"Bill Haley, a fehér rock and roll legendája"

Amerikai énekes, dalszerző, gitáros.

Eredeti neve: William John Clifton Haley

                        1925. július 6. Highland Park, Michigan.

                        1981. február 9. Harlingen, Texas.

A CD online megrendelhető!

A rock and roll sokféle irányzata közül az egyik legeredetibb az volt, amit Bill Haley játszott, énekelt, a country és a hillbilly elemeiből alkotta stílusát. Bill Haley, akinek Rock Around The Clock című dala 1954-ben elindította az új időszámítást a könnyű műfajban 1925. július 6-án született a Michigan állambeli Highland Parkban William John Clifton Haley néven. Első felvétele, a Candy Kisses a 40-es évek elején készült, Többek között a Downhommers, a Range Drifters és a Four Aces of Western Swing együttesekkel játszott.
Később ismertté váló dalai közül az 50-es évek elején született a Rocket 88, a Rock The Joint , a Crazy Man, Crazy. Akkor már a gyakran önálló intrumentális számokkal fellépő Comets együttessel játszott.
Egykori kísérői 2003-ban és 2004-ben felléptek Budapesten óriási hangulatú koncerteket adva. Ők mesélték, hogy Elvis Presley először Bill Haley bandájában lépett színpadra. Egykori zenészeitől tudjuk, hogy egyik szemére vak volt, s ezt próbálta leplezni kacsafark-frizurájával. A Rock Around The Clock 1955-ben a The Blackboard Jungle című filmben hangzott el először, egy évre rá világsláger lett. A popzene egyik legtöbbet játszott dala.
Leghíresebb dalai közül mindenképpen említést érdemel a Razzle Dazzle, a Burn The Candle, a See You Later Alligator, a Rock a Beatin Boogie, a Mambo Rock, az ABC Boogie, valamint a Shattle, Rock, and Roll. Elsőként emelte be a hétköznapi, utcai beszédstílust dalainak szövegébe, amiért egyből mindenki a magáénak érezte azokat.
Bill Haley és a Comets először indult világkörüli turnéra, elsőként kerültek listára saját számaikkal, elsők voltak millión felüli lemezeladásaikkal, és abban is, hogy először játszottak fekete zenészekkel. A feketéktől vették át és építették be a zenéjükbe a dzsesszes elemeket. A 60-as évektől Bill Haley – akárcsak a korai rock and roll többi sztárja - háttérbe szorult. Elképesztően nagy sikere volt ugyan a Wembleyben 1972-ben, de később tartósan már nem volt képes magára irányítani a figyelmet. Méltatlanul feledkeztek meg róla.
Bill Haleyt és csapatát láthattuk többek között a Magyarországon is vetített Régi idők rockzenéje filmben is. Bill Haley 1981. február 9-én agydaganat következtében halt meg, de addig si folyamatosan zenélt a Comets-szel. Kísérőzenekara azután 1987-ben ismét összeállt és a 2000-es évek elejéig több mint háromezer koncertet adott.

Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

Rock With Bill Haley and The Comets (1954)

Shake Rattle and Roll (1955)

Rock Around The Clock (1956)

Rock and Roll Stage Show (1956)

Rock The Joint (1957)

Chicks (1959)

Bill Haley nad His Comets (1960)

Bill Haley’s Jukebox (1961)

Rip It Up (1968)

Mister Rock’n’ Roll (1973)

Live at The Bitter End (1974)

Rock n Rollin Bill Haley (1984)

From The Original Master Tapes (1985)

Later Alligator (1995)

For Dancers Only (2005)

Bill Rocks (2006)

A CD online megrendelhető!

A CD online megrendelhető!

A CD online megrendelhető!

A CD online megrendelhető!

A CD online megrendelhető!

A CD online megrendelhető!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

 copyright © László Zoltán 2009 - 2014
e-mail: Literatura.hu