Small Faces - Faces

Small Faces: 1965-ben alakult angol rockzenekar. 
Eredeti felállás: Steve Marriott gitár, ének;
                            Ronnie Lane basszusgitár, vokál;
                            Kenney Jones dob;
                            Jimmy Winston billentyűsök (1965)
                            Ian McLagan billentyűsök, vokál (1966-68).

Faces: 1969-ben alakult angol rockzenekar.
Eredeti felállás: Rod Stewart ének;
                           Ron Wood gitár, vokál;
                           Ian McLagan billentyűsök, vokál;
                           Kenney Jones dob;
                           Ronnie Lane basszusgitár, vokál.
Small Faces

A Small Faces az egyik legeredetibb brit rockegyüttes amerikai példákat követve, soulos, bluesos alapú rockzenét játszott, a brit invázió meghatározó csapataként. A rocktörténelem szempontjából az 1965-1968 közötti időszakuk volt jelentős. Tagjai közül többen a Ron Woodot és Rod Stewartot magában foglaló Faces-ben folytatták. Mindkét együttes 2012-től a rock halhatatlanja.
A Small Faces kulcsegyénisége az 1947-ben született és 1991-ben tragikus körülmények között elhunyt, mindössze 160 cm „magas” kitűnő énekes Steve Marriott. A londoni születésű Marriott tizenkét éves korában az Oliver című darabban lépett színpadra, szerepelt a rádióban és a televízióban. A hatvanas évek elejétől klubokban énekelt, gitározott, első önálló lemeze, a Give Her My Regards 1963-ban jelent meg. Ronnie Lane-nel 1965-ben hozta össze a sors (ő sem él már), Kenney Jones csatlakozásával megalakították a Pioneer együttest, amely Small Faces néven folytatta Jimmy Winston, később Ian McLagan társaságában. Saját dalaikat többnyire közösen szerezték, kitűnő volt a vokáljuk.
A hatvanas évek derekától jöttek sikerdalaik: a Whatcha Gonna Do About, a Sha-la-la-la-lee (nem azonos a Manfred Mann dalával), a My Mind’s Eye, az All or Nothing, az Itchycoo Park, Lazy Sunday-ig. Albumaik nem törtek magasra a listákon, ám a Sha-la –la-lee Angliában 3., az All Or Nothing ugyancsak Angliában első, az Itchycoo Park Kanadában, a Lazy Sunday Hollandiában volt listavezető, több daluk a listák élmezőnyébe került, koncertjeik óriási élményt jelentettek. Mégsem tudtak csúcson maradni, a történet első fejezete 1969-ben lezárult. Előtte megjelentették az Ogden’s Nut Gone Flake című albumukat, a pszichedelikus beütésű korong vezette a brit albumlistát.
A következő években Marriott a Humble Pie tagja, Ronnie Lane, McLagan és Kenney Jones a Facesben folytatta a „smirgli hangú” Rod Stewart-tal és Ron Wooddal, aki később a Rolling Stones tagja lett.
A kitűnő erőkből verbuválódott együttes nem lehetett tartós: Rod Stewart szólókarrierjét is építette, Ron Wood a Rolling Stoneshez való csatlakozása előtt is turnézott Jaggerékkel. A klasszikus rockot, rock and rollt játszó társaság több kitűnő lemezt készített. Az utóbbi években többszöri nekirugaszkodás után 2009-ben volt egy közös koncertjük Rod Stewart nélkül, Ron Woooddal, McLagannel, Kenney Jones-szal, Ronnie Lane helyén Bill Wyman basszusgitározott.
A Faces feloszlása (1975) után rövid ideig folytatódott a Small Faces története, de Marriott nélkül, jóval mérsékeltebb sikerrel. E formáció lemezeinek fogadtatása meg sem közelítette a korábbiakat. A második szakítás után Kenney Jones a Who dobosa lett. A sorlemezek számát jóval meghaladta válogatásaiké, s 1999-ben megjelent a BBC Sessions című kitűnő összeállítás a legjobb dalaikból. Az együttes kiérdemelte az Ivor Novello életműdíját is.
Steve Marriott a Humble Pie megszűnése után számos zenei társulásban vett részt, turnézott például azzal az All Starsszal, amelynek tagja volt Alexis Korner, a brit blues egyik óriása. Szólólemezei jelentek meg, kevés sikerrel. Életét tisztázatlan baleset zárta le 1991-ben: bennégett házában, amit állítólag saját maga gyújtott fel cigarettájával. Közvetlenül halála előtt Peter Framptonnal közös formációt terveztek.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:
Small Faces:

Small Faces (1966)

From The Beginning (1967)

Small Faces (1968)

Ogden’s Nut Gone Flake (1968)

The Autumn Stone (1969)

Playmates (1977)

All or Nothing (1992)

The BBC Sessions (1999)

Rarities (2001)

Small Faces (2011)

First Step (2012)

Faces:

First Step (1970)

Long Player (1971)

A Nod is as Good as a Wink…To a Blind Horse (1971)

Ooh La La (1973)

Coast To Coast: Overture and Beginners (1974)

The best of Faces: Good Boys When They’re Asleep (1999)

The Essentials (2005)

The Definitive Rock Collection (2007)  
Small Faces 

Small Faces

Faces

Faces

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani! 

Faces  Faces  Small Faces 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu