Julie Driscoll - Brian Auger
"A rock és blues-rock nagyszerű párosa."

Angol énekesnő.

Eredeti neve: Julie Driscoll

                       1947. június 8. London, Anglia.

Angol billentyűs, énekes.

Eredeti neve: Brian Auger 

                      
 1939. július 18. London, Anglia
A CD online megvásárolható!

Julie Driscoll és Brian Auger ugyan külön-külön is megállta a helyét, de a mély, búgó hangú hölgy és a szenzációs, sokat próbált billentyűs pályája nemcsak a hatvanas években futott párhuzamosan. A hölggyel kezdjük, aki ugyan nem volt csillogó sztár, de szenzációs hangja etalon a fehér blues és rock világában.
Az 1947. június 8-án Londonban született énekesnőt az egyik legjobb menedzser, Giorgio Gomelsky fedezte fel. Igaz, eleinte csak amolyan lóti-futi leánykának használta, de 1965-ben mikrofon közelébe került, s kiderült: nem akármilyen hang szorult belé. Ugyanabban az évben csatlakozott a brit blues egyik korai nagyszerű csapatához, a Steampacket együtteshez, amelyben Brian Augerrel, a korábban Alexis Korner-rel dolgozó Long John Baldry énekessel, és a Magyarországon többször koncertező Rod Stewart-al hozta össze a sors.
Brian Auger 1966-ban távozott, Trinity néven új zenekart alakított, amelyben Driscollnak is helye volt. Rövid ideig létezett a társulás, de az 1967-es Open és az 1968-ban készült Streetnoise – bakeliten dupla - album a műfaj értéke. Igazi gyöngyszem Bob Dylan This Wheel’s on Fire , Donovan Season of The With dalának feldolgozása, a Take Me To The Water, az Indian Rope Man, a Czechoslovakia, a Save The Country című dal is.
Julie 1971-ben szólóalbumot jelentetett meg, Brian Auger saját zenekart szervezett. Az első szólólemez munkálataiban Joolsnak a Soft Machine, a Nucleus és a Blossom Toes zenészei segítettek. A felvételnél közreműködött Keith Tippett zongorista, akihez Julie férjhez ment, később nevét is felvette.
Szólókorszakának kimagasló darabja az 1974-es Sunset Glow. Érdekes, vegyesen fogadott lemez volt 1975-ben a Rock Peter and the Wolf, amely az ismert történet feldolgozása. Többek között Gary Brook, Phil Collins, Alvin Lee, Gary Moore és Stephane Grappelli volt a zenésztársa. A free jazz-zel is próbálkozott férjével, kevés sikerrel, a szimfonikus dzsessz-szel sem aratott emlékezetes sikert. Énekelt a Centipede (Százlábú) együttessel, kitűnő teljesítményt nyújtott Carla Bley amerikai énekesnő Tropic Appetites albumán. Később válogatáslemezei tartották a felszínen.
Brian Auger zenekarvezetőként és sessionzenészként is többre vitte mint énekesnője. Hosszú pályafutása során Sonny Boy Williamson, Jimi Hendrix, a Led Zeppelin, Eric Burdon és még nagyon sok más, kitűnő muzsikus választotta társának. 
1939. július 18-án született, Londonban nőtt fel, gyermekkorától zongora-őrült volt. Az évek során az orgona lett a fő hangszere. 1962-től a Brian Auger Trio-val jazzt játszott utána következett a Steampackett és a Trinity. A Steampackett zenekart is Gomelsky menedzselte, aki a Yardbirds útját is egyengette. A Trinity egyébként szinte párhuzamosan működött ezzel a zenekarral. A Trinity a már említett számok mellett a Light My Fire, a Flesh Failures - Let the Sunshine In (a Hair záródala) és más dalokkal tette magát emlékezetessé. Ennek a formációnak a megszűnése után Auger az Oblivion Express-szel folytatta, a tömegek azonban hűvösen fogadták a nem kifejezetten slágerzenét. Lemezei közül a Befour ínyenceknek való hallgatnivaló.
Julie Tippettsszel a 70-es évek végén újabb lemezt készített, közben szólóban próbálkozott, belekóstolt a filmszakmában. A válogatásokkal együtt több mint ötven lemeze jelentet meg, több a listák élvonalába került. A 90-es évek elején Eric Burdon-nel All Access Area címmmel készítettek kitűnő lemezt, s két éven át turnéztak, eljutottak kétszer is Budapestre. Az Animals- és a War-számok mellett játszották a Roadhouse Bluest Jim Morrisontól, az I Just Wanna Make Love To You-t Willie Dixon-tól.
A 90-es évek második felében újjászületett az Oblivion Express. Több turné, és lemez született az egymásratalálásból, velük szerepelt a hetvenedik születésnapi buliján is. .
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Open
(1967) Julie Driscoll&Brian Auger and the Trinity
 
Streetnoise (1970) Julie Driscoll&Brian Auger& Trinity

Befour (1970) Brian Auger&Oblivion Express

1969 (1971) Julie Driscoll&Brian Auger&Trinity

A Better Land (1971) Brian Auger&Oblivion Express

Second Wind (1972) Brian Auger&Oblivion Express

Sunset Glow (1974) Julie Driscoll

Reinforcement (1975) Brian Auger&Oblivion Express

Encore (1978) Brian Auger&Julie Tippetts

Best of Julie Driscoll  (1982)

Keys To The Heart (1987) Brian Auger&Oblivion Express

Voices Of Other Times (2001) Brian Auger&Oblivion Express

Happiness Heartached (2003) Brian Auger&Oblivion Express

Get-Augernized (2004)

Live Oblivion (2009) Brian Auger&Oblivion Express
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!
 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu