Dusty Springfield
"És Dustyval elkezdődik a soul-pop virágzása."

Brit énekesnő.

Eredeti neve: Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brian

                       1939. április 16. Hampstead, London

                       1999. március 2. Henley-on-Themes, Oxfordshire
Dusty Springfield

Dusty Springfield minden idők egyik legsikeresebb bit énekesnője volt. Meleg hangja az érzelmes popslágerek, de a soul előadására is alkalmassá tette. Ez utóbbiért nevezték el a Soul Fehér királynőjének. Nem akármilyen teljesítmény, hogy tizennyolc dala került a Billboard Hot 100-as listára 1964-1970 között. Tekintélyes a dicsőséglistája: a rock and roll halhatatlanja, az UK Music Hall halhatatlanja, a Rolling Stone magazin 100 legjobb énekese listáján a 35. helyezett, s nemzetközi felmérések szerint minden idők egyik legjobb énekesnője. A kevés európai előadó egyike, aki a tengerentúlon is sikert ért el. A Rock World a rock első 12 asszonya közé sorolta, míg a Rolling Stone magazin a legjobb brit énekesnőnek kiáltotta ki. Bekerült a Grammy halhatatlanjai közé, II. Erzsébet angol királynő a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával tüntette ki, amelyet már nem vehetett át, s beiktatása a rock halhatatlanjai közé is csak halála után történt meg..
Zenekedvelő ír katolikus családban született, otthon tanult énekelni. Sokféle stílust kipróbált, a klasszikusoktól, a jazzen át a popzenéig. Egyik példaképe az amerikai Peggy Lee.
Az iskola befejezése után, az 50-es évek végén a Lana Sisters tagja lett, legnagyobb sikerük a You've Got What it Takes volt. Ezután fivérével a Springfields együttesben folytatta. Több sikeres daluk született, például a sokak által feldolgozott Silver Threads and Golden Needles vagy a Say I Won’t Be There. Ezután betört a brit élmezőnybe Sandy Shaw, Cilla Black, Marianne Faithfull és mások társaságában. Első szólósikere 1963-ban az I Only Want To Be With You, amely 4. az I Just Don’t Know What to Do with Myself, egy évvel később 3. helyezett volt a brit toplistán. Miközben a 60-as évek derekától újabb dalai kerültek a brit tízes listára, a Wishing and Hoping 1964-ben a Billboardon negyedik lett. Első listavezető dala 1966-ban a You Don,t Have To Say You Love Me volt.
A hatvanas évek második felétől kezdte ízlelgetni a fekete zenét Aretha Franklin, Diana Ross, az Ike and Tina Turner, Dionne Warwick, a Temptations és mások nyomdokain haladva. Az évtized végén a Tamla Motown Dusty In Memphis címmel kitűnő lemezt adott ki, Burt Bacharach és Hal David The Look of Love című filmdalával 1967-ben Oscar-díj jelölést kapott.
Egyik legnagyobb sikere a Son of a Preacher Man lett 1969-ben, a brit és az amerikai listán is a legjobb tíz közé került. Az Atlantic adta ki Brand New Me című lemezét: a szakma és a közönség is lelkesen fogadta. Lendülete a hetvenes évek első feléig tartott, az évtized második felétől lemezei eltűntek a listákról, ő maga pedig a koncertpódiumokról.
Neil Tennant, a Pet Shop Boys tagja felkérésére 1987-ben társult a duó What Have I Done to Deserve This? című dalához, amely Angliában és Amerikában második lett a listákon. Ezután ismét reflektorfénybe került. Sikerei a 90-es évek közepéig tartottak, akkor már köztudott volt, hogy rákos. Az orvosok az évtized végén ugyan gyógyultnak nyilvánították, ám a halálos kór ismét megtámadta, majd le is gyűrte Dustyt. Élete utolsó időszakában készítette Very Fine Love című albumát, majd visszavonult és dalainak kiadási jogát eladva fedezte gyógykezelését.
Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

A Girl Called Dusty (1963)

Stay Awhile/I Only Want To Be With You (1964)

Everything’ Coming Up Dusty (1965)

Oooooweeee!!!! (1965)
 
You Don’t Have to say You Love Me (1966)
 
Where I’m Going (1967)

The Look Of Love (1967)

Dusty…Definitely (1968)

Dusty In Memphis (1969)

A Brand New Me (From Dusty With Love) (1970)

See All Her Faces (1972)

Cameo (1973)

Dusty Sings Burt Bacharach and Carole King (1975)

White Heat (1982)

Very Fine Love (1995)

Live at Royal Albert Hall (2005)
Dusty Springfield

Dusty Springfield

Dusty Springfield

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Dusty Springfield Dusty Springfield Dusty Springfield

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu