Marianne Faithfull

Angol énekesnő, dalszerző, színésznő.

Eredeti neve: Marianne Evelyn Faithfull

                       1946. december 29. London
A CD online megvásárolható!

Marianne Faithfull, az egyik legsikeresebb brit énekesnő ma is. A hatvanas évek hamvas, de korántsem ártatlan szőkesége a könnyed popdaloktól a cicababa stílust levetve eljutott az irodalmi igényű repertoárig, s jelentős sikereket arat az új évezredben is.
A művészetekhez való vonzódását arisztokrata, Habsburg származású anyjától „örökölte”, aki egy időben balerina volt. Karrierje a hatvanas évek derekán indult a Rolling Stones együttes "árnyékában". Nagyon sok hatás érte: Mick Jaggerhez fűződő, a sajtó által alaposan feldobott viszonya miatt természetesen a Rolling Stones világa nagyon erősen hatott rá. Szerette és felvállalta Joan Baez-t, Bob Dylan-t is. Pályája legelején feldolgozta a Beatles I’m Looser és Yesterday című dalát, Bob Dylan szerzeményei közül a Blowin’ In The Windet, nagy sikerrel énekelte a This Little Bird című slágert, a Plaisir d’amourt, s ő is előadta Mick Jagger és Keith Richards As Tears Go By című dalát, ez tette széles körben ismertté. Szerepelt a Rolling Stones Rock and Roll Circus című 1968-as, ám évtizedekre elfektetett filmjében. Ő volt a társszerzője a Stones Sticky Fingers című kitűnő albumán hallható Sister Morphine című dalnak, az együttes több számának is ihletője.
A hatvanas években már megízlelte a drogot, s az italt sem vetette meg. A hetvenes években emiatt is hosszú időre partvonalra került. Csak az évtized végén megjelent Broken English albuma nyomán került ismét reflektorfénybe. Akkor azonban még nem tudott tartósan a fényben maradni, de az 1987-es Strange Weather című lemezétől kezdve gyakorlatilag nem volt egy gyenge albuma sem, és koncertjei is hatalmas sikert arattak. A hatvanas években fátyolos, lágy hangja érett korára jelentősen keményedett.
Korongjai között ezekben az években a Blazing Away, a 20th Century Blues, a Weil :The Seven Deadly Sins and other songs, a Vagabond Ways, a Before the Poison keltett megérdemelt figyelmet. A 20th Century Blues című lemeze Kurt Weil és Bertolt Brecht világát hozta vissza. Egyébként ő maga is szerepelt a Koldusopera angol változatában Kocsma Jennyként. Emellett már a hatvanas évektől volt több tucat színpadi szerepe, s jó néhány filmszerepe, játszotta egyebek között a Hamletben Opheliát, de sok más filmben és tv-produkcióban is feltűnt.
A Stranger On Earth című 1987-ben megjelent lemeze a számunkra azért nevezetes, mert hallható rajta Seres Rezső Szomorú vasárnap (Gloomy Sunday) című, világsikerré vált slágere is.
Bár 2006-ban mellrákot diagnosztizáltak nála, kigyógyult, s ma is fáradhatatlanul koncertezik Európában és több lemezt is készített. Főként Párizsban él, s a francia kulturális kormányzat a rangos Arts and Letters (Ordre des Arts et Lettres) kitüntetést adományozta neki. s emellett is több elismeréssel büszkélkedhet.
Háromszor lépett fel Budapesten: 1996-ban a Petőfi Csarnokban, 2007-ben és 2014-bena Művészetek Palotájában. Nemcsak hangja, előadói stílusa, hanem humora is tetszést aratott. Legutóbbi albuma 2014-ben jelent meg, Give My Love To London címmel.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Come My Way (1965)

Marianne Faithfull (1965)

North Country Maid (1966)

Love In A Mist (1967)

Dreaming My Dreams (1977)

Faithless (1978)

Broken English (1979)

Dangerous Acquaintances (1981)

Rich Kid Blues (1984)

Strange On Earth (1987)

Blazing Away (1990)

A Secret Life (1995)

20th Century Blues (1997)

Weil: The Seven Deadly Sins and other songs (1998)

Perfect Stranger: The Island Anthology (1998)

Vagabond Ways (1999)

Kissin’ Times (2002)
 
Before The Poison (2005)
 
Easy Come Easy Go (2008)
 
Live At The BBC (2008)

Horse and High Heels (2011)

Give My Love To London (2014)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A cd-k online megvásárolhatók, csupán a borítóra kell kattintani.

A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos

Videók/Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2015
e-mail: Literatura.hu