"Az őrült és magamutogatós Little Richard"

Amerikai énekes, zongorista, zeneszerző.

Eredeti neve: Richard Wayne Penniman

                        1935 (1932). december 5.  Macon, Georgia

A CD online megvásárolható!

 Az immár több mint ötvenesztendős rock and roll egyik legnagyobb egyénisége Richard Wayne Penniman, vagy ahogy a világ ismeri: Little Richard az énekes, zongorista és zeneszerző. Elvis Presley-vel, Bill Haley-vel, Chuck Berry-vel, Fats Dominó-val és Jerry Lee Lewis-szal együtt ennek a műfajnak az egyik alakítója. Neki tulajdonítják azt a széltében-hosszában használatos mondást, ami így hangzik: A rhythm and bluesnak van egy édes gyermeke, s ezt rock and rollnak hívják. A szerénység sose volt kenyere: Little Richard meglehetősen rendszeresen magát kiáltotta ki a műfaj királyának.
A Georgia állambeli Maconban született 1935. december 5-én (egyes források 1932-t és december 25-ét írnak). Tizenketten voltak testvérek, nagy szegénységben éltek. A Seventh Day adventista gyülekezetben a gospellel kezdődött kapcsolata a zenével. Mint gyakran mesélte, családjában nem szerették a bluest, ő az ötvenes évek elején mégis bluesénekes lett. Korai lemezei a boltokban porosodtak.
Ahhoz, hogy kitűnő képességei a népszerűséggel is találkozzanak, az akkor jó nevű énekes-szerző, Lloyd Price segített neki. Ott volt a rock and roll bölcsőjénél, ha nem is a feltalálóként. Afro-amerikai rock and rollt énekelt, 1955 őszén Tutti Frutti című dalával végre befutott - ez minden idők egyik legtöbbet játszott rock and roll dala. Listavezető soha nem volt, de Pat Boone a „csúcsra énekelte”. Óriási siker lett a következő években a Long Tall Sally, a Good Golly Miss Molly, a Rip It Up, a Lucille, a Baby Face és a Ready Teddy is. Koncertjei rendkívül látványosak és mozgalmasak voltak: olykor a zongora tetején fejezte be a koncertet. Ez az ötvenes évek végéig tartott, azután néhány évre magába fordult és a csak a vallásnak élt. A rock and roll reneszánszának a hatvanas évek derekától ő volt az egyik nyertese. A közönség őrjöngött fellépésein, s a kezdő Jimi Hendrix-et is olykor a zenekarába szólította, aki gyakran emlegette ezt a megtiszteltetést.
A hetvenes években minden komolyabb nosztalgiakoncert egyik sztárja volt. Ezek egyike alapján készült a Magyarországon a mozikban rövid ideig játszott Régi idők rockzenéje című nagysikerű zenés film. A nyolcvanas-kilencvenes években is aktív maradt, bár kissé távolabb az élvonaltól. Pályájának elismeréseként 1986-ban elsők között bekerült a rock and roll halhatatlanjainak dicsőségcsarnokába. Amikor Clevelandben 1995-ben megnyílt e halhatatlanok "othona", a megnyitóról ő sem hiányozhatott. Túl a hatvanon 1998-ban egyetlen estére elvarázsolta budapesti rajongóit a Kisstadionban Jerry Lee Lewis és Chuck Berry társaságában. Nehéz dologra vállalkozik, aki megpróbálja összeszámlálni, hány lemeze is jelent meg. Általános az egyetértés, hogy jóval meghaladja a százat, 2009-ben is jelent meg válogatása. Listavezető kevés volt köztük, a dobogóra és a legjobb 10 közé több tucat befért.
Little Richard dalait Pat Boone-on kívül feldolgozta a Beatles, a Swinging Blue Jeans, Johnny Winter, Shakin Stevens, az olasz Adriano Celentano, a német Puhdys és nagyon sokan mások.
Kovács Miklós

Nagylemezek:

Here's Little Richard (1957)

Little Richard (1958)

The Fabulous Little Richard (1959)

Clamp Your Hands (1960)

Pray Along With Little Richard (1960)

King Of The Gospel Singers (1962)

Sings Spirituals (1963)

Coming Home (1964)

Little Richard Is Back (1965)

The Wild And Frantic Little Richard (1966)

Rock N Roll Forever (1967)

Good Golly Miss Molly (1969)

The Rill Thing (1970)

The Second Coming (1972)

Talkin' Bout Soul (1974)

Sings (1976)

Lifetime Friend (1986)

Shake It All About (1992)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2010 - 2011
e-mail: Literatura.hu