Laura Nyro
"Nemcsak a dal, az énekes is..."

Amerikai dalszerző, énekes.

Eredeti neve:
Laura Nigro

                        1974. október 18. New York (Bronx)

                        1997. április 8. Danbury, Connecticut.
Laura Nyro

Laura Nyro amerikai dalszerző és énekesnő a pop-rocktörténet kimagasló egyénisége, ha ez elismertségében nem is tükröződik eléggé. A Rock and Roll Halhatatlanjainak Csarnokába 2011-ben került be, jócskán rászolgált. Egyebek között And When I Die című szerzeményével, amelyet a Blood, Sweat and Tears együttes vitt sikerre. Ezen a csapaton kívül énekelte dalait Barbra Streisand, Aretha Franklin, a Three Dog Night, a Fifth Dimension és sokan mások. Bár szerzőként másokat segített, jó néhány saját lemez őrzi emlékét, aki ötvenedik születésnapját sem érte meg.
Nyro zeneszerető és -értő családba született apja jazztrombitás, anyja a klasszikus zene kedvelője és gyűjtője volt. A Manhattan’s School of Musicba járt, első dalszövegeit nyolcévesen írta, fiatal korától kitűnően zongorázott és gitározott. Zenei fejlődésére többek között Billie Holiday, John Coltrane, Bob Dylan, Leonard Cohen, Judy Collins, Aretha Franklin, Joan Baez, Carole King, Charles Mingus, Curtis Mayfield, Pete Seeger, Van Morrison, Nina Simone és Dionne Warwick gyakorolt jelentős hatást.
Még bőven tizenéves volt, amikor elindult zenei karrierje. Apja hozta össze első menedzserével, Artie Mogull-lal. Tizenhét éves volt, amikor megírta az And When I Die (Amikor majd meghalok) című dalt, amely ugyan a Magyarországon többször járt Blood Sweat and Tears előadásában lett világsiker, de ő maga is énekelte, és a folkos Peter, Paul & Mary trió is feldolgozta.
Még húszéves sem volt, amikor 1967-ben fellépett a Monterey Pop Fesztiválon, itt figyelt fel rá David Geffen, a híres lemezkiadó tulajdonosa, aki első komolyabb menedzsere lett. A csinos, fekete hajú, fekete szemű ifjú hölgy kifejezetten jól énekelt. Tragikusan kettétört életében kevesebb, mint húsz lemeze jelent meg. A More Than a New Discovery-vel mutatkozott be 1967-ben, ezt az  Eli And The Thirteenth Confession című emblematikus albuma,  majd a New York Tendaberry,  a Christmas and the Breads of Sweat és  a Smile című korongja, majd a Season of Lights és Laura Live in Botton Line című koncertlemeze követte. Utoljára 1993-ban vonult stúdióban, utána a betegségével vívott küzdelem felemésztette az erejét. Halála évében jelent meg a Stoned Soul Picnic – The Best of Laura Nyro című albuma. Már halála utánra maradt az Angel in The Dark című albuma 1994-es és 1995-ös felvételekkel. Több posztumusz albuma jelent meg az ezredforduló után is. Lemezeinek többségét a Columbia adta ki.
Se szeri, se száma a dalaiból élő sztároknak. A Fifth Dimension (Stoned Soul Picnic, Sweet Blindness, Blowin’ Away), a Blood, Sweat & Tears híres dalával bejutott a Billboard Hot 100-as listájára, a Three Dog Night az Eli’s Coming, Barbra Streisand  a Stoney End, és a Time And Love, Julie Driscoll a Save The Country, a Labelle együttes a Gonna Take A Miracle című dalát vitte sikerre. Követői között említhetjük Sarah McLahlant, Rikc Lee Jonest, Suzanne Vegát, a Heart együttest és másokat.
A dalait felhasználó előadók változatos zenei világából is kitűnik, hogy Laura Nyro zenei érdeklődése sokfelé ágazott, de a progresszív rockot  a jazz-rockot és a rhythm and bluest érezte leginkább sajátjának.
Laura Nyro rák következtében hunyt el 1997-ben.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

More than a New Discovery (1967)

Eli and The Thirteenth Confession (1968)

New York Tendaberry (1969)

Christmas and The Beads of Sweet (1970)

First Songs (1973)

Season of Lights…Laura Nyro in Concert (1977)

Nested (1978)

Impressions (1980)

Mother's Spiritual (1984)
 
Laura: Laura Nyro Live at Bottom Line (1990)

Stoned Soul Picnic: the Best of Laura Nyro (1997)

Angel in The Dark (2001)
Laura Nyro

Laura Nyro

The Essential Laura Nyro (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Laura Nyro Laura Nyro Laura Nyro

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2013
e-mail: Literatura.hu