezjátszót hallgatta, bluesra vadászott. Stevie nagyon fiatalon kezdett zenekarban játszani. Jimi Hendrix, Albert King, Albert Collins volt rá a legnagyobb hatással, de felnézett Kenny Burrellre, Eric Claptonra, Buddy Guy-ra, B. B. King-re, Freddie King-re, T-Bone-Walkerre, Otis Rushra, s sok más kitűnő gitárosra bőrszíntől függetlenül.
Első zenekaraival, a Blackbirddel, a Nightcrawlerrel , a Cobrasszal, valamint a Triple Threat Revue-vel még nem tudta felkelteni az érdeklődést. Huszonöt éves korában alakította a Double Trouble együttest, amely csakhamar Austin térségében a legnépszerűbb zenekar lett. A CBS lemezkiadó akkori főnöke, idősebb John Hammond (a bluesgitáros apja) figyelt fel rá. Együttesével 1982-ben óriási sikert aratott Montreux-ben.
Stevie Ray Vaughan és a Double Troube első lemeze a Texas Flood óriási feltűnést keltett. A lemezen hallható zene nem "tiszta" blues, sok volt benne a rockos elem, akárcsak későbbi albumain. A Couldn’t Stand The Weather című második lemezét Jimi Hendrixnek ajánlotta és az albumra került a Voodoo Chile feldolgozása. Mindkét album felkerült a listákra, játszották a rádiók, s kitűnő kritikát írtak róluk.
A Soul To Soul, a Live Alive a Grammy-díjas In Step és a testvérével készített kétszeres Grammy-díjas Family Style című albuma egyre érettebb zenészre utalt. A kitűnő gitáros és együttese 1984. októberében a New York-i Carnegie Hallban is felléphetett, s koncertezhetett a sidney-i Operaházban is.
Őt is magával ragadta az alkohol és a drog, de szerencsére leszámolt szenvedélybetegségével. Életében összesen öt albuma jelent meg, tragikus balesete után viszont ennek többszörösét adták ki. A legszebb albumának általában az 1991-ben megjelent The Sky Is Crying-ot tartják. Több korai felvétele is megjelent tragikus balesete után. Az eredeti lemezekhez kiadatlan dalokat is találtak.
Magára maradt testvére - miközben ő maga is zenél – sokat fáradozott azon, hogy ébren tartsa öccse emlékét. A kilencvenes évek közepén emlékkoncertre hívta össze a hangszer legjobbjait, köztük B. B. Kinget, Eric Claptont, Buddy Guyt, Bonny Raittet, Robert Crayt. A koncertről kép- és hangfelvétel is készült. Volt egy koncertje B. B. Kingnek, amelyre Eric Clapton, Albert King, Etta James és mások mellett Stevie Ray Vaughan is hivatalos volt.
Stevie lemezeivel – már halála után - hét alkalommal kerültek első helyre a Billboardon. Posztumusz albumai közül kiemelkedik a 2000-ben kiadott Blues at Sunrise , valamint a Martin Scorsese Presents The Blues, amely a filmrendező bluestörténeti sorozatához készült.
Stevie Ray Vaughan életében megjelent albumai platinalemezek, van, amelyik többszörösen is. A halála után megjelent albumai között kevés van, amelyik nem aranylemez legalább. Kitűnő videók, DVD-k készültek koncertjeiről, például Montreux-ből.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Texas Flood (1983)

Could’nt Stand The Weather (1984)

Soul To Soul (1985)

Live Alive (1986)

In Step (1989)

Family Style (1990)

The Sky is Crying (1991)

In The Beginning (1992)

Live at Carnegie Hall (1997)

Blues at Sunrise (2000)

SRV (Box) (2000)

Live at Montreux 1982 and 1985 (2001)

The Essential Stevie Ray Vaughan and Double Trouble (2002)

Martin Scorsese Presents the Blues: Stevie Ray Vaughan (2003)

Live In Tokyo (2006)

Solos, Sessions&Encores (2007)
Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Stevie Ray Vaughan Stevie Ray Vaughan Stevie Ray Vaughan

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu