Derek And The Dominos
„Nobody knows you when you’re down and out…”

1970-ben alakult brit-amerikai blues rock zenekar.

Eredeti felállás: Eric Clapton – gitár, ének;

                           Bobby Whitlock – billentyűsök, ének;

                           Carl Radle – basszusgitár;

                           Jim Gordon – dob, ütőhangszerek;

                           Duane Allman – slide-gitár.
Derek And the Dominos

A fenti idézet nagyon is helytálló, ha a Derek and the Dominos-ról - erről a kérészéletű de annál nagyszerűbb szupergrupról – beszélünk. Egyetlen stúdiólemezüket megjelenése idején (1970) a kritikusok és a közönség is egyaránt hidegen fogadta, értékeit csak évekkel megjelenése után fedezték fel. Duane Allman halála, a lemezt ért rossz kritikák valamint a zenekarban kialakult belviszályok miatt a tagok 1971-ben úgy döntöttek, hogy feloszlatják a zenekart. A formáció frontembere, Eric Clapton magát okolta lemezük sikertelensége miatt, és ennek révén kialakult depressziója enyhítése céljából a heroinhoz nyúlt, majd annak függőjévé vált, évekre eltűnve a színpadról. E függőség eltörpülni látszik ha za enekar többi tagjának tragikus sorsát tekintjük: Carl Radle 1980. május 30-án hunyt el súlyos alkoholizmusa következtében, Jim Gordon pedig egyik skizofréniás rohama közben 1983-ban egy kalapácsot ragadva agyonverte édesanyját – 1984 óta elmegyógyintézetben él…
A fent említett zenészek, Eric Clapton, Bobby Whitlock, Jim Gordon és Carl Radle 1970-ben alapították a zenekart, mely kezdetekben Eric and the Dynamos-ként működött, ám egyik fellépésük során egy műsorvezető véletlenségből Derek and the Dominos-ként mutatta be őket. A név bizonyára elnyerte tetszésüket és úgy döntöttek, megtartják.
Egy tavasszal megrendezett angliai turné után Miami-ba vonultak és felvették első és egyetlen lemezüket Tom Dowd producer közreműködésével, melynek címe felér egy romantikus dalcsokorból álló válogatásalbuméval: Layla and Other Assorted Love Songs (Layla és egyéb válogatott szerelmes dalok). A lemez egyetlen slágere a Layla című dal volt, melyet Clapton Pattie Boyd-hoz, George Harrison akkori feleségéhez írt. A dalt szívesen játszották a rádiók és máig is Clapton egyik vezető dalaként tartják számon. (A siker ráadásul többoldalú volt: Mrs. Harrison nemsokára Mrs. Clapton lett…)
A felvételek során csatlakozott a zenekarhoz az Allman Brothers Band frontembere, a slide-gitár virtuóz Duane Allman is, valamint egy-két dal erejéig Clapton kiváló barátja, Jimi Hendrix is besegített (az albumra egyébként felkerült egyik szerzeménye, a Little Wing is), akit nyolc nappal dalának az albumra való rögzítése után holtan találtak londoni lakásán.
A hatvanas évek jellegzetes drogfüggősége a zenekar tagjaira is jellemző volt, a felvételek alatt folyamatosan heroin hatása alatt álltak, de leginkább Clapton fordult a szerhez.
1970 és 1971 folyamán ismét turnéztak, ennek a fellépéssorozatnak Fillmore East-beli állomásán rögzítették koncertlemezüket, mely a találó In Concert nevet viseli. A turné után elkezdték második lemezük munkálatait, ám ezt már nem fejezhették be, a tagok között kialakult nézeteltérések és feszültség miatt feloszlottak.
Ezek után éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy felfedezzék a Derek and the Dominos-ban rejlő értékeket: ma már Clapton egyik legjobb és legfontosabb zenekaraként tartjuk számon.
Mészáros Ágoston és Zajácz Olivér

 

Nagylemezek:

Layla and Other Assorted Love Songs (1970)

In Concert (1973)

Live At The Filmore (1994)

Derek And The Dominos

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Derek And The Dominos Derek And The Dominos Derek And The Dominos

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu