Dave Dee
"A brit invázió sikercsapata."

1964-ben alakult angol pop-rock együttes.

Eredeti név: Dave Dee & The Bostons

Eredeti felállás: David John Harman (Dave Dee) ének;

                            Trevor Davies (Dozy) basszusgitár,

                            John Dymond (Beaky) ritmusgitár;

                            Mick Wilson (Mick) dob;

                            Ian Frederic Stephen Amey (Tich) szólógitár.
Dave Dee

Dave Dee (David John Harman), a korábbi rendőr 1960. áprilisában ott volt annak a balesetnek a helyszínén, amelyben Eddie Cochran , a fiatal amerikai rock and roll sztár életét vesztette, s amelynek során súlyosan megsebesült egy másik sztár, Gene Vincent is. Magához vette Cohran gitárját, s hazajuttatta családjának. Nem sokkal a baleset után Dave Dee is beszállt a bizniszbe. Együttese hallatlanul népszerű, igazán pörgős pop-rock zenét játszott, a Bend It a Hold Tight, az Okay’, a Legend of Xanadu nemcsak a zenekar örökzöldje.
A Dave Dee and The Bostons 1961-től lépett fel, de különösebb figyelmet nem keltett. Ken Howard és Alan Blaikley dalszerzők figyeltek fel rájuk 1964-ben. Abban az évben kötötték első szerződésüket a Fontana kiadóval. A sikerre, az első lemezre 1965-ig várniuk kellett, jóllehet már sikereket arattak koncertjeiken. Az 1965-ös kislemezeik közül a novemberi You Make It Move/I Can’t Stop már listára került.
Az 1966-os esztendő hozta meg az áttörést a Hold Tighttal, Angliában és Németországban is 4., a Hideaway Angliában 10., Németországban 3., a Bend It Angliában második, Németországban viszont első helyet ért. Már 1966-ban megjelent a nevüket viselő bemutatkozó album, s 1967-ben újabb sikeres kislemezekkel folytatták. Az Okay és a Zabadak is bekerült a 10 közé Angliában, s jól fogyott Németországban is.
Angliában 1968-ban sikerült először meghódítani a lista csúcsát a Legend of Xanaduval. Utána - ha voltak is listás sikereik -, a fiúk nem kerültek az élvonalba dalaikkal, noha kedvező kritikát kapott a The Wreck Antoinette és a Last Night In Soho is. Amerikában a brit együttesek hagyományosan lemaradtak, így a legjobb helyet a Zabadak 52. helyezése jelentette a Billboard 100-as listáján.
Dalaik különlegessége az volt, hogy a dübörgős rockdalok a világ egy-egy sarkának zenéjét tükrözték. A Bend It görögös, az Okay oroszos, a Legend of Xanadu latinos, a Zabadak afrikai zenei világot idézett.
Dave Dee a hanyatlás kezdetekor, 1968-ban elhagyta társait, szólópályát kezdett. Még 1983-ban is jelent meg lemeze. Később, amikor látta, hogy lemezei nem találnak megfelelő fogadtatásra, producerként folytatta.
A fiúk a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években is összejöttek zenélni, Dave Dee nem mindig tartott velük. Az együttes egykori vezetője 2009-ben rák következtében elhunyt.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Bend It (1966) Németország 1.
Th Legend of Xanadu (1968) Nag-Britannia 1.

Nagylemezek:

Dave Dee, Doitzy, Beaky, Mick and Tich (1966)

If Music Be the Food of Love…Then Prepare for Indigestion (1966)

Golden Hits of Dave De, Dozy Beaky Mick and Tich (1967)

What’s In The Name (1967)

Time To Take Off (1968)

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich (1982)
 
DDD BM&T (1969)

Together (1969)

The BBC Session (live) (2008)
Dave Dee

Dave Dee

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Dave Dee Dave Dee Dave Dee

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu