Amen Corner
"Színfolt a brit rock "egén"."

Walesi rhythm and blues és pszichedelikus rock együttes.

Működött:: 1966-1970 között.

Eredeti felállás: Andy Fairweather-Low (ének, gitár, bassízusgitár)
                            Neil Jones (gitár)
                            Blue Weaver (billentyűs)
                            Clive Taylor (basszusgitár)
                            Allen Jones (szaxofon)
                            Mike Smith (szaxofon)
                            Dennis Bryon (dob)
Amen Corner

Az Amen Corner együttes ugyan nem váltotta meg a világot a rockzenében, de a hatvanas évek második felében a rhythm and blues és pszichedelikus rock színterén több daluk listára kerüt, sőt az (If Paradise Is) Half As Nice vezette a brit listákat. A „főnök” Andy Fairwether Low az együttes megszűnése után számos kiemelkedő rock- és blueszenész megbecsült társa volt.
A Cardiffban alakult együttes a Decca leányvállalatánál, a Deramnál kezdte megjelentetni kislemezeit. Az első 1967-ben a Gin House, amely a brit lista 12. helyéig jutott. Viszonylag előkelő helyre került ugyanebben az évben, a The World of Broken Hearts is. Világszerte a legismertebb daluk volt az 1968-ban megjelent Bend Me, Shape Me, amellyel a 3. helyezést érték el a brit listán. Ugyanebben az évben 6. helyezést ért a High in The Sky is. Az (If Paradise Is) Half s Nice következő évben éllovas volt, míg a Hello Susie a 4. helyezést érte el.
Az együttes létezésének éveiben négy albumuk jelent meg, kettő a brit albumlistára is felkerült. Több lemezüket évekkel, évtizedekkel később dobták piacra.
Az Amen Corner kifejezetten kellemes, dögös zenét játszott, ám az előadók hatalmas mennyiségét hozó időszakban nem tudtak talpon maradni és 1970-ben feloszlottak.
A zenészek közül Andy Fairweather-Low vitte a legtöbbre, hiszen ha nem is volt sztárzenész, mindenesetre Eric Clapton, John Mayall, Bill Wyman, Roger Waters és mások zenésztársa volt.
Az Amen Corner feloszlása után a Fair Weather formációval próbálkozott, kevés sikerrel. Az 1974-es Reggae Tune és a Wide Eyed and Legless című dalával bekerült a brit toplista élvonalába. Játszott a Who együttes 1978-as Who Are You című albumán. A nyolcvanas évektől Roy Wooddal, Leo Sayerrel, Gerry Raffertyvel, Dave Edmundsszal és másokkal zenélt. Eric Claptonnal 1991-ben Japánban lépett fel először, majd egy ideig állandó tagja volt Clapton kísérőegyüttesének. Szerepelt az MTV 1992-es Unplugged műsorában, az arról készült lemezen, valamint Clapton From The Cradle című blueslemezén. Közreműködött Pete Townshend (Who) szólólemezén, a hozzá kapcsolódó koncerteken és Joe Sartriani allbumán. Szerepelt George Harrison Live in Japan című korongján, 2002-ben a Beatles szólógitárosa emlékére rendezett koncerten.
Roger Watersszel a nyolcvanas években kezdődött közös története: játszott In The Flesh turnéján, majd a Pink Floyd egykori énekesének Dark Side of The Moon koncertjein, Budapestre is vele jött.
John Mayall meghívta zenészbarátai közé a 2001-ben megjelent Along For The Ride című albumához, közreműködője a From Clarksdale To Heaven - Remembering John Lee Hooker című 2002-es koncerten és albumon - többek között Jeff Beck, Peter Green és Jack Bruce társaságában. Bill Wymannel, a Rolling Stones alapító basszusgitárosával is többször játszott - egyebek között Budapesten 2005-ben. 2008-bn a Low&The Low Riders bandával koncertezett, 2011-ben részt vett Clapton Roayal Albert Halban tartott koncertsorozatán, közreműködött Kate Bush lemezén.
Kevés szólóalbuma jelent meg, kislemezei közül a Reggae Tune és a Wide Eyed and Legless a brit tízes listára került.
(Kovács Miklós)

Amen Corner listavezető kislemez:

If Paradise Is) Haf as Nice (1969)

Amen Corner nagylemezek:

Round Amen Corner (1968)
The National Welsh Coast Live Explosion Company (1969)
Farewell To Real Magnificent Seven (1969)
Return of The Magnificent Seven (1976)
Greatest Hits (1977)
Amen Corner (If Paradise Is Half As Nice and More Hits (2007)

Andy Fairweather-Low nagylemezek:

Let Your Mind Roll On (1971)
Spider Jiving (1974)
La Booga Rooga (1975)
Sweet Soulful Music (2006)
The Very Best of Andy Fairweather- Low: The Low Rider (2008)
Amen Corner

Amen Corner

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Amen Corner Amen Corner Amen Corner

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu