Susan Tedeschi&Derek Trucks
"Egy férfi és egy nő a bluesra és rockra szövetkezett."

Susan Tedeschi amerikai blues- és rockzenész, gitáros.
Született: 1970. november 9., Boston
Együttese: Susan Tedeschi Band, Tedeschi Trucks Band

Derek Trucks amerikai blues, rock és souluenész, énekes, gitáros.
Születetett: 1979. június 8. Jacksonville, Florida
Együttese: Derek Trucks Band, The Allman Band
Susan Tedeschi&Derek Trucks

A blues, a bluesrock, a rhythm and blues fiatalabb generációjának kivételes képességű zenésze Susan Tedeschi és Derek Trucks. Mindketten szólóban is számos elismerést gyűjtöttek be, mielőtt művészként és magánéletben is összekötötték sorsukat.
Mindketten felléptek Budapesten: Derek Trucks Eric Clapton turnéja során 2006-ban, Susan Tedeschi pedig B. B. King legutóbbi turnéja során, 2009-ben. Számos elismerést gyűjtöttek be választott műfajukban.
Mindketten Grammy-díjasok, Derek Trucks kétszer is bekerült a Rolling Stone magazin 100 legjobb gitárosainak listájára, a Tedeschi Trucks Band 2014-ben az év legjobb bluesegyüttese lett a Blues Music Awardon, s együttese készítette a legjobb bluseslemezt. A Tedeschi Blues Band a Revelator és Made Up Mind című albuma is első lett a Billboard blueslemezei között.
Susan Tedeschi korán eljegyezte magát a zenével, gyűjtötte Mississippi John Hurt és Lightnin’ Hopkins bakelitlemezeit, s hatévesen lépett fel először közönség előtt. Példaképei közé tartozott Bonnie Raitt, Janis Joplin, Buddy Guy, Johnny Guitar Watson, Stevie Ray Vaughn és Freddie King. Katolikus volt, de az afro-amerikai baptista egyházat közelebb érezte magához szorosabb zenei kapcsolata miatt.
Tizenhárom éves korától rendszeresen fellépett, 18 éves korában alakította első komolyabb saját bandáját, a The Smokin’ Sectiont. Főiskolai tanulmányai után a Berklee College of Music növendéke lett. Húszéves kora után kezdett bluest játszani. A Susan Tedeschi Bandet 1993-ban hozta létrte, az ezredfordulón rendszeresen fellépett az Allman Brothers Band, B. B. King, Taj Mahal, Bob Dylan, a Rolling Stones, John Mellencamp és mások előtt. 2008-ban született meg a Soul Stew Revival, amelyben már együtt játszott Derek Trucksszal (aki 2001-től férje volt), 2010-ben pedig megalakították a Tedeschi Trucks Bandet, amely komoly elismerést vívott ki a közönség és a szakma körében.
Derek Trucks kilencéves korában kezdett gitározni, ma már az egyik elismert slide gitáros. Trucks a sarod nevű indiai húros hangszeren is játszik. Példaképei közé tartozott Duane Allman illetve az Allman Brothesrs Band, amelynek dobosa, Butch Trucks a tagja volt. Jelentősen hatott rá a blues óriásai közül mások mellett Elmore James, Albert King, John Lee Hooker, Howlin Wolf és mások zenei világa Trucks 1999-ben maga is tagja lett a zenekarnak, színvonalas slidegitár-játékával jelentősen hozzájárult a banda magas színvonalához. Több CD és DVD készítésével tette emlékezetessé együttműködését az együttessel.
A jazz számos nagysága közül Miles Davis, Sun Ra, John Coltrane és mások zenéje is hozzájárul sokoldlú zene világa alakításához. Egyik nagy példaképe Eric Clapton, akinek világkörüli turnéján is részt vett egy másik kitűnő, fiatal gitárossal, Doyle Bramhall II-val együtt.
Szólókorszakának talán legszebb darabja az Already Free és a Songlines – mindkettő listavezető volt.

Ami a Tedeschi Trucks Bandet illeti, a Derek Trucks&Susan Tedeschi Band néven induló tíztagú csapat stílusa egyesítette magában a blueshoz közel álló stílusok legjavát. Első koncertjüket ezen a néven 2010 áprilisában adták a Savannah Festivalon, s meghívást kaptak Eric Clapton Crossroads címet viselő gitárfesztiválján. Az alapvető irányzat, amit követtek, a blues rock. A 2011-ben megjelent Revelator című albumuk 2012-ben Grammy-díjat kapott, a blueslista éllovasa volt . Az együttes ezen az albumon – s általában is - főként saját számokat játszik. Egy évvel később az Everybody’s Talkin című koncertlemezükön ugyanakkor rock- és bluesfeldolgozások is hallhatók. Újabb jelentős mérföldkő a Tedeschi Trucks Band életében a Made Up Mind című lemez, amely megjelenése évében és 2014-ben is vezette a Billboard blues album-listáját.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Derek Trucks, Derek Trucks Band

The Derek Trucks Band (1997)
Out of The Madness (1998)
Joyful Noise (2002)
Live at Georgia Theatre (2004
Songlines (2006)
Already Free (2009)
Roadsongs (2010)
 
Susan Tedeschi

Better Days (1995)
Just Won’t Burn (1998)
Live from Austin TX (2004)
Hope and Desire (2005)
Back To The River (2008)
Tedeschi Trucks Band
Revelator (2011)
Everybody’s Talkin’ (2012)
Made Up Mind (2013)
Susan Tedeschi&Derek Trucks

Sussan Tedeschi&Derek Trucks

Susan Tedeschi&Derek Trucks

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Susan Tedeschi&Derek Trucks Susan Tedeschi&Derek Trucks Susan Tedeschi&Derek Trucks

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu