Taste

Rory Gallagher
Ír gitáros, énekes.

Eredeti neve:
William Rory Gallagher

                        1948. mácius 2. Ballyshannon, Írország.

                        1995. június 14. London, Anglia.

Taste
1966-ban alakult ír együttes.

Eredeti felállás: Rory Gallagher gitár, ének;

                            Eric Kittringham basszusgitár;
                      
                            Norman Damery dob.
A CD online megvásárolható!

Rory Gallagher ír gitárvirtuóz mintegy harminc évet töltött a koncertpódiumokon Nagyszerű lemezei jelentek meg a viszonylag rövid életű Taste frontembereként, majd szólóban nagyobb fokozatra kapcsolt – ameddig bírta. A bluesrock kedvelői közül nagyon sokan vannak, akik hangszeres képességek dolgában az első helyre teszik a káros szenvedélyekkel szemben alulmaradt nagyszerű zenészt.
Rory Gallagher 1948. március 2-án született az írországi Ballyshannonban. Hatéves korában már gitározott. Tízenegy éves korában tehetségkutató versenyt nyert. Pályája során több más hangszeren is megtanult játszani: altszaxofonozott, basszusgitározott, bendzsón , mandolinon és szitáron is játszott. Tizenhárom éves korában alakította első zenekarát. Mindössze 18 éves volt, amikor legendás együttese megalakult – a Cream-et megelőzve a műfaj első triójaként. A banda első összeállításában Eric Kittringham basszusgitározott, Norman Damery dobolt. Már ennek a formációnak is nagy koncertsikerei voltak, lemezt azonban nem jelentetett meg. A második Taste 1968-1970 között létezett, ebben Charlie McCracken basszusgitározott és a szintén ír gyökerű Themből érkező John Wilson ült a dobokhoz. Gallaghernek a gitárja is világmárka volt: Fender Stratocasteren pengetett.
A második csapathoz kötődik az együttes nevét viselő első album 1969-ben, a sokkal erősebb On The Board 1970-ben jelent meg. Gallagherék felléptek a Cream 1968-as búcsúkoncertjén, 1969-ben a Blind Faith előzenekara volt a trió Amerikában, 1970-ben pedig legjobb produkciójukat nyújtották a Wight szigeti fesztiválon. Sokak szerint övéké volt a legjobb teljesítmény. (A fesztiválról készült filmet a magyar televízió is bemutatta. )
A Taste 1971-ben feloszlott, s már utána jelent meg Wight szigeti fellépésük lemeze. Még a Taste-tel vette fel Rory Gallagher egyik legemlékezetesebb sikerét a Sugar Mamát. Gallagher szólópályáján is inkább koncertzenész maradt. Első szólóturnéiról (Írország, Európa) szenzációs lemezek készültek.
A Rolling Stones együttes egy ideig őt akarta gitárosnak Mick Taylor távozása után. Amerikában is sikert sikerre halmozott: játszott többek között Muddy Waters-szel, Albert King-gel. Jerry Lee Lewis-szal, Chris Barberrel, Lonnie Donegannel és David Coverdale-lel . Koncertjein gyakran játszott akusztikus gitáron, mandolinon. A blues és a rock mellett nem maradt hűtlen az ír zenei örökséghez sem. Saját együttesének összetétele többször változott, a legstabilabb zenésztársa Gerry McAvoy basszusgitáros volt.
Rory Gallagher 1985. január 25-én a BS-ben koncertezett, nem kizárólag a blues és rockzene kedvelőinek örömére. Gallagher sajnos keményen ivott, ráadásul különböző gyógyszereket is szedett.  Egyik koncertjén rosszul lett, májátültetést hajtottak végre rajta. A műtét sikeres volt ugyan, de nem sokkal utána súlyos fertőzést kapott  és 1995. június 14-n meghalt.
Még életében több mint harminc albuma jelent meg, s a kiadók ezt halála után megduplázták. Kitűnő korong volt a montreaux-i fesztiválról készült anyaga. A gazdag életpályát ugyan nem jutalmazták Grammy-díjjal, ám a lemezeiből - eltérő számítások szerint - 30-40 milliót adtak el. Rory Gallaghert Eric Clapton, Jeff Beck, Alvin Lee és mások mellett e hangszer és általában a fehér blues legjobbjai között tartják számon. Már szólópályája kezdetén a legjobb gitárosnak választotta őt a Melody Maker magazin (Claptont megelőzve). A sikerek ellenére sem a Taste együttes, sem pedig Rory Gallagher nem kapott még helyet a Rock and roll halhatatlanjai között.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Taste:

London Invasion (1969)

Taste (1969)

On The Boards (1970)

Live at The Isle of Wight (1972

Rory Gallagher szóló:

Rory Gallagher (1971)

Deuce (1971)

Live In Europe (1972)

 Tattoo (1973)

Irish Tour (1974)

Calling Card (1976)

Photo-Finis (1978)

Top Priority (1979)

Jinx (1982)

Defender (1988)

Etched in Blue (1992)

The BBC Sessions (1999)

Wheels Within Wheels (2003)

Live at Montreaux (2006)
 
Th Beat Club Sessions (2010)

A CD Online megvásárolható!

A CD Online megvásárolható!

A CD Online megvásárolható!

A CD Online megvásárolható!
A CD Online megvásárolható! A CD Online megvásárolható! A CD Online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu