Blind Faith
"Születését és megszűnését is kivülről kezdeményezték"

1969-ben alakult brit zenekar.

Eredeti felállás: Eric Clapton gitár, ének;

                           Ginger Baker dob;

                           Stevie Winwood billentyűsök, ének;

                           Rick Grech basszusgitár.
A CD online megvásárolható!

A rock története bővelkedik rövid életű, ám kimagasló zenészekből összeállt, kitűnő formációkban. Minden idők egyik legjobb szupergrupja a brit Blind Faith, amely 1969-ben mindössze fél évig varázsolta el a rockrajongókat.
A kezdetek 1968 végére nyúlnak vissza, amikor megszűnt a Cream együttes. Eric Clapton és Ginger Baker nekiláttak a közös munkának. Stevie Winwood, aki a Spencer Davis majd a Traffic együttes kulcsembere volt, 1969 elején (mint utólag kiderült ideiglenesen) kiszállt a Traffic együttesből és Claptonékhoz társult. A Blind Faith (Vakhit) néven induló társasághoz utolsóként csatlatkozott Rick Grech, a Family együttes azóta elhunyt basszusgitárosa.
A billentyűs-énekes Stevie Winwood igazi vezéregyéniségnek bizonyult, hiszen énekesként és zeneszerzőként is meghatározta a Blind Faith különleges, kicsit bluesos stílusát. Egyetlen hivatalos lemezre és egy nagy nyári tunréra futotta a zenészek erejéből. A hatszámos, bő negyven perc időtartamú albumon jobbnál jobb, nagyszerűen hangszerelt dalok hallhatók. Általános vélemény szerint a Can’t Find My Way Home volt a legsikerültebb közülük, de a Sea of Joy, vagy Eric Clapton egyetlen szerzeménye, a Presence of Lord is az album erőssége, gyenge daluk nem is volt. Baker a Do What You Like című szerzeményében szenzációs dobszólóval szolgált. Meglepetés a dalok között a Well Allright, az ötvenes évek végén elhunyt rock and roll bálvány Buddy Holly szerzeménye a kornak megfelelően átdolgozva. Az album Angliában és Amerikában is listaveztető volt, de befért a “fekete” albumok listájára is.
Az 1969-es nyári koncertprogramot a Hyde parkból indították, Winwoodék bejárták Amerikát is (helyet kaptak a Madison Square Gardenben is). Volt, ahol százezres közönségnek zenéltek. Készültek egy második lemezre is, de végül nem jelent meg, annak ellenére, hogy több dalt felvettek hozzá. Az elvetélt lemez “ismeretlen” dalaival 2000-ben megjelent a Blind Faith De Luxe Edition kiadvány két lemezen 14 trackkel. Eric Clapton több albumán helyet kapott a Presence of Lord. A CD-korszakban volt olyan Blind Faith album, amelyen két korábban ismeretlen dal szerepel. A zenekar Hyde Parkban adott koncertjéről DVD is megjelent 2006-ban. Hallhatók Blind Faith-dalok Stevie Winwood 1995-ös The Finer Thing című válogatásán, valamint Clapton és Winwood 2009-es Live From Madison Square Garden című koncertlemezén is.
Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

Blind Faith (1969) : 1. Had To Cry Today

                               2. Can't Find My Way Home

                               3. Well... All Right

                               4. Presence Of The Lord

                               5. Sea Of Joy

                               6. Do What You Like

Blind Faith De Luxe Edition (2001) 

A CD online megvásárolató!
A DVD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2014
e-mail: Literatura.hu