Dave Clark Five
"Dave Clark és az 'ötök'"

1958-ban alakult angol együttes.

Eredeti felállás: Dave Clark ének, dob;

                            Mike Smith ének, billentyűsök;

                            Lenny Davidson gitár; ének;

                            Rick Huxley basszusgitár; ének;

                            Denny Payton szaxofon, harmonika, gitár.
A CD online megvásárolható!

A beatkorszak meghatározó együttese volt a The Dave Clark Five, amelyet egy nagyon rövid időszakban a Beatles komoly riválisának tekintettek. Mint a nevéből is kiderül, az 1958-ban London északi részén alakult együttesnek éppen öt tagja volt: a főnök, Dave Clark dobos és énekes, Mike Smith billentyűs és énekes, Lenny Davidson szólógitáros, Rick Huxley basszusgitáros valamint a sok hangszeres Denny Payton, aki elsősorban szaxofonjáról volt híres. Az elsőszámú szerző Dave Clark és Mike Smith, de mindenki részt vállalt a dalgyártásból. mindannyian énekeltek, de kihallatszott a főnök sajátos torokhangja. Az együttes része volt az Amerikai zenei piacot elárasztó brit inváziónak.
A banda csak a hatvanas évek elején lett széles körben ismert, első lemezszerződését 1962-ben írta alá. Első komolyabb sikerükkel a a Do You Love Me?-vel a Tremeloes együttesel futottak különversenyt, de az utóbbi zenekar volt a sikeres ebben az esetben. Ennél sokkal nagyobbat szólt az 1963 végén megjelent Glad All Over, amely a brit listán a Beatles I Want To Hold Your Handjét ütötte ki az élről és Amerikában is a legjobb tíz közé került. Jött sorba a többi nagy sláger, a Bits and Pieces, a Can’t You See She’s Mine, az Amerikában listavezető Over and Over, valamint az I Like It, I Like That. Kitűnően ültettek át rock and roll sztenderdeket, többek között Chuck Berry Reelin’ and Rockin’ című sikerét vagy Fats Domino korábban sikeres Blueberry Hilljét is. Angliában és Amerikában is taroltak az 1965-ös Catch Us If You Can című film címadó dalával. A Dave Clark Five lágyabb dalokkal is szíveket hódított meg, nagy siker volt előadásukban a Come Home és a Because.
Az évtized végére a rock and roll gyakorlatilag eltűnt a repertoárjukból, de a simább, poposabb számaikra is vevő volt a közönség. Az erősen popos Everybody Knows , a Red Balloon után azonban jött a közel tízperces Good Old Rock’n’ Roll, amely 1969-ben is a legjobb tíz közé került. A zenekar azonban nem tudta követni a zenei divat változását, és 1970-ben feloszlott.
A válogatásokkal együtt mintegy ötven lemezt készítettek, amelyek közül több mint 100 millió fogyott világszerte. A zenekar tagjai közül Smith 2008-ban, Payton 2006-ban, Rick Huxley 2013-ban meghalt.
A Dave Clark Five-ot 2008-ban iktatták be a rock and roll halhatatlanjai közé. Tizenkilenc dalukkal kerültek be a brit 40-es listára, s Amerikában a híres Ed Sullivan showban 18 alkalommal voltak adásban. Maga Dave Clark később is a szórakoztatóiparban maradt, a színház és a média világában tüsténkedett. Musicalt is írt Time címmel, Cliff Richard és David Cassidy szereplésével, de csak rövid ideig volt sikere a darabnak a nyolcvanas években. Megvásárolta a Ready Steady Go című sikeres zenei sorozatot.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Glad All Over (1964)

A Session With The Dave Clark Five (1964)

Catch Us If You Can (1965)

Coast To Coast (1965)

Having A Wild Weekend (1965)

Try Too Hard (1966)

The Dave Clark Five : More Greatest Hits (1966)

You Got What It Takes (1967)

5 X 5 (1967)

Everybody Knows (1968)

Somebody Loves You (1969)

Good Old Rock 'N Roll (1970)

The Dave Clark Five and Friends (1972)

Glad All Over Again (1975)

History of The Dave Clark Five (1993)

The Hits (2008)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2013
e-mail: Literatura.hu