Amerikai énekes, zeneszerző, gitáros.

Eredeti neve: Roy Orbison

                     1936. április 23. Vernon, Texas.

                     1988. december 6. Madison, Tennessee.

A CD online megvásárolható!

Az ötvenes-hatvanas évek legszebb hangja volt Roy Orbisoné. Rajongói többnyire Big O-nak nevezték. A kivételes hanggal és képességgel megáldott énekes a texasi Vernonban született 1936. április 23-án. Már tizennégy éves korában zenekara volt. . Húszéves korában országos sikert aratott Ooby Dooby és Rock House című dalaival - előbbit sokan feldolgozták. Sokak szerint szebb hangja volt, mint Elvis Presley-nek, eleinte állta is a versenyt a Királlyal, aki mindig a legnagyobb elismeréssel beszélt róla. Orbison azonban nem volt sztártípus, ezért lemaradt a versenyben. Sokan egyébként éppen azért tisztelték, mert kerülte a felesleges felhajtást. .
Big O első rock and roll-sikerei közül a Mean Little Woman, a You’re Gonna Cry, a You’re My Baby és a This Kind of Love felkerültek a listákra. Belekóstolt a countryzenébe,és a rockabilly-be is. .
A hatvanas években talált rá igazi hangjára, stílusára: különleges, falzettes tenorjához illettek az érzelmes dalok. Első helyezett volt az Only the Lonely és a Running Scared majd Angliában és Amerikában is listát vezetetett az Oh, Pretty Woman. A lányok megkönnyezték It,s Over, Blue Bayou, In Dreams című dalait. (Ez utóbbi elhangzott a Kék bársony című, nálunk is vetített filmben, s bekerült minden idők 500 legjobb dala közé).
Pályatársai szerint Roy Orbison szerzőként megelőzte korát.
A hatvanas évek közepén tragédiák sora érte: felesége, Claudette, akihez egyik legszebb dalát írta, motorkerékpár-baleset áldozata lett. Háza leégett, fiai benne lelték halálukat..
A fekete szemüveges Orbison a hetvenes és a nyolcvanas években elszürkült, de régi dalait szívesen fogadta a közönség. Bob Dylan-nel, George Harrison-nal és Tom Pettyvel együtt tagja volt a Traveling Wilburys nevű szupergrupnak.
A nyolcvanas évek végén ismét reflektorfénybe került, Mystery Girl című utolsó lemezét csak az 1988. december 6-án szívroham okozta halála után kapta szárnyra a világhír. Az album egyik száma, a You Got It listavezető volt, és kitűnően sikerült a California Blue is.
Elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. Összesen négy Grammy-díjat gyűjtött a nyolcvanas évektől, halála után az életműdíjat is megkapta. Lemezeinek se szeri se száma.

Fontosabb nagylemezek:

At the Rock House  (1961)

In Dreams (1963)

Oh Pretty Woman (1964)

Orbisongs (1966)

The Very Best of Roy Orbison (1966)

The Many Moods of Roy Orbison (1969)

Big O (1970)

Sings (1972)

The All-Time Greatest Hits of Roy Orbison vol 1&2 (1976)

Big O Country (1983)

The Legendary Roy Orbison (1988)

Mystery Girl (1989)

The Sun Years (1989)

The Black and White Night Live 1989 (1999)

The Complete Sun –Sessions (2001)

The –Essential Roy Orbison (2006)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2006 - 2011
e-mail:
Literatura.hu