John Fogerty
"Nemcsak a Creedence Clearwater Revival frontembereként szeretjük."

Amerikai rockzenész,, énekes, gitáros, dalszerző, producer.

Eredeti neve: John Cameron Fogerty

                        1945. május 28. Berkeley, Kalifornia.
John Fogerty

John Fogerty a múlt század ötvenes éveinek vége óta résztvevője elsősorban az amerikai zenei „közéletnek”. Kétségtelenül a Creedence Clearwater Revival frontembereként volt a csúcson. Az együttes tagjaként lett a rock and roll halhatatlanja. Az együttes általa szerzett dalai közül a Proud Mary és a Born On the Bayou bekerült a Rolling Stone magazin 100-as öröklistájára. emellett ő maga énekesként és gitárosként is az előkelő lista tagja. Az ének és a gitár mellett billentyűs hangszereken és szájharmonikán is kitűnően játszott. Több mint egy tucat sorlemeze, s jó néhány válogatása jelent meg. Megkapta csillagát a Hollywood Walk of Fame-en (a hírességek sétányán), s beválasztották a dalszerzők halhatatlanjai közé is.
Egészen fiatal koráról csak annyit tudni, hogy a nála négy évvel idősebb, évek óta halott fivérével együtt alakították meg a The Golliwogs együttest, amely Little Richard, Bo Diddley és mások példáját követve rock and rollt játszott. A zenekar egy ideig Tom Fogerty and The Blue Velvets nevet viselte, majd 1968-ban megalakult a rock and rollt, blueszal és countryval ötvöző Creedence Clearwater Revival.
Öt év, tíz sorlemez és több tucat válogatás, listavezető sikerek után a zenekar 1972-ben megszűnt. A Fogerty-fívérek a zenei pályán maradtak, eleinte Tom is bírta az iramot. Szólólemezeinek sorát John a kritika által jól fogadott The Blue Ridge Rangers című, country beütésű albummal nyitotta 1973-ban. Két évvel később jelent meg a John Fogerty című újabb albuma, amelyet az elsőhöz hasonlóan rokonszenvvel fogadott a szakma és a közönség is. A hetvenes években még megjelent Hoodoo lemez, s utána hosszabb szünet következett a lemezek terén, bár gitárját soha nem akasztotta szegre, folytatta a koncertezést. Mindkét korai szólóalbuma listára került, s a rajtuk lévő dalok közül többet jegyeztek a legjobbak között a Billboardon.
A nyolcvanas évek derekán diadalmasan tért vissza Centerfield című albumával. A korong listát vezetett, akárcsak a The Old Man down The Road című dala. Jó kritikát kapott, s előkelő helyre került a listán a két évvel később boltokba került Eye of The Zombie.
Amikor 1990-ben tüdőgyulladás következtében meghalt Tom, John hosszabb időre elhallgatott.  A Blue Moon Swamp című lemezével tért vissza 1997-ben, ez a come back nagy sikert és Grammy-díjat hozott számára. Az album turnéjával is szép sikert könyvelhetett el, s a lemezt az új évezredben ismét kiadták..
Ha meg is jelentek szólókorszakában a Creedence Clearwater Revival dalai (például a Premonition című 1998-as vagy a 2006-os The Long Road Home albumán) szívesebben írt új dalokat, s ezek fogadtatása is jó volt.
A pályatársak is elismerték képességeit, szívesen társultak vele. Turnézott a Proud Maryt szenzációsan feldolgozó Tina Turner-rel továbbá John Mellemcamppel, Willie Nelson-nal, Bruce Springsteen-nel.. Koncertezett Európában többek között a Benelux-államokban, Franciaországban, Németországban és Svájcban.
  Kitűnően sikerült az új dalaiból összeállított, csalóka című Revival című 2007-es lemeze, akárcsak a 2009-ben kiadott The Blue Ridge Rangers: Rides Again, amelynek Change című dalát Grammy-díjra jelölték. Ugyanebben az évben fellépett a Hollywood Bowlban a Los Angeles-i filharmonikusokkal közös koncerten.
Nagy sikere volt londoni fellépésének a Royal Albert Hallban, amelynek anyaga megjelent DVD-n.
2012-ben rangos vendégzenészekkel készítette a Wrote a Song for Everyone című lemezét, amelynek közreműködői között volt a Foo Fighters, Bob Seger és Kid Rock.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:
The Old Man Down The Road (1984)

Nagylemezek:
The Blue Ridge Rangers (1973)
John Fogerty (1975)
Hoodoo (1976)
Centerfield (1985)
Eye of The Zombie (1986)
Rockin’ All Over The World (1990)
Blue Moon Swamp (1997)
Premonition (1998)
Déja Vu All Over Again (2004)
The Long Road Home:The Ultimate John Fogerty/Creedence
Collection(2005)
The Long Road Home: In Concert (2006)
Revival (2007)
20th Century Masters:The Millenium Collection:
The Best of Songs of John Fogerty (2007
The Blue Ridger Rangers: Rides Again (2009)
Wrote a Song for Everyone (2012)

John Fogerty

John Fogerty

John Fogerty

John Fogerty

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

John Fogerty John Fogerty John Fogerty

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu