Zhe Searchers
"Hamisítatlan Mersey-sound."

1957-ben alakult angol rock and roll, pop és beategyüttes.

Eredeti tagok: John McNally gitár, ének;

                        Mike Pender giitár, ének;

                        Tony Jackson basszusgitár, ének;

                        Joe Kelly dob.
The Searchers

A hatvanas évek első felében Angliában friss szelek kezdtek fújdogálni a könnyűzenében és az ódivatú slágerénekeseket mind jobban kiszorította a Beatles, majd a nyomdokain járó többi vokális együttes, a Swinging Blues Jeans, a Gerry and The Peacemakers, a Fourmost, a Merseybeats és talán az egyik legjellegzetesebb közülük, a Searchers. Ez a zenekar a Beatles mellett Lonnie Donegant, a Drifterst, Buddy Holly-t, Jackie Shannont tekintette példaképének. Mint a korszak legtöbb brit formációja, a vokálra helyezték a hangsúlyt, s így nem is volt frontembere, sztárénekese.
A Searchers Johnny Wayne 1956-os klasszikus westernfiljmje alapján választott magának nevet. (Magyar címe: Az üldözők.) Alapító tagjai közül John McNally és Mike Pender gitáros és énekes - utóbbi zenész eredeti nevén Michael Prendergrast - vitte a prímet, hozzájuk csatlakozott hamarosan Tony Jackson énekes, aki basszusgitárossá képezte ki magát, valamint Chris Curtis dobos (az első dobosok igen gyors távozása után.). Tony Jackson helyére csakhamar Frank Allen került.
A Searchers vokális stílusa nem engedte meg, hogy akár a krónikák által zenekarvezetőnek tekintett McNally is kiugorjék a többiek közül.
A zenekar korai indulása ellenére csak a hatvanas években vált széles körben ismert együttessé Angliában. A liverpooli Mersey folyó nyomán Mersey soundnak nevezett stílus egyik legjobbja lett. A Beatleshez hasonlóan a Searchers is megjárta Hamburgot, 128 napig muzsikáltak a német kikötővárosban.
Amikor hazatértek, szerződést kötött velük a Pye Records, s lemezre került első nagy slágerük, a Sweets for My Sweet, amellyel 1962-ben végre országos hírnévre tettek szert. A következő évben megjelent első nagylemezük, a Meet The Searchers, rajta a Love Potion Number 9, a Farmer John, az Ain’t Gonna Kiss, Ya, a Twist and Shut és más slágerekkel. Ugyanebben az évben került a boltokba a Sugar and Spice című lemezük, amelyen a címadó dalon kívül hallható többek között a Hungry for Love című nagy sikerük.
Ezeket a dalokat hasonló friss, könnyen énekelhető slágereik követték, például a Needles and Pins, a When You Walk In The Room (Jackie de Shannon kitűnő száma), vagy a Don’t Throw Your Love Away.
Igazi világslágereket is bevettek a repertoárjukba. Nagyszerűen szólt előadásukban a Hi-Heel Sneakers, a Bumble Bee, a What’d I Say, a Let The Good Times Roll, a Be My Baby és sok más.
Ezek a slágerek elsősorban Angliában voltak kelendőek: a Sweets for My Sweet, a Needles and Pins és a Don1t Throw Your Love Away listát vezetett, de a legjobbak közé került egyebek között a Sugar and Spieces, a When You Walk In The Room, a Love Potion Nr 9 – ez volt az egyetlen daluk, amely Amerikában is a legjobbak közé jutott.
A zenekar sikerei a hatvanas évek végére elfogytak, de a Searchers évtizedekig együtt maradt, turnézott és megjelentette egykori sikeres lemezeit. Volt olyan esztendő, amikor több albumuk is megjelent újra.
Számos zenész fordult meg a z együttesben, de az őstagok közül csak McNally és Frank Allen maradt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Meet The Searchers (1963)

Sugar&Spieces (1963)

Twist At The Starclub Hamburg (1963)

It’s The Searchers (1964)

This Is Us (1964)

Smash Hits (1965)

Take Me For What I'm Worth (1965)

Smash Hiits vol. 2 (1967)

Second Take (1972)

Needles&Pins (1974)

The Searchers (1979)

Greatest Hits (1985)

Play The System (1987)

30th Anniversary Collection (1992)

Live at The Star Club (1994)

The Pye Anthology 1963-1967 (2000)
The Searchers

The Searchers

The Searchers

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Searchers The Searchers The Searchers

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu