Dr. John
"Zongorája nélkülözhetetlen a blues és a rock színterén."

Amerikai blueszenész, zongorista, zeneszerző.

Eredeti neve: Malcolm John Rebennack

                       1940. november 21. New Orleans
Dr. John

Dr. John a blues és a rock nagy öregje sokaktól tanult, briliáns zongorajátéka és eltéveszthetetlen énekhangja ellenére csak a hetvenes évektől vált széles körben ismert a nagyközönség körében.  Apja is zenész volt, ő maga is fiatal korától hallgatta a fekete fehér billentyűk nagy varázslóit, köztük Jelly Roll Mortont, Professor Longhairt, Fats Dominó-t, Fats Vallert, Lloyd Price-t, Ray Charles-t, Jerry Lee Lewis-t és másokat – valamennyien jelentős hatást gyakoroltak rá – vallja.
Az ötvenes években tűnt fel szülővárosa klubjaiban, hivatásos karrierje az évtized végén kezdődött. Akkoriban olyan zenekarokkal játszott mint a Mack Rebennack and The Skyliners vagy Frankie Ford és a Thunderbirds.
Gitárral kezdte zenészéletét, de egyik ujja megsérült és átült a billentyűs hangszerek mögé. Már tizennégy éves korától zenét szerez, akkor készítette első stúdiófelvételét is. 17 éves korától session zenészként alkalmazták. Hamar bejátszotta magát a legjobbak közé. A hatvanas évek elején a legjobb húsz között emlegették. Akkoriban zenélt Phil Spectorral, Sonny Bonóval (Cher egykori férjével) is.
A 60-as években Los Angelesben élt, de koncertjeinek és lemezeinek nem volt különösebb visszhangja. Az 1968-ban megjelent Gris, Gris című bemutatkozó albuma viszont nagy tetszést aratott. Attól kezdve használja művésznevét. A 70-es évek elején a Dr. John’s Gumbo, majd az Iko, Iko című kislemezei listára kerültek, a Right Place, Wrong Time a Billboard 100-as listáján a 9.lett. Listára került máig leghíresebb dala, a Such a Night, amelyikkel szerepelt a The Last Waltz című legendás koncertfilmben is.
Dr. John soha nem volt műfajfüggő: a rock, a blues, a rhythm and blues, a funky, a pop és a jazz is belefért a világába. egyetlen mérce számára az igényesség.
Zenélt a nagyok közül Eric Clapton-nal, Van Morrison-nal, Allen Toussaint-nal, Mike Bloomfielddel, John Hammonddal, Bob Dylan-nel, Art Blakey-vel, a Canned Heat-tel, Mick Jaggerrel és a Rolling Stones más tagjaival, B.B. King-gel. Buddy Guy-jal.  Közeli barátja és alkotótársa volt Doc Pomus, számos rock and roll sláger szerzője is. Részt vett a Stevie Ray Vaughan emlékére rendezett 1995-ös, lemezen és videón is rögzített szuperkoncerten s helyet kapott Martin Scorsese blues-történeti sorozatában, valamint a Blues Brothers 2000 című filmben.
Soha nem izgatta, hogy nem emlegetik a sztárok között. Lemezei kelendőek voltak, jazzkorongjai még listát is vezettek (az In a Sentimental Mood 1989-ben, a Goin’ Back To New Orleans 1992-ben.). Hat Grammy-díjat kapott eddig (legutóbb 2013-ban a Locked Down című lemezért), voltak jelölései is. A rock and roll halhatatlanja. Harminc sorlemeze jelent meg, s ötvennél is több válogatást adtak ki tőle. A bemutatkozó albuma, a Gris Gris a Rolling Stone magazin 500-as örökrangsorában a 143.
Producere volt többek között Professor Longhair fekete zongorista, Van Morrison valamint B.B. King lemezeinek. 
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Gris Gris (1968)

The Sun, Monn&Herbs (1971)

Dr. John’s Gumbo (1972)

In The Right Place (1973)

Destively Bonnaroo (1974)

City Lights (1978)

Dr. John Plays Mac Rebennack (1981)

Such a Night. Live in London (1984)

The Ultimate Dr. John (1987)

Goin Back To New Orleans (1992)

The Very Best of Dr. John (1995)

Anuthe Zone (1998)

Medical School: the Early Sessions of Mac Rebennack (1999)

Duke Elegant (2000)

Sippiane Heracane (2005)

Mercenary (2006)

City That Care Forgot (2008)

Zu Zu Soirée (2011)
Dr. John

Dr. John

Dr. John

Tribal (2010)

A Cd-k online megvásárolhatók, csupán a lezborítóra kell kattintani.

Dr. John Dr. John Dr. John

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2013
e-mail: Literatura.hu