Dave Edmunds
"Nem ő az egyetlen háttérbe szorult kitűnő zenész."

Brit gitáros, énekes és producer .

1944. április 15., Cardiff, Wales.

Dave Edmunds & The Love Sculpture

A Love Sculpture (1966-1970) alapító tagja, vezetője.

Az együttes alapító tagjai: Dave Edmunds (gitár)

                                           John Williams (basszusgitárs)

                                           Tommy Riley (dob) 
Dave Edmunds

 Dave Edmundst, a nagyszerű virtuóz gitárost elsősorban a Love Sculpture nevű blues és rock együttesben ismerte meg a világ. Egyéni balszerencséje, hogy azokban a bizonyos 60-as években alapos túltermelés volt e hangszer legkiválóbb művelőiből. Az együttessel mindenesetre a korszak egyik legjobb rock-blues lemezét készítette, a Blues Helping még a jobbnál jobb zenék között is állta a versenyt. Hacsaturján Kardtáncának több mint 11 perces briliáns feldolgozása a listák élvonalába került, az 1970-ben megjelent I Hear You Knockin’ című szólósikere pedig Nagy-Britanniában 1., de az Egyesült Államokban is a 4. helyig jutott. Összességében szólóban illetve a Rockpile nevű formációval is szép sikereket aratott, ha ezek nem is voltak rekorddöntögetők. Ma is aktív, ha nem is sokat hallat magáról. A basszusgitáron és billentyűs hangszereken is jól muzsikáló Dave Edmunds több szakíró szerint azért nem vitte sokra, mert túl sok műfajban próbálkozott
Dave fívérével, Geoff-al már az ötvenes években megalakította a The Edmund Bross Duo formációt, majd a The Stompers és a The Hearts nevű együttesekkel folytatták. Dave Edmunds ebben az időben, s még a hatvanas évek első felében is, elsősorban a rockabilly és rock and roll világához vonzódott.
A hatvanas évek közepére Dave Edmunds zenei ízlésében jelentős változás következett be: a blues felé fordult érdeklődése, s 1966-ban megalakította Love Sculpture nevű trióját
John Williams basszusgitárossal és Tommy Riley dobossal. A mindössze 4 évig létező csapatban egy időben dobolt Bob „Congo” Jones, majd Terry Williams, míg gitárosnak rövid időre Mickey Gee szállt be.
A trió 1968-ban nem akármilyen lemezt tett le az asztalra: a Blues Helping az évtized egyik legjobb blues-rock albuma volt, mindössze egyetlen saját számmal. Olyan klasszikusok feldolgozásaival rukkoltak elő, mint B. B. King, Ray Charles, Jimmy Johnson, George Gerswin és Willie Dixon. Még ugyanebben az évben megjelent kislemeze Hacsaturján Kardtáncának (Sabre Dance) bravúros feldolgozásával, amely ötödik lett a brit listán.  5 és 11 perces változatban is elkészült a Sabre Dance. A hosszabb verzió hallható a trió következő évben megjelent Forms and Feelings című albumán. Ez a lemez ismét rockosabb lett - jobb és kevésbé sikerült darabokkal. A Sabre Dance mellett még egy kitűnő feldolgozás szerepel a lemezen, a Farandola, eredeti szerzője Georges Bizet. A jobb darabok közé tartozott a Seagull és a Why is.
A Love Sculpture lendülete azonban megtört, s a trió 1970-ben feloszlott. Dave szólókarrierje 1970-ben az I Hear You Knockin’-nal indult, amely listavezető lett, s 1973-as Born To Be With You című dala is az 5. helyezett volt a brit listán. A hetvenes évek végéről érdemes kiemelni a Girls Talk és a Quen of Hearts, 1980-ból pedig a Singing the Blues című számát.
Folyamatosan koncertezett, többek között a mindössze egyetlen lemezt megjelentető Rockpile nevű formációval. Nagy tetszést aratott a nyolcvanas években a knebworthi fesztiválokon, 1992-ben a barcelonai Expón. Koncertezett Elvis Costellóval, Jeff Beckkel, a Dr. Feelgoddal, a Fabulous Thunderbirdsszel, kísérte k.d. lang és Emmylou Harris énekesnőt, és beszállt a Status Quo együttesbe, játszott Jools Holland kitűnő rock-zongoristával. Menedzselte többek között Shakin Stevenst és készített műsort Carl Perkins, az ötvenes évek egyik legendája tiszteletére, George Harrison, Ringo Starr és Rosanne Cash (Johnny Cash leánya) közreműködésével. Ringo Starr All Stars együttesével turnézott 1992-2000 között.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemez:
I Hear You Knockin (1970)

Nagylemezek:

Blues Helping (1968) Love Sculpture-ral

Forms and Feelings (1969) Love Sculpture-ral

Rockpile (1972)

Get It (1977)

Tracks on Wax 4 (1978)

Repeat When Necessary (1979)

Seconds of Pleasure (1980) a Rockpile együttessel

Twanging (1981)

The Best of Dave Edmunds (1981)

Information (1983)

I Hear You Rockin (1987)

Early Edmunds (1991)

Chronicles 1968-1984 (1995)

A Pile of Rock Live (2001)

Alive&Pickin (2005)
Dave Edmunds

Dave Edmunds

Dave Edmunds

A CD-k online megvásárolhatók csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Dave Edmunds Dave Edmunds Dave Edmunds

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu