Billy Joel
"A rockzenébe csempészte a Broadway stílust."

Amerikai pop-rock énekes, zongorista, zeneszerző, dalszerző.

Eredeti neve: William Martin Joel

                       1949. május 9. New York, New York.
Billy Joel

Billy Joel a „lazább” soft rock kitűnő előadója, aki évtizedeket töltött már a zenei világ élvonalában. A RIAA (Recording Industry Association of America - az amerikai hangrögzítő ipar szervezete) - szerint a harmadik legkeresettebb előadó az Egyesült Államokban. Az életműdíjjal együtt összesen hat Grammy-díjat nyert, ezen kívül 23 alkalommal jelölték a legrangosabb zenei trófeára. A rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja, akinek lemezeiből összesen több mint 150 millió fogyott. A múlt század hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveiben összesen 33 saját szerzeménye került a Top 40-es listára. Kevés lemeze volt, amely ne érte volna el legalább az arany minősítést, de nem szűkölködik a multiplatina lemezekben sem. A zenei díjai mellett több doktori címet szerzett. Zenéjére hatott többek között a Beatles, Paul McCartney, George Gershwin, Ray Charles, Bob Dylan és Burt Bacharach.
Billy Joel négyéves korától tanult zongorázni, a hangszer iránti vonzalmát német származású apjától örökölte. Neves tanároktól tanult, Tizenéves korában alakította meg első együttesét, az Echoest, amely Emeraldsra, majd Lost Soulsra változtatta a nevét, s volt egy együttese Hassless és egy duója Attila néven is. Próbálkozott a boksszal, de hamar visszatért a zenéhez. Még mielőtt a szólópályát elkezdte volna, zenei kritikákat írt szaklapokban.
Első albuma, a Cold Spring Harbor 1971-ben jelent meg, de nem volt különösebb visszhangja. Korai albumai közül a Piano Man az amerikai toplista 25. helyéig jutott, címadó dala Top 40-es listára került. A Columbia lemeztársaság 1973-ban szerződtette.
A hetvenes években depresszióval küzdött, állítólag öngyilkos akart lenni. Az évtized derekától viszont szaporodtak sikerei: 1977-ben megjelent The Stranger című albuma, amely a második, az 1978-as 52nd Street pedig listavezető és Grammy-díjas lett. A hetvenes évek végén az angol listára is betört, egyik legnagyobb sikere, a Just The Way You Are 1979-ben ugyancsak Grammyt díjat érdemelt, s az év popénekeseként is kapott trófeát. Grammyvel ismerték el Glass Houses című albumát is, amely hat héten keresztül volt listavezető. A nyolcvanas évek elején motorbalesetet szenvedett, de viszonylag hamar visszatért a billentyűk mögé. Felépülése után jelent meg az An Innocent Man című albuma, amely szintén első helyezett volt, hétmillió darabot adtak el belőle.
A nyolcvanas években az It’s Still Rock And Roll To Me, a Don’t Ask Me Why, a Tell Her About című dala első helyezett lett, s több más száma is a legjobbak közé jutott. Ebben az évtizedben jelent meg a This Is Time és a We Didn’t Start The Fire, az Uptowm Girl és a Tell Her About It című dala. Az 1986-as Bridge című albumának közreműködője volt Ray Charles és Steve Winwood is. 1985-ben részt vett az első Farm Aid koncerten és fellépett az USA for Afrika (We Are The World) szuperkoncerten is. 1986-ban a Szovjetunióban koncertezett, lemez is jelent meg ottani fellépéseiről.
Folytatta a sikerek gyártását a kilencvenes években is: listavezető lett 1993-ban a The River of Dreams, utána viszont már nem volt 1. helyezett dala, a 2001-ben megjelent Billy Joel: Fantasies and Delusions című albuma viszont a csúcsra ért.
Koncertezett vagy lemezt készített többek között Elton John-nal, Cindy Lauperrel, Quincy Jonesszal, Tony Bennett-tel, Frank Sinatrával és Bo Diddleyvel. Több nagyszabású turnéja volt az Egyesült Államokban, európai kalandozásai során fellépett egyebek között Angliában, Olaszországban, de szerepelt Ausztráliában is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Cold Spring Harbor (1971)

Piano Man (1973)

Streetlife Serenade (1974)

Turnstiles (1976)

The Stranger (1977)

52nd Street (1978)

Glass Houses (1980)

Songs In Attic (1981)

The Nylon Curtain (1982)

An Innocent Man (1983)

The Bridge (1986)

Storm Front (1989)

River of Dreams (1993)

The Millennium Concert (2000)

Billy Joel: Fantasies&Delusions (2001)

The Ultimate Collection (2001)

12 Gardens Live (2006)
Billy Joel

Billy Joel

Billy Joel

Live at Shea Stadium: The Concert (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Billy Joel Billy Joel Billy Joel

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu