Freddie And The Dreamers

" A beatkorszak brit sikercsapata."

1959/1961 -ben alakult angol rock and roll és pop együttes.

Eredeti felállás: Freddie Garrity (ének)

                           Roy Crewdson (gitár)

                          Derek Quinn (gitár)

                          Peter Birrell (basszusgitár)

                          Bernie Dwyer (dob)
Freddie And The Dreamers

A Merseybeatnek nevezett brit popzenei áramlat közkedvelt előadója volt az együttes. Frontembere, Freddie Garrity először 1959-ben alakított zenekart, de egyes források 1961-re adják a zenekar megalakulásának évszámát. Az abszolút klasszikus felállású firmációt gyakran hasonlítják a kor másik sikercsapatához, a Gerry and the Pacemakershez. Dalaikat a riválishoz hasonlóan a szelídden lüktető slágerek és andalító melódiák jellemezték.
A brit invázió hullámain sikerrel hajóztak be az amerikai rádióállomásokra, egyetlen listavezető daluk, az I’m Telling You Now is a tengerentúlon került az élre.
Az együttes 1959-ben kezdte meg működését skiffle csapatként. A Mancehesterből és környékéről verbuválódott zenészek 1963-ig félprofiként működtek. 1962-ben felléptek a Beatles törzshelyén a liverpooli Cavern Clubban és 1963-ban eljutottak Hamburrgba is. Ugyanebben az évben Billy Fury, a Tornados és mások társaságában felléptek és sikert arattak a londoni Royal Albert Hallban. Ebben az évben született meg első közismertté váló slágerük, az If You Gotta Make a Fool for Somebody . A remek, rhythm and bluesos dal Nagy-Britanniában 3. helyezett lett. Csakhamar követte ezt az I’m Telling You Now, amely a 2. helyig kapaszkodott, s két évvel később a Billboard éllovasa lett. Bemutatkozó albumuk is az 1963-as évszámot viselte.
A következő évben jelent meg második albumuk a You Were Made for Me, a címadó dala is listára került.
Szerepeltek a hatvanas évek zenés filmjeiben, többek között a Just For You (Csak neked) című, brit sztárokat felvonultató produkcióban, amelyet Magyarországon is vetítettek. 1965-ben sikeres vilégkörüli turnét bonyolítottak le, eljutottak az Egyesüült Államokba ,ahol ekkor került a Billboard élére az I’m Telling You Now, s a legjobb 20 közé került az amerikai listán a Freddie an The Dreamers album is.
Nem álltak meg a koncerteknél és a filmeknél, számos tv-adásba bekerültek, s foglalkoztatták a csapatot kabarékban és gyermekműsorokban is.
Kétségtelen, hogy a hetvenes évekre kifulladt a zenekar, s Freddie szólókarrierjét igyekezett előtérbe helyezni. A hatvanas évek végétől a Freddie and The Dreamers lemezei eltűntek a listákról.
A következő évtizedeket sűrűn változó összetételben élte meg az együttes. Bernie Dwyer dobos 2002-ben, a zenekaralapító Freddie Garrity 2006-ban meghalt súlyos betegség következtében.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

I’m Telling you Now (1965 USA)

Nagylemezek:

Freddie&The Dreamers (1963)
You Were Made for Me (1964)
Sing Along Party (1965)
In Disneyland (1966)
King Freddie&Dreaming Knights (1967)
Oliver in The Overworld (1970)
Freddie Garrity (1974)
The Very Best of Freddie&The Dreamers (1992)
Original Hits (2000)
The Ultimate Collection (2006)
The Very Best of Freddie& The Dreamers (2008)
Freddie And The Dreamers

Freddie And The Dreamers

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Freddie And The Dreamers Freddie And The Dreamers Freddie And The Dreamers

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu