Alvin Lee
"A hatvanas-hetvenes évek egyik legizgalmasabb gitáros egyénisége."

Brit rock és bluesgitáros, énekes, zeneszerző,

Eredeti neve: Graham Alvin Barnes

                       1944. december 19. Notttingham, Anglia.
Alvin Lee

Ha nem is halmozták el szakmai vagy közönség-elismerésekkel, azzal mindenki egyetért, hogy Alvin Lee minden idők kiemelkedő gitáros egyénisége. Elsősorban Európában, s a Ten Years After együttes tagjaként szerzett magának hírnevet, de sokféle formációban játszott, köztük a Magyarországon is járt Alvin Le& co-val is. Alvin Lee mindig Gibson ES 335 márkájú gitáron játszik.
Korán megfertőzte a blues és rockzene. Apja hatalmas jazz- és blueslemez-gyűjteménye bizonyára meghatározó volt jövője szempontjából. Első példaképei közé tartott az a Charlie Christian, aki Benny Goodman gitárosa volt, továbbá az egykor Elvis Presley mellett pengető Scotty Moore, de igen nagy tisztelője volt Chuck Berry-nek is. A rock and roll és a blues gyakorolta a legnagyobb hatást zenéjére.
Már az ötvenes évek végén is próbálkozott fellépésekkel, első zenekara az 1960-ban alakult Atomites volt, amelyben együtt zenélt Leo Lyons basszusgitárossal, akivel társak maradtak a Jaybirds nevű formációban majd Ten Years Afterben is. Mire elérkezett a világhírű formációhoz, már joggal nevezték őt a nyugat leggyorsabb kezű gitárosának. Amellett, hogy fantasztikusan kevert hangszerén, elképesztő volt a produkciója énekesként is. Énekét hirtelen váltások jellemezték a leghalkabb és leghangosabb közötti skálán, a suttogástól gyakran jutott el a kordában tartott üvöltésig. A Ten Years együttes saját dalainak túlnyomó részét Alvin Lee szerezte. (Pályáját a Ten Years After tagjaként ld. az együttesnél.)
A hetvenes években szakított társaival, szólópályát kezdett. Egy későbbi interjújában azt fejtegette, hogy a túlfeszített tempó a Ten Years Afterrel kiölte belőle a zenélés örömét. Az Alvin Lee & Co. volt az új korszak első formációja, amelyben helyet kapott a King Crimson két korábbi zenésze, Mel Collins (szaxofon) és Ian Wallacel (dob). Alvin ezután a A Ten Years Later trióval folytatta, de egyik zenekara sem érte el a Ten Years After sikerét.
A nyolcvanas években főként szólóban járta Európát, 1984-ben felejthetetlen koncertet adott Budapesten, a régi BS-ben.
A nyolcvanas évek szólópályán szerzett tapasztalatai nyomán ismét összeállt régi társaival. ,A kilencvenes években újra eljutott Budapestre. Elég sok lemezt készített, de nem jutott túl sokra velük, bár az 1995-ben készült, Pure Blues album a Ten Years After-időszakának dalainak és szólókorszakának legjavával kifejezetten jól sikerült darab, akárcsak a kilencvenes évek közepén megjelent Live In Vienna, kifejezetten nívós darab volt. Alvin Lee-t 1994-ben a Szigeten hallhatták a magyar rajongók, de fellépett a Tabánban és Alsóörsön is. Legutóbb 2010-ben a Budapest Bluesfesztiválon tette tiszteletét a Petőfi Csarnokban.
Alvin Lee több mint 40 évi koncertezéssel és lemezeivel előkelő helyet vívott ki magának a gitáros legendák között. Szólólemezein együtt zenélt többek között Jerry Lee Lewis-szal, Scotty Moore-ral, Jon Lorddal, George Harrison-nal. Az On The Road To Freedom című első szólólemeze mindig kedvencei közé tartozott – vallotta utóbb.  A kiváló zenész 2013 március 6-án reggel távozott az élők sorábból.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezrek:

On The Road To the Freedom (1973)
In Flight (1974)
Pump Iron (1975)
Let It Rock (1978)
Rocket Fuel (Ten Years Later) (1978)
Ride On (Ten Years Later) 1978)
Free Fall (1980)
RX5 (1981)
Detroit Diesel (1986)
Zoom (1992)
Nineteen Ninety Four (1994)
Alvin Lee (1994)
Pure Blues (1995)
Live in Vienna (1996)
The Anthology (2004)
Alvin Lee in Tennessee (2004)
Saguitar (2007)
The Anthology vol 2. (2008)
Still On The Road To The Freedom (2012)
Alvin Lee

Alvin Lee

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Alvin Lee Alvin Lee Alvin Lee

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu