Rick Derringer 

Amerikai gitáros, énekes, producer, zeneszerző.

Eredeti neve: Richard Zehringer

                        1947. augusztus 5. Fort Recovery, Ohio.
 
A CD online megvásárolható! 

Rick Derringer gitáros, énekes, zenész-vállalkozó azok közé a kitűnő zenészek közé tartozik, akik évtizedeken át tehetségükkel és kitartásukkal szolgálták a rockzenét, még ha sztár nem is lett belőlük. Derringer (eredeti néven Zehringer) a hatvanas években, mindössze 17 éves korában alakította meg a McCoys együttest, amely a Hang on Sloopy című slágerével aratott átütő sikert Amerikában, s a Yesterdayt megelőzve listát vezetett. A banda alapításakor együtt muzsikált testvérével, Randyvel. A McCoys rövid idő alatt többször változtatott nevet, 1966-ban a Rolling Stones amerikai turnéjára meghívta bemelegítő bandának. slágeres rhythm and blues zenéjük kellemes slágerzene, egyáltalán nem a legnyálasabb fajtából. A McCoys-évek után a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején szerencsét próbált Johnny Winter-rel, közreműködője és producere volt a Johnny Winter and című kitűnő lemeznek. Később Edgar Winter White Trash bandájában majd az Edgar Winter Groupban kapott lehetőséget, és Alice Cooper Killer című albumán is muzsikált. A hetvenes évek sűrű krónikájához tartozott fellépése a Led Zeppelin utolsó amerikai turnéján, közreműködött Todd Rundgren több lemezén. Közben beindult szólókarrierje is, az All American Boy című albumának Rock&Roll Hoochie Koo című dala kislemez-siker lett. Első saját bandája, a Derringer nevet viselte. Egyre gyakrabban tűnt fel producerként, Edgar Winter a They Only Come Out at Night albumához kérte fel producernek. Az ő irányításával készült Winter-korongok arany- vagy platinalemezek lettek. A Rock & Roll Hoochie Koo, című sikerét többen is feldolgozták, felkerült például Johnny Winter And - Live című albumára is.
A Derringer Band 1976-ban alakult, saját lemezeik jelentek meg, de ő maga inkább mások lemezeinek és élő produkcióinak közreműködője volt. Zenélt Cyndi Lauper, Barbra Streisand, Bette Midler kísérőzenekarában, játszott Richie Havensszel, a Kiss, a Steely Dan, a Meat Loaf és a Judas Priest együttessel. Technikás, fantáziadús gitárosként tartják számon a zenésztársak. A nyolcvanas években Weird Al Yankovic lemezeinek közreműködője volt gitáron és mandolinon., ezen kívül dolgozott Michal Jackson Beat It című lemezén és összehozta a zenészélet Van Halen-nel is.
A Winter-testvérekkel szinte állandó volt a kapcsolata, a kilencvenes években ismét szorosabbá lett az együttműködése Edgarral. Egyik közös produkciójuk, az Edgar Winter and Rick Derringer Live in Japan című lemez és a Winter Blues CD – mindegyiket lelkesen méltatták a kritikusok.
Derringer a rock, a hard rock és a pop mellett a blueszal is próbálkozott ugyan, de ezt a műfajt nem tőle kérte a közönség még ha a kritika el is ismerte. Egyik legutóbbi lemeze, a Three Kings of The Blues is jól sikerült korongja.
Az új évezredben Carmine Appice-szal és Tim Bogerttel, a legendás Vanilla Fudge zenészeivel készített felvételeket. Les Paulnak, minden gitáros példaképének lemezén is olvasható volt a neve. Évek óta Ringo Starr csapatát erősíti, 2011 júniusában, az All-Stars Band tagjaként láthatta-hallhatta a magyar közönség.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

All American Boy (1973)

Spring Fever (1975)

Derringer (1976)

Live (1977)

Sweet Evil (1977)

Guitars and Women (1979)

Face To Face (1980)

Good Dirty Fun (1983)

Back To t The Blues 1993)

Roc&Roll Hoochie Koo. The Best of Rickderringer (1996)

King Biscuit Flower Hour (1998)

Live in Japan with Edgar Winter (1998)

Free Ride (2002)

Rockin American (2007)

The Sky is Falling (2009)

Knighted By the Blues (2009)

The Three Kings of The Blues (2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható! 
A CD online megvásárolható!  A CD online megvásárolható!  A CD online megvásárolható! 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu