Chicken Shack
"A csirkeóltól a hírnévig."

1967-ben alakult angol blues, blues-rock együttes


Eredeti tagok: Stan Webb (gitár, ének)

                        Andy Sylvester (basszusgitár)

                        Alan Mordey (dob)
Chicken Shack

Ha nem is volt a blues és a bluesrock zászlóshajója a brit Chicken Shack együttes, azért Stan Webb énekes-gitáros, szerző és Christine Perfect énekes billentyűs révén mindenképpen nyomot hagyott a műfaj európai történetében. Stan Webb 1996-ban egy bluesfesztiválon Magyarorzágon is fellépett aktuális csapatával.
A Birminghamben alakult banda „őstörténete”a hatvanas évek közepéig nyúlik vissza. Stan Webb a The Sonds of Blue nevű csapatban már együtt zenélt Andy Sylvester basszusgitárossal és Christine Perfecttel. Tagja volt az együttesnek Chris Wood, aki később a Traffic fúvósa lett. Hírlik a zenekarról, hogy egy csirkeól volt az első „próbahelyisége” – innen a híressé vált név is.
Ez formáció nem volt hosszú életű: Webb és Sylvester Alan Mordey dobossal együtt Hamburgba szegődött szerencsét próbálni, mint sok más kezdő brit együttes akkoriban. A három zenész1967-ben tért vissza Angliába, ahol Mike Vermon, a Blue Horizon kiadóhoz szerződtette a fiúkat. A következő évben csatlakozott újra Christine Perfect is, ha nem is túl hosszú időre, s megkezdődött a lemezgyártás. Már (újjá)alakulásuk évében felléptek a windsori Jazz and Blues Festivalon.
Stan Webb és társai a chicagói blues szerelmesei voltak, többek között Buddy Guy és Freddie King munkásságát tartották követendőnek. Külön szerencséje volt Webbéknek, hogy kísérhették Freddie Kinget, amikor példaképük a hatvanas évek végén egy turnéra átrándult Angliába. A Chicken Shack a saját dalok mellett feldolgozott klasszikus blues-témákat is – kitűnő volt előadásukban az Etta James-től ismert I’d Rather Go Blind, amely 14. helyre került a brit listán.
Első lemezük, a 40 Blue Fingers, Freshly Packed and Ready to Serve figyelmet keltett, 12. lett a brit listán. Második lemezük, amelyet sokan elsőnek tartottak, az 1969-es OK Ken a 9. helyig jutott, és az ugyanabban az évben a boltokba került a 100 Ton Chicken, ennek ellenére nem győzte meg a kritikusokat, habár mindkettő elég jól fogyott.
Már 1968-ban több változás történt a doboknál, rövid időre felbukkant Hughie Flint, aki számos neves rock- és bluescsapatot erősített.1969-ben a Fleetwood Mac-ehez távozott Christine Percfet, az alapítók közül magára maradt Stan Webb.
A zenekar történetének első fejezete 1973-ig tartott. Néhány évig Stan Webb szólóban próbálkozott, de 1976-ban – igaz, teljesen más tagokkal - életre hívta a Chicken Shacket. a kései években is jó néhány kitűnő zenész szövetkezett Webb-bel: köztük Keef Hartley dobos, valamint a Budapesten is többször járt Miller Anderson gitáros. Az új évezred első évtizedére Webb mellet Garry Davis gitáros, James Rudige basszusgitáros vitte tovább a Chicken Shack nevet, s Mike Jones dobos is éveken át volt a Chicken Shack tagja.
Az együttes megalakulásától több mint húsz sorlemezt produkált, s kiadóik érdemesnek tartották megjelentetni válogatásaikat is. A Chicken Shack kitűnő zenészekkel dolgozott, s a jobb kiadóktól is bizalmat kapott.(A felfedező Blue Horizon mellett például a Columbia, az Epic, a Derram,az RCA hozta lemezeiket.) A kortársak - a Fleetwood Mac és mások - összességében erősebbnek bizonyultak.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

40 Blue Fingers, Freshly Packed and Ready to Serve (1968)
OK Ken? (1969)
100 Ton Chicken (1969)
Accept Chicken Shack (1970)
Imagination Lady (1972)
Unlucky Boy (1973)
Goodbye (1974)
Stan The Man (1977)
Chicken Shack (1979)
Collection (1988)
Webb’s Blues (1994)
On Air (BBC Session) (1998)
Chicken Shack Go Live (1999)
I’d Rather Go Live (2006)
The Complete Blue Horizon Sessions (2006)
Strange Situoation/The Indigo (2006)
Stan Would Rather Go Live (2008)
Chicken Shack

Chicken Shack

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Chicken Shack Chicken Shack Chicken Shack

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu