Roy Buchanan
"Buchanan pályája bizonyítja: nem a díjaktól válik valaki kiváló zenésszé."

Amerikai gitáros, basszusgitáros, dalszerző.

Eredeti neve: Leroy Buchanan

                        1939. szeptember 23. Ozark, Arkansas.

                        1988. augusztus 14. Fairfax, Virginia.
Roy Buchanan

Roy Buchanan blues- és rockgitárosként a szakma általános elismerését kivívta, még ha a közönség gyakorlatilag alig ismerte. Elnevezték őt ezért a „legjobb ismeretlen gitárosnak” is. Viszonylag későn kezdte rendszeres lemezkiadását, de közülük több is a Billboard listájára került, még ha nem is a legjobb pozíciókba. Beválasztotta a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosa közé, míg a Guitar Player hasonló 50-es listájára is felvette. Hívta őt a Rolling Stones együttes és John Lennon is, de volt bátorsága mindkettejüknek nemet mondani.
Apja lelkész volt, muzikalitását anyjától „örökölte” – később gyakran emlegette, hogy olyan hangja volt, mint Billie Holiday. Ő maga 15 éves korában elhagyta a szülői házat, hogy Los Angelesben és San Franciscóban szerencsét próbáljon. Még húszéves sem volt, amikor a híres James Burtont váltva csatlakozott Dale Hawkins zenekarához. Megismerkedett a Band együttes későbbi tagjaival, Levon Jelmmel és Robbie Robertsonnal a The Hawks együttesben, de voltak közös fellépései Freddie Cannonnal, a rock ad roll korszak ismert énekesével is. 1959-ben vette lemezre az After Hours című legendás bluest.
A hatvanas években Roy Buchanan megnősült, gyermekei születtek. Washington államban éltek. Klubokban zenélt, gyerekeket tanított gitározni. Miután zenészkörökben egyre jobb lett a híre, egyre több meghívást kapott. a Rolling Stones 1969-ben Brian Jones helyre csábította. Valamivel később John Lennon a Plastic Ono Bandbe hívta, de egyik felkérést sem vállalta, mert nem akart a sztárok világába kerülni.
Rövid ideig zenélt az évtized során a country világából jól ismert Charlie Danielsszel.
Viszonylag ismeretlenül – szakmai hírnevének köszönhetően – 1971-ben felléphetett a Carnegie Hallban. A nevét viselő első albuma csak ezután jelent meg, amelyet hamarosan követett a The Second Album, amely aranylemez lett, félmilliónál többet adtak el belőle. Sokan úgy tartották, hogy ez volt pályájának legjobbja,
1973-ban Angliában koncertezett, Sweet Dreams című kislemeze listára került. Londonban fellépett a blueszenészek által kedvelt Marquee klubban.
Az ugyancsak 1973-ban megjelent harmadik albuma, a That’s What I am Here For, amelyet általában valamivel gyengeébbnek tartottak. A következő, az 1974-es In The Beginning ismét jó osztályzatokat kapott.
A nyolcvanas éveket a My Babe lemezzel indította, ez is sikert aratott, akárcsak az 1986-ban megjelent When a Guitar Plays The Blues. Életének utolsó albuma 1988-ban a Hot Wires volt. Ezt mindjárt a következő évben az Early Roy Buchanan követte.
A kitűnő gitárosról szerencsére halála után sem feledkeztek meg a kiadók, összesen több mint húsz lemezét jelentették meg posztumusz. Az elsősorban bluesban és bluesrockban otthonos, de a rockot is kiválóan művelő Buchanannal a legjobb kiadók dolgoztak, lemezei a Polydor, az Atlantic és az Alligator jelentették meg. Nem feledkeztek meg róla halála után sem, hiszen tucatnál több korongja jelent meg.
Roy Buchanan életében hadilábon állt az alkohollal és a droggal is. Ittas vezetésért 1988. augusztusában bebörtönözték, s a fogdában felakasztotta magát.

 

 Nagylemezek:

Roy Buchanan (1972)
The Second Album (1973)
That’s What I Am Here for (1973)
Rescue Me (1974)
In The Beginning (1974)
Lieve Stock (1975)
A Street Called Straight (1976)
Loading Zone (1977)
Live In Japan (1977)
You’re Not Alone (1978)
My Babe (1981)
When a Guitar Play The Blues (1985)
Dancing On Tehe Edge (1986)
Hot Wires (1987)
Early Years (1989)
Sweet Dreams - The Anthology (1992)
Malaguena (1997)
The World Greatest Unknown Guitarist (2000)
The Prophet – The Unrealesed First Polydor album (2004)
Roy Buchanan


Roy Buchanan

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Roy Buchanan Roy Buchanan Roy Buchanan

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2015
e-mail: Literatura.hu