Angol énekes, gitáros zeneszerző.

Eredeti neve: John Winston Lennon

                       1940. október 9. Liverpool, Anglia.

                       1980. december 8. New York, U.S.A.

A CD online megvásárolható!

John Lennon volt sokak szerint a Beatles esze, Paul McCartney pedig a lelke. Nagyon sok hatás ismerhető fel zenéjében de kétségtelenül a rock and roll volt a legerősebb, s ez nem csak a Beatles muzsikáján volt érezhető. Chuck Berry, Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins, Fats Domino és ElvisPresley rendre visszaköszön munkásságában. Feldolgozói között a pop, a soul és a jazz számos óriása található meg, s nemcsak a Beatles életmű, hanem saját korszaka is sorra került. John Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban, világrajöttét német bombázások „köszöntötték”. Apját csak felnőtt korában ismerte meg, anyját autó gázolta halálra, fiatal korában nevezetes nagynénje, Mimi nevelte.
Első gitárját még anyjától kapta 17 éves korában. A zenészpálya kezdete a Paul McCartney-vel való megismerkedésének időszakára vezethető vissza. Az első közös zenekaruk a The Quarrymen volt, ebből nőtt ki a Beatles 1961-re.
A csaknem egy évtizedes Beatles-történelem akkor kezdett repedezni, amikor John Lennon 1966-ban egy londoni kiállításon megismerte második feleségét, Yoko Ono alternatív művészt. (első felesége, Cynthia Powell, Julian fiának anyja, fiatalkori szerelem volt)
Még Beatles-korszakban kezdődött Lennon szólópályája. Első közös lemezeik, az 1968-1969-ben megjelent Unfinished Music három korongja és a Wedding Album jórészt értékelhetetlen darabok gyűjteménye, ám szólópályájának emblematikus terméke, a Give Peace a Chance még mindig az 1969-es évszámot viselte, akárcsak az Eric Clapton közreműködésével készült Live Peace In Toronto.
Az 1970-ben megjelent John Lennon Plastic Ono Band pályája egyik legszebb lemeze, sokan szakmailag az Imagine elé helyezik. Hallhatók rajta a Mother, a Hold On, az Isolation vagy a Working Class Hero. Ezt követte az Imagine, amely címadó dalával iratkozott fel a rock aranykönyvébe.
A Some Time in the New York City nem volt sikertörténet, bár voltak jó dalok rajta, egyértelműen jó munka volt viszont a Mind Games és a Wall and Bridges, a Rock and Roll pedig ismét pályájának csúcsa, akárcsak a Shaved Fish című kislemez-válogatása.
Közben 1976-ban megkapta a „zöld Kártyát” az Egyesült Államokban, amely legális tartózkodásra és munkavégzésre jogosította fel. A Rock and Roll után öt évre visszavonult a zenéléstől, második fiát, Seant gondozta, háztartási alkalmazottként élte mindennapjait – nyilatkozta később. Az 1980-as visszatérése diadalmenet volt: a Double Fantasy óriási siker lett, egyetlen szóló Grammy-díját kapta érte, vezette a Billboard 200-as listáját. (Az Imagine és a Wall and Bridges volt két korábbi listavezető lemeze).
A lemeznek már nem örülhetett, hiszen 1980. december 8-án eldördült őrült rajongójának, Mark Chapmannek a végzetes lövése, amely pontot tett a legenda életének végére. Az életében készült felvételek közül a későbbiek során jó néhány megjelent a nyolcvanas évektől.
Érdemei zeneszerzőként és főleg szövegíróként vitathatatlanok. Személye megosztotta az embereket: szókimondása, egyes nyilatkozatai miatt (Népszerűbbek vagyunk Jézus Krisztusnál…) A Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb énekesének 100-as listáján 5., a BBC minden idők száz legnevezetesebb britje között a 8., a Q Magazin a rockikonok között az 1. helyre sorolta. A rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja. Halálakor megkapta a Grammy és a Brit Awards életműdíját.
Néhány a legismertebb és legsikeresebb dalaiból (a már említettek mellett): Instant Karma, Power to The People, Cold Turkey, I Found Out, Woman  Is the Nigger of The World, Happy Xmas (War is Over). Íróként, békeharcosként és filmszínészként is méltó az emlékezete.
A kerek évfordulókra 2010-ben az EMI megjelentette nyolc legjobb szólólemezét, valamint egy válogatást legnagyobb sikereiből. s megjelent egy 11 CD-s díszkiadás is, valamint a Double Fantasy újrakevert változata. Szólókorszakában a Plastic Ono Band tagjai mellett zenélt Eric Claptonnal, Frank Zappá-val, és a Rolling Stones tagjaival.
Számos könyve jelent meg magyarul köztük a „John Lennon saját szavaival” , amely 1955-től 1980 november végéig követi életét.
Kovács Miklós

Nagylemezek:

Unfinished Music No. 1 (1968)

Unfinished Music No. 2 (1969)

Wedding Album (1969)

Live Peace In Toronto (1969)

John Lennon/Plastic Ono Band (1970)

Imagine (1971)

Mind Games (1973)

Walls And Bridges (1974)

Shaved Fish (1975)

Rock 'n' Roll (1975)

Double Fantasy (1980)

Milk And Honey (1984)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

Menlove Ave (1986)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu