Cliff Richard
"Anglia válasza Elvisre."

Angol énekes, zenész, színész.


Eredeti neve: Harry Rodger Webb

                       1940. október 14. Lucknow, India.
Cliff Richard

Cliff Richard nem került ugyan a rock and roll halhatatlanjai közé, Grammy-díjat sem kapott, viszont 250 millió lemezét adták el. Többször kiérdemelte a Brit Awardst, és rajongói a New Musical Express valamint a Melody Maker oldalán számtalanszor élre szavazták, s kitüntették Ivor Novello díjjal. 1995 óta megilleti a lovagi címmel járó Sir előnév. Lemezeinek - arany és platinalemezeinek - se szeri se száma.
     Külszolgálatos gyarmati tisztségviselők gyermeke, a család Indiából való hazatérésekor került kapcsolatba a zenével. Iskolásként került Chesnutban egy helyi zenekarba, az ötvenes évek derekán hallotta Bill Haley angliai koncertjét, s az jelentős hatást gyakorolt rá.
   1958-ban ismerkedett meg a Drifters néven induló, szereplő Shadows együttes tagjaival. Cliff Richard és Árnyékai ontották a közös dalokat: Move It, The Young Ones, Summer Hollyday, Put On Dancing Shoes, Devil Woman, High Class Baby, Please Don't Tease és másokat. Otthon, Európában és Amerikában óriási sikereket aratott, ha Elvis Presley-t nem is tudta felülmúlni. A Billboardon a legjobb 10 közé csak „felnőtt” korában került dala. Korai albumain a tengeren túli nagy slágerek is hallhatók: a Be Bop a Lula, a That’ll Be Day, a Reddy Teddy, a What’d I Say?, a Blue Suede Shoes.
     Pályája kezdetén is voltak női szíveknek szánt dalai, például a listát vezető Living Doll vagy a Lucky Lips. Hamar bekerült a film világába, legemlékezetesebb sikere a Summer Holiday volt, amelyet a Csodálatos élettel együtt Magyarországon is bemutattak.
     A hatvanas évek közepétől a dallamosabb zene felé fordult: a The Day I Met Marie, a The Minute You're Gone is a listák élvonalába került, a hatvanas években 43 dala szerepelt listákon, nyolc első helyen. Az 1968-as Congratulations című szintén listavezető eurovíziós dal után lényegében szórakoztató zenész lett belőle. Akkor ért véget szoros együttműködése a Shadowszal is.
Előtérbe kerültek vallásos érzelmei , több gospel-lemeze jelent meg. A hetvenes években a televízió foglalkoztatta, sorozatok házigazdája volt. 1973-ban az Euroviziós dalfesztiválon újabb dalával 3. lett. Időnként együtt dolgozott a Shadows zenészeivel is. Pályafutása kezdetének 20. évfordulóján ismét reflektorfénybe került. A nyolcvanas években listára, az első helyre is kerültek régi - olykor átdolgozott - dalai, sikeresek kortárs szerzeményei is.
     Az éhező gyermekek segítésére létrehozott Könnycsepp Alapítványát rokonszenvvel fogadta a világ, II. Erzsébet angol királynő a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést adományozta neki tevékenységéért.
Fiatalos maradt, az új évezredben is turnézott Angliában és Európa szerte. Pályafutása 50 éves évfordulóját egy nyolc CD-ből álló összeállítással ünnepelte, az összeállítás 3. lett Nagy-Britanniában. Az évfordulóra nagy tetszést arató koncertekkel rukkolt elő, például a Wembleyben. 2009-ben Cliff Richard összeállt és több mint 40 év után lemezt készített a Shadows zenészeivel. Hetvenedik születésnapi partyján a Royal Albert Hallban vendége volt egyebek között Cilla Black, a hatvanas évek sikeres angol énekesnője. 2011-ben megjelent Soulicious című albuma Percy Sledge-dzsel, Roberta Flackkel és más soul előadóval készült duettekkel. A lemez a 3. lett, s ez Cliff Richard 41. albuma, amely a brit Top Tenre került.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Cliff (1959)

Cliff Sings (1959)

Me and My Shadows (1960)

Listen to Cliff (1960)

21 Today (1961)

Young Ones (1961)

32 minutes and 17 Seconds with Cliff Richard (1962)

When In Spain (1963)

Summer Holiday (1963)

Wonderful Life (1964)

Aladdin and his Wonderful Lamp (1964)

Cliff Richard (1965)

Finders Keepers (1966)

Don’t Stop Me Now (1967)

Cliff in Japan (1968)

Sincerely Cliff (1969)

I’m Nearly Famous (1976)

ThankYou Very Much (1979)

Cliff Richard&The Shadows (1984)

Alvays Guaranteed (1987)

The Album (1993)

Real As I Wanna Be (1998)

Wanted (2001)

Cliff at Christmas (2003)

Reunited - Cliff Richard and The Shadows (2009)
Cliff Richard


Cliff Richard


Cliff Richard


Cliff Richard

Bold as Brass (2010)

Soulicious (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítókra kell kattintani!

Cliff Richard Cliff Richard Cliff Richard

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu