Long John Baldry
"Óriás volt, nemcsak méretben, hangban is."

Angol énekes.

Eredeti neve: John William Baldry

                       1941. január 12. East Haddin, Nagy-Britannia.

                       2005. július 21. Vancouve, Kanada.
Long John Baldry

Long John Baldry, aki két méter egy centire nőtt, különleges énekhangjával is kiemelkedett a brit énekesek mezőnyéből – művész neve magasságából logikusan következett. Nem lett belőle sztár, de rendkívül fontos volt hozzájárulása a brit és az egyetemes blues fejlődéséhez. Muddy Waters-t, Willie Dioxn-t és Big Bill Broonzyt tekintette példaképének, szólóban és csapatban is minőséget alkotott akár bluest, akár popot énekelt. Mindenképpen jobb értékelést érdemelt volna a zene birodalmában.
Gyermekkoráról, zenei előtanulmányairól nem sokat tudni. Tizenéves korában, már az ötvenes években kezdett énekelni, amikor még nem kezdődött el a brit rock- és blues-invázió. A brit énekesek közül elsők között kezdett blues- és folkzenét énekelni. A hatvanas évek elején abban a szerencsében volt része, hogy csatlakozhatott Alexis Korner Blues Incorporated együtteséhez, amelyben a brit blues Kormányzója zenészek tucatjait állította pályára. Az ő hangja hallható a  Rhythm and Blues from The Marquee című 1962-es Korner-lemezen. Később Cyril Davies együttesében ( a fiatalon elhunyt énekes is tagja volt Korner csapatának) énekelt többek között Jimmy Page-dzsel. Amikor Davies meghalt, Hoochie, Coochie Men néven ő vezette tovább az együttest
Még mindig a hatvanas évek első felében a rhythm and bluest játszó Steampacket együttesben többek között Brian Auger, Julie Driscoll és Rod Stewart volt a társa. A Bluesology csapatban a kezdő Elton John-nal szerepelt. Műsorán olyan klasszikus bluesfelvételek szerepeltek, mint a Got My Mojo Working, a Stormy Monday Blues, a My Babe, az Everyday I Have the Blues, a Goin’ Down Slow, az I’m Ready.
Hiába volt azonban bluesra termett hangja, a popzenében nagyobb sikereket ért el. A hatvanas években barátságba került Paul McCartney-val, szerepelt a Beatles egyik TV-showjában. Énekelte például a pop és jazzfeldolgozásokat is megért I Love  Parist, a You’ve Lost That Lovin’ Feelinget, a Cry Me a Rivert, a Let The Heartaches Begin – ez utóbbi a brit listát vezette. A mexikói olimpia tiszteletére készült Mexico című dala is listára került. A Bluesology 1968-ban oszlott fel, utána szólópályára lépett.
A hetvenes évektől eltűnt. Számítógépes játékokhoz adta a nevét. A hetvenes években előbb az Egyesült Államokban, 1980-tól Kanadában telepedett le, állampolgárságot szerzett, ott is folytatta a koncertezést. A nyolcvanas évektől Angliában és az Egyesült Államokban is megjelentek régebbi és újabb dalai, Amerikában azonban nem voltak komolyabb sikerei.
Főleg klubokban énekelt, nem sok lemeze jelent meg . A legsikerültebbek közé sorolható az 1964-es Long John Baldry, az 1971-es It Ain’t Easy (Rod Stewarttal és Elton Johnnal, a két énekes volt a producer), a 2001-es Remembering Leadbelly, s persze a Steampackettel készült két album. A 2009-ben megjelent Live Iowa State University 1987 című korongját elismeréssel fogadta a kritika.
Színpadon és filmen is szerepelt, voltak filmek amelyekhez a hangját adta. Rajzfilmekhez és számítógépes játékokhoz is adta a hangját. A Micimackót is lemezre mondta Grammy-díjra jelölték érte. Más előadók albumain is hallhatók dalai.
Long John Baldry mellhártyagyulladás szövődményeként fellépett fertőzés következtében halt meg.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Long John’s Blues (1964)

Looking at Long John (1966)

Let There Be Long John (1968)

Wait for Me (1969)

It Aint Easy (1971)

Everything Stops forTea (1972)

Welcome To The Club (1977)

Baldry’s Out (1979)

Silent Treatment (1986)

It Still Ain’t Easy (1991)

Right To Sing The Blues (1996)

A Thrill’s a Thrill: the Canadian Years (1996)

Rock With The Best (1996)

Live (2000)

Remembering Leadbelly (2001)

Live Iowa State University 1987 (2009)
Long John Baldry

Long John Baldry

Long John Baldry

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Long John Baldry Long John Baldry Long John Baldry

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu