Cilla Black
„A brit rockhullám része volt.”

Angol énekesnő, színésznő.

Eredeti neve: Priscilla Maria Veronica White

                       1943. május 27. Liverpool, Anglia.
Cilla Black

A szép hangú Cilla Black a hatvanas évek egyik meghatározó női előadója volt. A legkelendőbb liverpooli énekesnő a Beatles után, megelőzve többek között a Gerry&Pacemakesrs-t és a Searchers-t is. Elsősorban Angliában aratta sikereit - előkelő helyezést értek el lemezei a hazai listákon, az Anyone Who Had a Heart és a You’re My World a brit lista élére került, helye volt a legjobb 10 között az Alfie, az It’s for You című Lennon-McCartney szerzeménynek (Paul zongorajátékával vették fel), az amerikai Righteous Brotherstől átvett You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ és a Step In Side Love című dalának is. Amerikában is voltak listás sikerei. Ruhatároslányból lett nemzetközi sztár, az egyik legkedveltebb női előadó, később médiaszemélyiség. Pályafutása során 15 albuma és 37 kislemeze jelent meg.
A Beatles együttes fellépései nyomán híressé vált Cavern klub részmunkaidős ruhatárosát Brian Epstein, a Beatles menedzsere karolta fel. Először csak kellemes megjelenése, szépsége miatt látott benne fantáziát, ám John Lennon addig-addig bíztatta, hogy rászánta magát menedzselésére.
A hatvanas évek legelején fellépett egyebek között azzal a Rory Storm and The Hurricanes együttessel, amely Ringo Starr-t adta később a Beatlesnek. Ennek az együttesnek a koncertjén hallotta őt először Brian Epstein. Énekelt a tehetséges lány a Big Three trióval is.
Énekelte a Beatles kiadatlan dalát, a Love of The Loved-et, amely a 30. helyig jutott a brit slágerlistán már 1963 őszén. A következő évben Burt Bacharach és Hal Davis dalával az Anyone Who Had a Hearttal robbant be, s nyomban utána következett a You’re My World, egy olasz dal kitűnő feldolgozása – mindkét dallal listát vezetett, s bár több listavezető slágere ugyan nem volt, de sok dala felkerült a brit listára. Amerikában a You’re My World 4. helye volt a legmagasabb listás helyezése.
A hatvanas évek első felének nagy énekesnő-generációjának megbecsült tagja lett Helen Shapiróval, Luluval, Petula Clarkel és Sandie Shaw-val együtt. Nem volt dalszerző, de előadóként kitűnőre vizsgázott Phil Spector, Randy Newman, Tim Hardin és mások dalaival is. Az említett Lennon-McCartney dalon kívül énekelte a Beatles előadásában híressé vált Yesterdayt, a For No One-t, az Across The Universe-t, a The Long, and Winding Roadot is. Ha nem is vált széles körben ismertté az ő verziója, a kritikusak nagyra értékelték ezeket a produkcióit.
Brian Epstein megpróbálta Cilla Blacket bejuttatni a flmiparba is, különösebb siker nélkül. Sikerrel debütált viszont műsorvezetőként a BBC Tv-ben – első vendége 1968-ban Tom Jones volt, duettet is énekeltek. Szüksége is volt a televíziós szereplésekre, hiszen a hetvenes évektől kezdve énekesnőként hanyatlott a népszerűsége. Bár a későbbiekben vissza-visszatért a koncertezéshez és lemezei is jelentek meg, azért a fő megélhetési forrása a televíziós műsorvezetés lett. Az új évezredben is rendszeresen hívták a különböző televíziós csatornák.
Cilla Blacknek két életrajza is megjelent 1985-ben és 2003-ban. Ami a magánéletét illeti hűséges típus volt: feleségül ment Bob Willishez, aki Brian Epstein halála után lett a menedzsere. Willis haláláig (1999-ig) kitartott mellette, három fiúk született, unokája is van már. Érdekes, hogy a Toryk támogatójaként igen nagyra tartotta Margaret Thatcher egykori miniszterelnököt, a Vasladyt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Cilla (1965)

Cilla Sings a Rainbow (1966)

She-oo (1968)

The Best of Cilla Black (1968)

Surround Yourself with Cilla (1969)

Sweet Inspiration (1970)

Images (1971)

In My Life (1974)

It Makes Me Feel Good (1976)

Especially for You (1980)

The Very Best of Cilla Black (1983)

Suprisingly Cilla (1985)

Cilla’s World (1990)

Through The Years (1993)

The Abbey Road Decade 1963-1973 (1997)

Beginnings: Greatest Hits and New Songs (2003)

Ciulla: The Best of 1963-1978 (2003)
Cilla Black

Cilla Black

Cilla Black

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Cilla Black Cilla Black Cilla Black

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu