Sonny Terry and Brownie McGhee
"Egy lefőzhetetlen bluespáros."

1939-ben alakult amerikai bluesduó.

Eedeti nevük: Saunders Teller szájharmónika, ének.

                       (1911.október 24-1986.március 11.)

                        Walter Broown McGhee ének, gitár.

                        (1915. november 30. – 1996. február 16.)
Sonny Terry and Brownie McGhee

Az elsősorban akusztikus, country- és folkbluest játszó Sonny Terry szájharmonikás és Brownie McGhee gitáros a múlt század harmincas éveitől játszotta klasszikus dalait. Mindketten kitűnően énekeltek. Ők voltak a blues „furcsa párja”, amolyan se vele, se nélküle kapcsolatban álltak egymással. A magánéletükben ki nem állhatták egymást, ám ez a színpadon és a stúdióban sokáig rejtve maradt.
Sonny Terry, a virtuóz szájharmonikás, kitűnő, nyers hangú énekes észak-karolinai születésű volt. Tizenhat éves korára több súlyos baleset következtében csaknem teljesen megvakult. Apja tanítgatta szájharmonikán játszani, egészen kicsi gyerekként már zenélt. A farmon nem tudott dolgozni, zenéléssel tengette mindennapjait. A húszas évek végétől utcai zenészként bolyongott szűkebb hazájában. A harmincas évek végén Blind Boy Fuller gitároshoz csapódott és Fuller 1941-ben bekövetkezett haláláig együtt maradtak.
Szólóban fellépett 1938-ban a Carnegie Hallban. A harmincas évek legvégén bemutatták őt Brownie McGhee gitárosnak, akivel hosszú évtizedekig játszottak nemcsak bluest, hanem folkzenét is. McGhee Tennessee államban látta meg a napvilágot, ő is gyermekként kezdett zenélni. Eleinte együtt is utcai zenészként játszottak. Felléptek a társadalmi igazságtalanságok ellen dallal tiltakozó Woody Guthrie-val valamint Pete Seegerrel is.
Utolérhetetlen stílusuk révén a country blues kiemelkedő szereplői lettek. New Yorkban váltak igen népszerűvé sodró lendületű dalaikkal. Olykor csatlakozott hozzájuk a nehéz fiú Leadbelly (amikor éppen szabadlábon volt), Champion Jack Dupree-vel, valamint Josh White. Készítettek közös lemezt Lightnin Hopkins legendás bluesgitárossal.
A fehérek és feketék által egyaránt kedvelt dalaik közül a legismertebbek közé sorolható az I Love You Baby, a Cornbread, a Peas and Black Molasses, a Gone But Not Forgotten, valamint a sokak által feldolgozz Down By The Riverside című blues-örökzöld. Nem lemezeik mennyiségével, hanem színpadi produkcióikkal vették le az embereket a lábukról.
Az ötvenes években a Broadwayn is felléptek, többször voltak együtt tv-műsorokban és szerepeltek filmekben is. Az ötvenes és hatvanas években együtt és külön-külön is felléptek a legendás amerikai folk-blues fesztiválsorozaton.
Ahogy teltek az évek, a kölcsönös ellenszenvük már a színpadon sem maradhatott titokban. "Rossz házasságuknak" az vetett véget, hogy egyszer a színpadon összeverekedtek. Pontosan senki sem tudja, mi volt az örökös perpatvar oka, könnyen lehet, hogy a ,,piszkos,, anyagi dolgok, talán más miatt civakodtak.. Érdekes, hogy zenében soha nem volt vita köztük, szinte egymás gondolatait játszották le.
Sonny Terry nem sokkal a szakítás után meghalt, Több, mint fél évszázadot húzott le a blues szolgálatában. Összesen másfél tucatnyi szólólemezt hagyott maga után. Brownie McGhee, aki egyébként kitűnően zongorázott és bendzsózott is, még jó ideig folytatta szólóban. Szerepelt az Angel Heart című filmben, gyakran beszállt másokhoz is zenélni élőben és lemezen. Utolsó saját lemeze 1992-ben jelent meg. Brownie McGhee nem sokkal halála előtt létrehozta a Blues is Truth Foundationt. Mindig keményen fellépett a faji megkülönböztetés ellen: olyan koncerteken, vagy pódiumokon, ahol bármi módon elválasztották a fehéreket a feketéktől, vagy az utóbbiakat megalázták, Brownie nem volt hajlandó fellépni.
Sony Terry és Brownie McGhee is bekerült a blues halhatatlanjai közé.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek: (együtt)

Brownie McGhee and Sonny Terry Sing (1958)
The 1958 London Sessions (1958)
Blues in a Story (1960)
Sonny&Brownie at Sugar Hill (1961)
Down Home Blues (1961)
Brownie McGhee and Sonny Terry at The2nd Fret (1963)
Hometown Blues (1969)
Sonny&Brownie (1973)
Back To The New Orleans (1973)
Live at The New Penelope Café (1997)
A Long Way from Home (1998)
Backwater Blues (1999)
Sony Terry&Brownie McGhee vol 1-5 (2006)

Sonny Terry:

Sonny Terry’s Washboard Band (1955)
Whoopin’ (1984 – Johnny Winterrel)
Sonny Terry and his Mouth Harp (1999)

Brownie McGhee:

Back Country Blues (1958)
Brownie’s Blues (1962)
Brownie McGhee at the Bunkhouse (1965)
I Couldn’t Believe My Eyes (1973)
Facts of Life (1985)
Brownie McGhee 1944-1955 (1990)
The Complete Brownie McGhee (1994)
Blues in Truth (1996)
New York Blues 1946-1948 (2000)
Sonny Terry and Brownie McGhee

Sonny Terry and Brownie McGhee

Sonny Terry and Brownie McGhee

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Sonny Terry and Brownie McGhee Sonny Terry and Brownie McGhee Sonny Terry and Brownie McGhee

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2013
e-mail: Literatura.hu